Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας – σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ – η τουρκική πλευρά έριξε τους τόνους, ο Χουλουσί Ακάρ έριξε σήμερα «γέφυρες» επικοινωνίας με την Ελλάδα, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική του προηγούμενου διαστήματος.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα με διάλογο.
«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τις πράξεις και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών», είπε και συνέχισε ο Ακάρ: «Παράλληλα υπάρχει και ο εξοπλισμός που έχουν ξεκινήσει. Η οικονομική αντανάκλαση αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαριά».
«Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες» είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι «απέναντι σε όλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό να αποδεχθούμε το γεγονός ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονα, τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε από τα πλούτη καλύτερα αν είμαστε μαζί και ενωμένοι και ότι αυτό μπορεί να έχει θετικές αντανακλάσεις στην ευημερία των χωρών μας.»
«Θεωρούμε σημαντικό να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η επικέντρωση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις. Θα συμβάλει επίσης στην περιφερειακή συνεργασία. Παρατηρούμε με ικανοποίηση ότι ορισμένοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και απόστρατοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα που έχουμε εκφράσει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χουλουσί Ακάρ.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR:“Yunanistan ile mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulmasının önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Pozitif gündeme odaklanılması ve gerilimin düşürülmesi hem ikili ilişkilere hem de bölgesel iş birliğine katkı sağlayacaktır.” pic.twitter.com/hLPDB7uEty
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 17, 2022
Να σημειωθεί ότι η «αιφνίδια» συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis από τις Βρυξέλλες, ήταν επιθυμία τόσο του Ακάρ όσο και κύκλων του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας.