Κόσμος

Η Κάμαλα Χάρις ψάχνει αντιπρόεδρο και κάνει δύσκολη τη ζωή του Ντόναλντ Τραμπ

Η ομάδα της υποψήφιας των Δημοκρατικών έχει συναντηθεί με αρκετούς υποψήφιους, καθώς η Χάρις ετοιμάζεται να επιλέξει «σύντροφο» τις επόμενες ημέρες.

Η Κάμαλα Χάρις προετοιμάζεται για το τελικό στάδιο της επιλογής υποψήφιου αντιπροέδρου της: Τις προσωπικές συνεντεύξεις.

Δεν έχει ακόμη συναντηθεί προσωπικά με κανέναν από τους τελικούς υποψήφιους αντιπροέδρους. Αλλά η Χάρις σκοπεύει να το πράξει τις επόμενες ημέρες, το τελευταίο βήμα σε μια ασυνήθιστα συμπυκνωμένη διαδικασία ελέγχου πριν από μια δημόσια παρουσίαση την επόμενη εβδομάδα που περιλαμβάνει μια συγκέντρωση την Τρίτη στη Φιλαδέλφεια.

Αρκετοί κορυφαίοι υποψήφιοι συναντήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την ομάδα ελέγχου της Χάρις.

Το επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα έχει προκαλέσει μια τρελή προσπάθεια των υποψηφίων να ακροαστούν δημόσια για τη θέση στην καλωδιακή τηλεόραση και σε προεκλογικές συγκεντρώσεις – και των συμμάχων τους να ασκήσουν πιέσεις υπέρ τους – ενώ όλοι προσπαθούν να διαβάσουν ενδείξεις, όπως το ότι η Χάρις είπε σε συνεργάτες της ιδιωτικά ότι δίνει προτεραιότητα στην εξεύρεση ενός «κυβερνητικού εταίρου».

Και ενώ οι βοηθοί επέμειναν ότι προσπαθούν να αποσιωπήσουν μεγάλο μέρος του δημόσιου θορύβου γύρω από τους υποψήφιους, η ομάδα της Χάρις μελετά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι πιθανοί υποψήφιοι σύντροφοί της. Δύο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία πρότειναν ότι δεν έχει ακόμη μειώσει πραγματικά τον τελικό κατάλογο και μπορεί να συναντηθεί με πολλά άτομα πριν αποφασίσει.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η εκστρατεία έχει αρχίσει να σχεδιάζει πώς μπορεί να αντιδράσει στην επιλογή της Χάρις, προσέφερε στον αντίπαλό του κάτι σαν προειδοποιητικό παράδειγμα με τη δική του επιλογή του JD Vance, του οποίου η δύσκολη πορεία έχει ενισχύσει τη σημασία του χρυσού κανόνα κάθε υποψηφίου αντιπροέδρου: «μην κάνεις ζημιά».

Ακολουθεί μια ματιά στο πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία από το Politico.

Το στάδιο της αναζήτησης αντιπροέδρου της Κάμαλα Χάρις

Ορισμένοι από τους βοηθούς και τους συμμάχους που συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο είναι η επικεφαλής του γραφείου της Χάρις, Σίλα Νιξ, η πρόεδρος της εκστρατείας της Χάρις, Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον, ο πρώην βουλευτής Σέντρικ Ρίτσμοντ και ο γαμπρός της Χάρις, Τόνι Γουέστ, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις και τους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν μια ιδιωτική διαδικασία.
Η ομάδα της Χάρις έχει ήδη συναντηθεί με τους κυβερνήτες Τζος Σαπίρο της Πενσυλβάνια, Τιμ Γουόλζ της Μινεσότα και Άντι Μπέσιρ του Κεντάκι, τον γερουσιαστή Μαρκ Κέλι της Αριζόνα και άλλους. Η ομάδα έχει επίσης ζητήσει από τους επίδοξους υποψήφιους αντιπροέδρους προηγούμενες διαφημίσεις που έχουν γυρίσει.

Η Χάρις και η ομάδα της που ελέγχει τις υποψηφιότητες γνωρίζουν καλά τόσο τις αντιδράσεις του κοινού όσο και τις διαδικτυακές συζητήσεις για τους υποψηφίους, αλλά δύο άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν τη διαδικασία και τους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν ιδιωτικές συζητήσεις, δήλωσαν στο POLITICO ότι κανένα από τα δύο δεν βαρύνει πολύ στην απόφαση της Χάρις.
Η πρωταρχική της σκέψη δεν είναι ποιος μπορεί να ενθουσιάσει τη βάση. Η Χάρις έχει ήδη προκαλέσει αρκετό ενθουσιασμό στους βασικούς υποστηρικτές του κόμματος. Το ερώτημα είναι πώς θα φτάσεις στους 270 εκλέκτορες και επηρεάζεται αυτό από την επιλογή που θα κάνεις.

