Στην Κίνα δοκιμάζεται φάρμακο κατά του κορονοϊού από την Κούβα και έχει μέχρι στιγμής επιτυχία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το φάρμακο Ιντερφερόνη άλφα 2Β, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας, χρησιμοποιείται ήδη στην Κίνα. Ο δρα Εουλόχιο Πιμεντέλ Βάσκες, γενικός διευθυντής του CIGB, δηλώνει πως το φάρμακο έχει την ιδιότητα να σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού εντός των κυττάρων και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, ηπατίτιδας Β, AIDS και δαγκείου πυρετού. Μάλιστα, στην Κούβα χρησιμοποιείται για πάνω από 30 χρόνια.
Επιπλέον, στις 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι έχει χρησιμοποιηθεί με θετικά αποτελέσματα σε 1.500 ασθενείς, ενώ επιλέχθηκε μαζί με άλλα 30 φάρμακα ως θεραπεία στον ιό από την κινεζική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, η Ντίνα Πφάιφερ, η οποία ανήκει στο το ιατρικό προσωπικό της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι εντούτοις επιφυλακτική. «Είναι αδύνατο να σχολιάσουμε τις δυνατότητες θεραπείας της ιντερφερόνης χωρίς κλινικές μελέτες», δήλωσε στην Deutsche Welle.
Ταυτόχρονα, η κουβανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή την στιγμή με διάφορες χώρες που ενδιαφέρονται για τη χρήση ιντερφερόνης άλφα-2b. Η γερμανική εταιρεία Profümed βρίσκεται σε επαφή με την κουβανική εταιρεία BioCubaFarma για την εξαγωγή της ιντερφερόνης άλφα 2Β στη Γερμανία. Προς το παρόν, δεν έχουν δοθεί από γερμανικής πλευράς η άδεια εισαγωγής και η έγκριση του φαρμάκου.
Τρία κρούσματα
Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας επιβεβαίωσαν τα πρώτα τρία κρούσματα του κορονοϊού στη νήσο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για τρεις Ιταλούς που αφίχθησαν στη χώρα τη Δευτέρα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.
Άρση του αποκλεισμού στην Ουχάν
Αφού έμεινε αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα για δυο μήνες, η άρση του αποκλεισμού στην Ουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη μάχη της Κίνας απέναντι τον ιό, αν και πλέον ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 200 χώρες.
Σε μια συμβολική κίνηση, το πρώτο τρένο ταξιδιωτών στο οποίο επετράπη να προσεγγίσει την πόλη μετά τον αποκλεισμό σταμάτησε στον σταθμό της Ουχάν λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Η εικόνα έκανε τον γύρο των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Επιβαίνοντες ήταν δεκάδες κάτοικοι που αποκλείστηκαν στα τέλη Ιανουαρίου εκτός πόλης όταν οι αρχές επέβαλαν καθεστώς καραντίνας.
Μεταξύ αυτών που επιβιβάστηκαν στα πρώτα τρένα υψηλής ταχύτητας στα οποία επετράπη να εισέλθουν σήμερα στην πόλη ήταν ο Γκούο Λιανγκκάι, ένας 19χρονος φοιτητής, του οποίου η πρακτική άσκηση στη Σανγκάη διάρκειας ενός μήνα παρατάθηκε σε τρεις λόγω του αποκλεισμού της Ουχάν.
Οι αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα για να αποτρέψουν την είσοδο και την έξοδο πολιτών από αυτή τη βιομηχανική πόλη των 11 εκατ. κατοίκων στην κεντρική Κίνα. Εξαίρεση αποτελούσαν το ιατρικό προσωπικό και όσοι ήταν επιφορτισμένοι με τη μεταφορά προϊόντων πρώτης ανάγκης. Οι οικογένειες έμειναν περιορισμένες στα σπίτια τους. Τα δρομολόγια των λεωφορείων και η κίνηση των ταξί ανεστάλησαν ενώ μόνο τα καταστήματα που καλύπτουν άμεσες ανάγκες ήταν ανοικτά.
Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr
Διαβάστε ακόμη:
13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα
Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω
Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου