Κόσμος

«Είμαστε ελεύθεροι» ζητωκραυγάζουν οι Κινέζοι – Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Η κινεζική κυβέρνηση χαλάρωσε την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων για τον κορονοϊό. Τι ίσχυε πριν και τι τώρα.

Η Κίνα ανακοίνωσε τη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό, παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια.

Η χαλάρωση έρχεται μια εβδομάδα μετά την έξοδο πλήθους στους δρόμους σε πόλεις σε όλη την Κίνα για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιορισμών και των lockdown και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από αρκετούς πολίτες.

«Είμαστε ελεύθεροι», ήταν μία από τις πρώτες αντιδράσεις τους στο άκουσμα της χαλάρωσης της δρακόντειας πολιτικής για τον κορονοϊό.

Ποια ήταν η πολιτική «zero covid» της Κίνας;

Η Κίνα είχε ένα από τα πιο αυστηρά καθεστώτα κατά του κορονοϊού στον κόσμο – γνωστό ως πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων».

Τα μέτρα περιελάμβαναν:

  • Αυστηρά lockdown που επιβλήθηκαν από τις τοπικές αρχές – ακόμη και αν βρέθηκαν μόνο μια χούφτα περιπτώσεις κορονοϊού
  • Μαζικά τεστ σε μέρη όπου αναφέρθηκαν κρούσματα
  • Απομόνωση των ατόμων με κορονοϊό στο σπίτι ή τοποθέτηση σε καραντίνα σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις.
  • Κλειστές επιχειρήσεις και σχολεία σε περιοχές με lockdown
  • Κλειστά καταστήματα – εκτός από εκείνα που πωλούν τρόφιμα
  • Τα lockdown συνεχίζονται μέχρι να μην αναφερθούν νέες μολύνσεις. Αυτό σήμαινε ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν υπό κάποιο είδος αποκλεισμού.

Ορισμένες τοπικές αρχές έλαβαν ακραία μέτρα, όπως το να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να κοιμούνται μέσα σε εργοστάσια, ώστε να μπορούν να εργάζονται ενώ βρίσκονταν σε καραντίνα.

Κίνα, Κορονοϊός, Zero Covid

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Foxconn στην Zhengzhou, το οποίο κατασκευάζει iPhones, πραγματοποίησαν μαζική απόδραση εξαιτίας των φόβων ότι θα κλειστούν μέσα.
Τον Αύγουστο, αγοραστές σε κατάστημα Ikea στη Σαγκάη βγήκαν από τις πόρτες για να γλιτώσουν από τον εγκλωβισμό στο εσωτερικό του.

Πώς άλλαξαν οι κανόνες;

Μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά των lockdown σε όλη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα -συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κριτικής προς τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας- η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση των μέτρων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Τα lockdown στοχεύουν πλέον σε κτίρια, μονάδες ή ορόφους και όχι σε ολόκληρες γειτονιές ή πόλεις.
  • Οι περιοχές «υψηλού κινδύνου» θα βγαίνουν από το lockdown σε πέντε ημέρες, εάν δεν εντοπιστούν νέα κρούσματα.
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά εάν δεν υπάρχει ευρύτερη επιδημία σε πανεπιστημιούπολη.
  • Τα άτομα με κορονοϊό δεν απαιτείται πλέον να μεταβαίνουν σε κεντρική εγκατάσταση καραντίνας
  • Τα τεστ PCR δεν απαιτούνται πλέον για την είσοδο σε δημόσια μέσα μεταφοράς, εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλα δημόσια κτίρια, με εξαίρεση τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας
  • Τα rapid test θα αντικαταστήσουν τις εξετάσεις PCR στις περισσότερες περιπτώσεις
  • Άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ των επαρχιών

Νωρίτερα, η κυβέρνηση μείωσε την απομόνωση από 10 σε οκτώ ημέρες – πέντε ημέρες σε κέντρο απομόνωσης και τρεις στο σπίτι.

Η Κίνα επιτρέπει επίσης τώρα τις διεθνείς αφίξεις για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.

