Κόσμος

Ριαμπκόφ: Οι συνομιλίες Ρωσίας – ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα τίθενται σε παύση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ότι η συνεδρίαση της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής στο πλαίσιο της Συνθήκης START αναβλήθηκε, αλλά δεν ακυρώθηκε.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα και τη START έχουν ανασταλεί, αλλά δεν έχουν τερματιστεί. Αυτό δήλωσε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (8/12).

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια σωστή εκτίμηση – ακριβώς τίθενται σε παύση, δεν τερματίζονται. Αναβάλαμε μια συνεδρίαση της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής στο πλαίσιο της Συνθήκης START, δεν την ακυρώσαμε. Δεν μπορώ να υποθέσω πότε θα προτείνουμε εναλλακτικές ημερομηνίες», δήλωσε όταν ρωτήθηκε.

Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι η απόφαση για την αναβολή της συνάντησης START ήταν δύσκολη. «Έχει ειπωθεί περισσότερες από μία φορές ότι η κατάσταση με την εμβάθυνση και την όλο και πιο επικίνδυνη εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν είχε άμεσο αντίκτυπο στις εκτιμήσεις μας για το αν πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση τώρα», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ. Είπε ότι υπήρξε ένα αρνητικό συμπέρασμα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να συνεδριάσει με αυτήν τη μορφή.

Ο Ριαμπκόφ επεσήμανε την τεχνική πτυχή – την έλλειψη ημερήσιας διάταξης που συμφωνήθηκε πριν από το τέλος. «Τελικά, προσεγγίσαμε τη σύνοδο για πρώτη φορά από την ύπαρξη αυτού του μέσου – της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής στο πλαίσιο της Συνθήκης START – χωρίς να συμφωνήσουμε τον κατάλογο των θεμάτων για τα οποία θα εργαστούμε εκεί μέχρι τέλους», συνέχισε. Ο διπλωμάτης τόνισε ότι αυτό αποτελεί επίσης ένδειξη για την αναβολή της συνάντησης προς το παρόν.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μονομερών παραχωρήσεων στον διάλογο με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο σε ισότιμη και ισορροπημένη βάση. «Εάν και όταν οι Αμερικανοί είναι αρκετά ώριμοι για να επαναλάβουν [τον διάλογο στρατηγικής σταθερότητας], θα είμαστε έτοιμοι. Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, ο διάλογος ήταν δύσκολος και στο παρελθόν, τώρα μπορεί να υπάρξουν κάποιες πρόσθετες τοποθετήσεις που δεν χρειαζόμαστε στην αμερικανική θέση, αλλά στο τέλος θα εξαρτηθεί από αυτούς», δήλωσε ο διπλωμάτης

Σημείωσε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν. «Δεν στεκόμαστε στην ουρά πίσω τους [ΗΠΑ], δεν πάμε με το χέρι απλωμένο πίσω τους, δεν ζητάμε χάρες», δήλωσε ο διπλωμάτης. Ο Ριαμπκόφ τόνισε ότι ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί μόνο σε μια ισότιμη, λογική και ισορροπημένη βάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί κανείς να περιμένει αποτελέσματα από τον διάλογο μόνο εάν η αμερικανική πλευρά κατανοήσει ότι οι μονομερείς παραχωρήσεις της Ρωσίας αποκλείονται. «Δεν είναι επιλογή, δεν εξετάζεται καν», κατέληξε ο Ριαμπκόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κλειστή η περιφερειακή Αιγάλεω, αλλαγές σε δρομολόγια λεωφορείων
Βόλος: Δικαστική έρευνα για γιατρό που έδινε «κοκτέιλ» βιταμινών για τον κορονοϊό
Chevron Right