Η υπόθεση της συμμετοχής των δύο ιντερσέξ αθλητριών στην γυναικεία πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της διαχείρισης και της αναγνώρισης τέτοιων περιπτώσεων. Οι «ίντερσεξ ποικιλομορφίες» έχει προσδιοριστεί ποσοτικά ότι εμφανίζονται σε περίπου 1 στις 100 γεννήσεις.
Τα ιντερσεξ άτομα διαθέτουν χαρακτηριστικά φύλου που δεν εμπίπτουν στους τυπικούς ορισμούς των αρσενικών ή θηλυκών σωμάτων. Οι ποικιλομορφίες μπορούν να είναι ανατομικές (εσωτερικές ή εξωτερικές), ορμονικές ή χρωμοσωμικές. Παλαιότερα, τα διαφυλικά άτομα αποκαλούνταν ερμαφρόδιτα, όρος που σήμερα αποφεύγεται ως επιστημονικά ανακριβής, ιστορικά προσβλητικός και κοινωνικά στιγματιστικός.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ίντερσεξ χαρακτηριστικά είναι ορατά στη γέννηση ενώ άλλοτε δεν γίνονται εμφανή πριν την εφηβεία. Κάποιες χρωμοσωμικές ίντερσεξ ποικιλομορφίες μπορεί να μην γίνουν καν αντιληπτές και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από γενετική εξέταση, καθώς μπορεί να μην παρουσιάζονται στο φαινότυπό τους.
Μερικά από τα άτομα που παρουσιάζουν ίντερσεξ ποικιλομορφίες μπορούν, για παράδειγμα, όπως εξηγεί η συλλογικότητα Intersex Greece, να διαθέτουν τα τυπικά χαρακτηριστικά φύλου ενός θηλυκού εξωτερικά ατόμου, ωστόσο εσωτερικά να διαθέτουν κατά κύριο λόγο μια τυπικά-αρσενική ανατομία.
Μπορεί να έχουν γεννηθεί δίχως μήτρα, ή με μικροφαλλία. Μπορεί τα γεννητικά τους όργανα να είναι ασαφή («στο ενδιάμεσο» των τυπικών χαρακτηριστικών ενός αρσενικού και θηλυκού). Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μερικές από τις περιπτώσεις διαφυλικών χαρακτηριστικών φύλου.
Στις ίντερσεξ ποικιλομορφίες μπορούν να περιλαμβάνονται και τα ‘μωσαϊκά γονιδιώματα’, κάτι που σημαίνει πως ένα άτομο διαθέτει κύτταρα που έχουν XX (θηλυκά) χρωμοσώματα αλλά και XY (αρσενικά) χρωμοσώματα. Ή, μπορεί να εμφανίζουν ατυπικό συνδυασμό χρωμοσωμάτων, όπως XXY. Μεταξύ άλλων γενετικών (χρωμοσωμικών) διαφοροποιήσεων που σχετίζονται με την ίντερσεξ (διαφυλική) φυσιολογία περιλαμβάνονται το Σύνδρομο Κλαϊνφέλτερ και το Σύνδρομο Τέρνερ.
Τι προκαλεί τις ιντερσέξ ποικιλομορφίες
Μετά τις πρώτες εβδομάδες σύλληψης, τα γεννητικά όργανα στα έμβρυα αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από το αν το κύημα είναι αρσενικό ή θηλυκό. Την 7η εβδομάδα, τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να αναπτύσσονται σε αντιστοιχία με το φύλο του εμβρύου, υπό την επιρροή των ορμονών.
Μία ορμονική ανισορροπία, ή η αδυναμία του εμβρύου να ανταποκριθεί με τον συνηθέστερο τρόπο στις ορμόνες, μπορεί να οδηγήσει σε ίντερσεξ ποικιλομορφίες.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως τα ιντεσεξ άτομα (διαφυλικά) δεν είναι το ίδιο με τα τρανς άτομα (διεμφυλικά), των οποίων η ταυτότητα φύλου (τρανς) δεν συμβαδίζει με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Ένα ίντερσεξ άτομο μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται με οποιαδήποτε ταυτότητα φύλου (ως θηλυκό, αρσενικό, και τα δύο ή τίποτα από τα δύο). Μπορεί επίσης να έχει οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό (ετερόφυλο, ομόφυλο, αμφίφυλο ή ασέξουαλ).
Πώς ορίζεται το κοινωνικό φύλο
Το κοινωνικό φύλο για το παιδί μπορεί να οριστεί μετά τη γέννηση του, βάσει του φύλου με το οποίο θεωρείται πιθανότερο να ταυτίζεται μεγαλώνοντας, χωρίς όμως αυτή θα είναι και η οριστική ταυτότητα. Οι γονείς ενός ιντερσέξ παιδιού μπορεί και να καθυστερήσουν την ανακοίνωση του φύλου και του ονόματος του παιδιού έως ότου νιώσουν έτοιμοι για τον κοινωνικό προσδιορισμό του.
Η κοινωνική αντίληψη για τα ιντερσεξ άτομα έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Στο παρελθόν, πολλές ιατρικές πρακτικές επιδίωκαν να παρέμβουν στα ιντερσεξ άτομα μέσω χειρουργικών επεμβάσεων ή ορμονοθεραπείας και μάλιστα συχνά χωρίς τη συναίνεσή τους.
Το να είσαι ίντερσεξ είναι μια φυσική παραλλαγή και δεν αποτελεί ιατρικό πρόβλημα, επομένως οι ιατρικές παρεμβάσεις (όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις ή η ορμονοθεραπεία) στα παιδιά πλέον αμφισβητούνται και απορρίπτονται από την ιντερσεξ κοινότητα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η διαχείριση της ιντερσεξουαλικότητας απαιτεί ευαισθησία και σεβασμό προς τα δικαιώματα και την αυτοδιάθεση των ατόμων. Κάποια βασικά σημεία υποστήριξης περιλαμβάνουν: