Κόσμος

Περού: Τη διάλυση του Κογκρέσου ζήτησε ο Καστίγιο – Για πραξικόπημα μιλά ο πολιτικός κόσμος

Πολιτικό χάος στο Περού. Υπό κράτηση ο Καστίγιο μετά την καθαίρεσή του.

Τα μέλη του Κογκρέσου στο Περού άσκησαν δίωξη κατά του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, λίγες ώρες αφότου δήλωσε ότι διαλύει το νομοθετικό σώμα.

Σε μια ταχέως εξελισσόμενη μάχη για το ποιος ελέγχει τη χώρα, το Κογκρέσο αγνόησε την ανακοίνωση του Καστίγιο, ο οποίος είχε πει ότι θα αντικαθιστούσε το Κογκρέσο με μια «έκτακτη κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης».

Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο ανακοίνωσε τη διάλυση του Κογκρέσου, το οποίο κατηγόρησε ότι προσπαθούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση, και τη σύσταση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Ο Πέδρο Καστίγιο, στην ομιλία του προς το έθνος, δήλωσε ότι το Κογκρέσο διαλύθηκε, ότι η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης θα κυβερνά τη χώρα από σήμερα και ότι το νέο σύνταγμα θα προετοιμαστεί εντός 9 μηνών με τη διεξαγωγή εκλογών για το νέο Κογκρέσο.

Αναφέροντας ότι το Κογκρέσο στοχοποίησε την κυβέρνησή του, ο Καστίγιο είπε ότι «το Κογκρέσο κατέστρεψε το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Διέλυσε την ισορροπία των εξουσιών με την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να εγκαθιδρύσει μια «δικτατορία του Κογκρέσου»».

Συνεχίζοντας ο Καστίγιο σημείωσε ότι «ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων μέτρων: την προσωρινή διάλυση του Κογκρέσου και τη σύσταση μιας έκτακτης κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Διοργάνωση εκλογών το συντομότερο δυνατό για ένα νέο Κογκρέσο με συντακτικές εξουσίες για τη σύνταξη νέου συντάγματος σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 9 μηνών. Μέχρι τη συγκρότηση νέου Κογκρέσου, η διακυβέρνηση θα συνεχιστεί μέσω διαταγμάτων με ισχύ νόμου. Από σήμερα θα επιβληθεί πανελλαδική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00-04.00. Το δικαστικό σώμα, η εισαγγελία, το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης θα αναδιοργανωθούν».

Ο Καστίγιο, εναντίον του οποίου υποβλήθηκε πρόταση δυσπιστίας 3 φορές μέσα σε 17 μήνες, δήλωσε ότι δεν είναι διεφθαρμένος και ότι το Κογκρέσο εργάζεται για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Μετά την απόφαση του προέδρου Καστίγιο να διαλύσει το Κογκρέσο, μέλη του Κογκρέσου από διάφορα πολιτικά μπλοκ χαρακτήρισαν το βήμα αυτό ως «πραξικόπημα».

perou

Διάφορα μέλη του Κογκρέσου σημείωσαν επίσης ότι θα οργανωθεί σύνοδος του Κογκρέσου για την απομάκρυνση του Καστίγιο από το αξίωμα.

Η απόφαση του Καστίγιο επέφερε παραιτήσεις στην κυβέρνησή του καθώς με ανακοινώσεις δήλωσαν τις παραιτήσεις τους, ο υπουργός Εξωτερικών του Περού, Σέζαρ Λάντα, ο Κουρτ Μπουρνέο, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φέλιξ Τσέρο Μεδίνα, ο υπουργός Εργασίας Αλεχάντρο Σάλας, ο υπουργός Παιδείας, Ροσέντο Σέρνα Ρομάν, και ο Ρίτσαρντ Τινέο Κίσπε, υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών.

Εκτός από τους υπουργούς, ο δικηγόρος του Καστίγιο, Μπένι Εσπινόζα, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Λόγω της διακοπής της συνταγματικής τάξης, πρέπει να εγκαταλείψω αμετάκλητα την υπεράσπιση του πολίτη Πέδρο Καστίγιο».

«Σήμερα έγινε ένα πραξικόπημα στο πιο καθαρό στυλ του 20ού αιώνα, αλλά είναι ένα πραξικόπημα που είναι καταδικασμένο να αποτύχει, επειδή το Περού θέλει να ζήσει στη δημοκρατία», δήλωσε ο Φρανσίσκο Μοράλες, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε συνέντευξη Τύπου. Αυτό το πραξικόπημα δεν έχει καμία νομική βάση».

Ο Μοράλες δήλωσε ότι, σύμφωνα με το σύνταγμα, η αντιπρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία δεν υποστήριξε την απόφαση του Καστίγιο, θα έπρεπε να αναλάβει την προεδρία.

Η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις του Περού φάνηκε επίσης να τάσσονται στο πλευρό του Κογκρέσου.

Το Περού διανύει μια δύσκολη πολιτική περίοδο, με πολλούς προέδρους να έχουν εκδιωχθεί από το αξίωμά τους τα τελευταία χρόνια. Το 2020, είχε τρεις προέδρους μέσα σε διάστημα πέντε ημερών.

Ο Καστίγιο, ο οποίος είναι αριστερός πρώην δάσκαλος, εξελέγη τον Ιούνιο του 2021 σε πολωτικές εκλογές στις οποίες νίκησε τη δεξιά αντίπαλό του Κέικο Φουτζιμόρι.

Πρόσφατα εναντιώθηκε στις κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες, όπως λέει, αποτελούν μέρος μιας συνωμοσίας για την απομάκρυνσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Σαμαράς σέρνει τον Μητσοτάκη σε ατζέντα Πολιτικής Άνοιξης - Η παρουσία Μπογδάνου
Η χειραψία - αγγαρεία Καραμανλή με Μητσοτάκη και τα αιχμηρά μηνύματα Σαμαρά
Chevron Right