«Είμαστε ελεύθεροι» – Με ενθουσιασμό υποδέχονται την αλλαγή πολιτικής οι πολίτες

Αλλά οι αξιωματούχοι υγείας εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι θα παρακολουθούν στενά τις τάσεις των θανάτων και την επάρκεια των ιατρικών πόρων σε περίπτωση που χρειαστεί επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα.
Πολλές από τις αλλαγές που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) αντανακλούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε διάφορες πόλεις και περιφέρειες τις τελευταίες ημέρες, μετά τις διαδηλώσεις κατά των ελέγχων του COVID που αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας από τότε που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέβηκε στην εξουσία το 2012.

Οι πολίτες επευφημούσαν την προοπτική μιας αλλαγής που θα μπορούσε να δει την Κίνα να επανέρχεται σιγά-σιγά στον κόσμο τρία χρόνια μετά τον πρώτο εντοπισμό του ιού στην κεντρική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019.
Η ανακοίνωση της Τετάρτης εκτοξεύτηκε στο θέμα με τις περισσότερες προβολές στην κινεζική πλατφόρμα Weibo, με πολλούς να ελπίζουν σε μια κανονικότητα μετά από πολιτικές που έχουν επιφέρει ψυχικό πόνο σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

«Ήρθε η ώρα οι ζωές μας να επιστρέψουν στην κανονικότητα και η Κίνα να επιστρέψει στον κόσμο», έγραψε ένας χρήστης του Weibo.

Για σχεδόν τρία χρόνια, η Κίνα διαχειρίζεται τον κορονοϊό ως μια ασθένεια εφάμιλλη της βουβωνικής πανώλης και της χολέρας και καθώς τα κρούσματα εξαπλώθηκαν νωρίτερα φέτος, ολόκληρες κοινότητες αποκλείστηκαν, μερικές φορές για μήνες.

Δεκάδες άνθρωποι συνέρρευσαν επίσης στον λογαριασμό Weibo του Li Wenliang, ενός γιατρού στο Wuhan, ο οποίος πέθανε το 2020 αφού έκρουσε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για το COVID-19 και του οποίου η τελευταία ανάρτηση αποτέλεσε διαδικτυακό καταφύγιο για όσους ήθελαν να ξεσπάσουν για προσωπικές στεναχώριες και δημόσιες πολιτικές.

«Γιατρέ, τα καταφέραμε, θα είμαστε ελεύθεροι», έγραψε ένας χρήστης. «Το φως της ημέρας είναι εδώ», έγραψε ένας άλλος σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτή η αλλαγή πολιτικής είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Αναμένω ότι η Κίνα θα ανοίξει πλήρως τα σύνορά της το αργότερο στα μέσα του 2023».

Οι ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα ελπίζουν επίσης ότι οι αλλαγές θα σηματοδοτήσουν μια στροφή προς ένα ευρύτερο άνοιγμα.

«Χρειαζόμαστε το επιχειρηματικό περιβάλλον εδώ να επιστρέψει σε ένα επίπεδο προβλεψιμότητας, με το οποίο οι εταιρείες θα μπορούν να επιστρέψουν σε κανονικές λειτουργίες», δήλωσε ο Colm Rafferty, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

Πόσες περιπτώσεις Covid έχει η Κίνα;

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται.

Σύμφωνα με το BBC πρόσφατα, στην Κίνα σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι από το Covid-19 εδώ και μήνες.

Νέες μολύνσεις έχουν αναφερθεί σε όλη την Κίνα, αλλά οι πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Γκουανγκζού στο νότο, η Σαγκάη στα ανατολικά και η Τσονγκίνγκ στα νοτιοδυτικά.

Η Κίνα έχει αναφέρει συνολικά 1,7 εκατομμύρια κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Ποια είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κίνα;

Συνολικά, η Κίνα αναφέρει ότι πάνω από το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου. Το ποσοστό εμβολιασμού τον Απρίλιο μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν πολύ χαμηλότερο – λιγότερο από 20%.