«Η βάση των Δημοκρατικών είναι πολύ ενθουσιασμένη με την Κάμαλα Χάρις και δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει», δήλωσε ο David Axelrod, πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. «Έχει την ευκαιρία τώρα, μέσω αυτής της επιλογής αντιπροέδρου, να διευρύνει τη βάση της και να στείλει ένα μήνυμα στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα ότι είναι ανοιχτό σε αυτήν, και αυτό είναι σπάνιο».

Η Χάρις έχει πει στους συνεργάτες της ότι θέλει κάποιον, ιδανικά, με κάποια εμπειρία σε εκτελεστικό επίπεδο και με τον οποίο έχει καλή σχέση. Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη διαδικασία δήλωσε ότι η Χάρις «αναζητά πάνω απ’ όλα έναν κυβερνητικό εταίρο. Γνωρίζει τη διαδικασία καλύτερα από τους περισσότερους και κατανοεί τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες».

Ο Άνταμ Χοτζ, πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, σημείωσε ότι η Χάρις επιλέγει κάποιον που ενδεχομένως θα κυβερνήσει στο πλευρό της για χρόνια, όχι μόνο για να τη βοηθήσει σε μία εκλογική αναμέτρηση.

«Κανείς δεν το καταλαβαίνει αυτό πιο έντονα από την αντιπρόεδρο και την ομάδα της», είπε. «Δεν είναι απλώς μια επιλογή για υποψήφιο σύντροφο, είναι μια επιλογή για αντιπρόεδρο».

Ορισμένα μέλη της ομάδας της Χάρις έθεσαν επίσης ως προτεραιότητα τη γεωγραφία και την ικανότητα να περνούν στην επίθεση εναντίον του Τραμπ και του Βανς. Και οι Δημοκρατικοί έχουν μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη επιλογής ενός λευκού άνδρα- η Χάρις, κόρη Ινδών και Τζαμαϊκανών μεταναστών, έχει ήδη αντιμετωπίσει ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις.

Μια εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία

Η πραγματοποίηση όλων αυτών των υπολογισμών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί πρόκληση.
«Ελέγξαμε [τους υποψήφιους αντιπροέδρους] επί μήνες», δήλωσε ο Axelrod για την εκστρατεία του Ομπάμα. «Αυτοί το κάνουν σε διάστημα λίγων ημερών, και αυτό είναι νευραλγικό».
Η κλονισμένη πορεία του Βανς ως υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ ήταν μια ζωντανή υπενθύμιση στην ομάδα της Χάρις ότι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική στην επιλογή της, σύμφωνα με τρεις άλλους αξιωματούχους που γνωρίζουν τη διαδικασία αλλά δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλήσουν δημοσίως. Οι βοηθοί εργάζονται νυχθημερόν για να ερευνήσουν το ιστορικό των υποψηφίων με την ελπίδα να εντοπίσουν κάποιες από τις νάρκες -όπως τα σχόλια του Βανς στο παρελθόν που υποτιμούσαν «άτεκνες γατογυναίκες».

«Ελέγχουν αυτούς τους τύπους μέσα σε μια εβδομάδα, και αυτό με ανησυχεί», δήλωσε ένας στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών που έχει συμμετάσχει στο παρελθόν στην εξέταση των αντιπροέδρων. «Δεν νομίζω ότι κάποιος από αυτούς είναι ο JD Vance, αλλά δεν ξέρω αν αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να ψάξουμε τη ζωή τους με μια λεπτή χτένα».

Τη διαδικασία ελέγχου διευθύνει ο πρώην γενικός εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ. Συνέταιρος στην εταιρεία Covington & Burling, όπου επιβλέπει μια καλά αναγνωρισμένη μονάδα ερευνών για το λευκό κολάρο, ο Χόλντερ είναι κατάλληλος για τη δουλειά του να μελετήσει τα οικονομικά στοιχεία των πιθανών υποψηφίων, το οικογενειακό ιστορικό τους και άλλα ζητήματα.

Η ταχύτητα με την οποία έπρεπε να κινηθεί η Χάρις οδήγησε πολλούς στο κόμμα να θεωρούν τις δημόσιες δοκιμαστικές διαδικασίες ως μέρος της διαδικασίας ελέγχου, και ο ενθουσιασμός για την αλλαγή στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών οδήγησε σε μια πιο ταλαιπωρημένη διαδικτυακή συζήτηση από ό,τι σε προηγούμενες εκλογές.
Οι υποψήφιοι, πραγματικοί και φημολογούμενοι, έχουν κάνει το γύρο των καλωδιακών ειδησεογραφικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού Morning Joe του MSNBC, από τότε που η Χάρις ανέβηκε στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών.

Ο Σαπίρο έχει σε μεγάλο βαθμό παρακάμψει το κύκλωμα κατά τη διάρκεια της δημόσιας δοκιμαστικής περιόδου και αντ’ αυτού έχει εμφανιστεί σε συγκεντρώσεις στην Πενσυλβάνια. Είναι ο αγαπημένος πολλών στη Δυτική Πτέρυγα, οι οποίοι χειροκρότησαν τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε για την επισκευή ενός τμήματος του I-95 στη Φιλαδέλφεια και ήταν ευγενικός προς τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Εκπροσωπεί επίσης τη μεγαλύτερη πολιτεία με διακυμάνσεις στον χάρτη του εκλογικού σώματος, αν και έχει συγκρουστεί με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών της Πενσυλβάνια και ορισμένοι φοβούνται ότι η φιλοϊσραηλινή του στάση μπορεί να απωθήσει τους προοδευτικούς και τους νέους ψηφοφόρους που είναι ενοχλημένοι με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Σαπίρο ήταν προγραμματισμένο να είναι επικεφαλής εράνων στη Νέα Υόρκη, αλλά αποσύρθηκε από αυτούς την Πέμπτη, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τον προγραμματισμό.

«Το συναίσθημα στον κόσμο του Σαπίρο είναι [ότι] είναι πιθανό να είναι ο εκλεκτός», δήλωσε το άτομο.

Επίσης, την Πέμπτη, τόσο ο Άντι Μπεσίαρ όσο και ο υπουργός Μεταφορών Pete Buttigieg ακύρωσαν επίσημες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή λόγω προβλημάτων προγραμματισμού: Ο Μπεσίαρ ακύρωσε μια προγραμματισμένη στάση σε ένα αποστακτήριο και ο Buttigieg ακύρωσε την επίσκεψή του στο Kokomo της Ιντιάνα, λόγω «κάποιων απρόβλεπτων περιορισμών στον προγραμματισμό», δήλωσε εκπρόσωπος.

Η Χάρις, εν τω μεταξύ, είχε προσωπική αδυναμία στον κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, και ορισμένοι στην τροχιά της ήταν θλιμμένοι που τον είδαν να αποχωρεί από την κούρσα, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους. Όσον αφορά τους άλλους υποψηφίους, ο Buttigieg και ο Walz έχουν εντυπωσιάσει την ομάδα της εκστρατείας με τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να απαντήσει

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και οι συμμαχικές ομάδες προετοιμάζονται να περάσουν αμέσως στην επίθεση μόλις η Χάρις ανακοινώσει την απόφασή της.

Η εκστρατεία έχει ολοκληρώσει την αντιπολιτευτική της έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιλογές της Χάρις για αντιπρόεδρο, σύμφωνα με αξιωματούχο, και οι δύο μεγαλύτερες υπέρ του Τραμπ super PACs (Ομάδες Πολιτικής Δράσης), το Make America Great Again PAC και το Preserve America, έχουν συντονίσει την έρευνα.
Παρόλα αυτά, ένας Ρεπουμπλικανός στρατηγικός σύμβουλος που εργάζεται σε μία από τις PACs υπέρ του Τραμπ δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους «θα παραμείνει στην εξτρεμιστή του Σαν Φρανσίσκο στην κορυφή του ψηφοδελτίου, ανεξάρτητα από το ποιον θα επιλέξει ως δεύτερο».

Ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στην εκστρατεία δήλωσε ότι όποιος και αν είναι, «η εστίαση θα παραμείνει στην Κάμαλα».

Μέρος αυτής της στρατηγικής έχει τις ρίζες της στην πεποίθηση ότι οι αντιπρόεδροι δεν επηρεάζουν τους ψηφοφόρους και ότι, τελικά, ο αγώνας είναι μεταξύ της κορυφής του ψηφοδελτίου, του Τραμπ εναντίον της Χάρις.

Πρόκειται για μια άποψη που αντανακλάται από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος δήλωσε στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων την Τετάρτη ότι οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι δεν έχουν «σχεδόν καμία επίδραση».

Αλλά όλα έχουν σημασία σε μια στενή εκλογική αναμέτρηση και κάθε υποψήφιος στη λίστα της Χάρις αναμένεται να προσελκύσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι ψηφοφόρων, όπως ακριβώς ο Βανς θεωρήθηκε εσωτερικά στην εκστρατεία του Τραμπ ως πλεονέκτημα για την ικανότητά του να προσελκύει τους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης και των «μπλε κολάρων» στις μεσοδυτικές πολιτείες.

«Από άποψη τακτικής, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε μια μεμονωμένη πολιτεία που είναι ήδη κοντά, μετακινώντας μια ή δύο μονάδες» δήλωσε ο στρατηγικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών Καρλ Ρόουβ. «Αμφιβάλλω αν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η επιλογή του αντιπροέδρου από μόνη της σημαίνει ότι θα κερδίσεις μια πολιτεία που διαφορετικά θα έχανες».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ελισάβετ Μουτάφη: Το πρώτο καλοκαίρι με τον γιο της - Παιχνίδια στη θάλασσα
Ο Τιμωρός spoiler: Έκλαψε πολλά χρόνια στον τάφο του... τώρα θα το μάθει
Chevron Right