Οι αρχές λένε τώρα ότι απαιτούν από τις τοπικές υπηρεσίες υγείας να «ενισχύσουν τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού, ιδίως των ηλικιωμένων».

Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν τα κύρια εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Κίνα – Sinovac και Sinopharm – είναι αποτελεσματικά κατά της Όμικρον, του πιο διαδεδομένου στελέχους του κορονοϊού.

Οι δυτικές χώρες έχουν προσφέρει στην Κίνα πιο αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά η Κίνα έχει αρνηθεί να τα χρησιμοποιήσει ευρέως.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία επίσημη εξήγηση. Ωστόσο, η εθνική υπερηφάνεια μπορεί να είναι ένας παράγοντας σύμφωνα με την Δρ Yu Jie, Ερευνητικό Μέλος για την Κίνα στο think tank διεθνών υποθέσεων Chatham House:

«Νομίζω ότι είναι ο Σι Τζινπίνγκ [ο πρόεδρος της Κίνας] που σκέφτεται πραγματικά τα πράγματα από την άποψη της οικονομικής αυτοδυναμίας – αυτή η ανάγκη να παράγει και να χρησιμοποιεί η Κίνα τα δικά της εμβόλια, αντί να τα εισάγει από κάπου».

Ήταν αποτελεσματική η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων;

Η κινεζική κυβέρνηση αποκάλεσε την πολιτική της που τώρα έχει αλλάξει «δυναμικά μηδενική» – αναλαμβάνοντας δράση όπου ο κορονοϊός αναζωπυρώνεται προκειμένου να τον εξαλείψει.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτό σώζει ζωές, επειδή οι ανεξέλεγκτες εστίες θα έθεταν σε κίνδυνο πολλούς ευάλωτους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Τα αυστηρά μέτρα αποκλεισμού σημαίνουν ότι ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα παρέμεινε χαμηλός από την αρχή της πανδημίας – ο επίσημος αριθμός είναι λίγο πάνω από 5.200.

Αυτό ισοδυναμεί με μόνο τρεις θανάτους από κορονοϊό σε κάθε εκατομμύριο στην Κίνα, σε σύγκριση με 3.000 ανά εκατομμύριο στις ΗΠΑ και 2.400 ανά εκατομμύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι επιπτώσεις είχαν οι πολιτικές «μηδενικών κρουσμάτων» στην οικονομία της Κίνας;

Τους τελευταίους μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί lockdown σε αρκετές πόλεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σενζέν, μια πόλη 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων και τεχνολογικός κόμβος, και η Σαγκάη, μια πόλη 26 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι μεταποιητικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός κόμβος.

Τα lockdown οδήγησαν σε κλείσιμο εργοστασίων και λιμανιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Έχουν επίσης επηρεάσει τη συνεργασία με ξένες εταιρείες.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε μόνο κατά 3,9% το περασμένο έτος, σε σύγκριση με τον στόχο του 5,5% για το 2022.

Η ανεργία αυξάνεται, ιδίως μεταξύ των νέων, και η αγορά ακινήτων αποδυναμώνεται.

Τα μέτρα αποκλεισμού της Κίνας επηρεάζουν επίσης τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι έχουν αρχίσει να βασίζονται στην Κίνα για τον εφοδιασμό αγαθών.

Το lockdown στο εργοστάσιο της Foxconn στη Zhengzhou έπληξε την παραγωγή iPhones, οδηγώντας σε φόβους για παγκόσμια έλλειψη.

Το κλείσιμο των εργοστασίων οδήγησε επίσης σε φόβους για έλλειψη παιχνιδιών ενόψει των Χριστουγέννων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τάκης Ζαχαράτος: Η επική μίμηση της Ηγουμένης Φιλαρέτης μπροστά στην Ελένη Μενεγάκη
Τένις: Τιμωρία στην... τιμωρία από την ΑΤΡ – Βαρύ πρόστιμο στην Βρετανική Ομοσπονδία
Chevron Right