Κόσμος

Ο Τραμπ σπάει και το μπλοκ των G7 – Δεν υπάρχει «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία

Η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ εκφράζεται και στην ηχηρή διαφωνία στην κοινή δήλωση των G7 για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ διατυπώνουν την αντίθεσή τους στην αναφορά της Ρωσίας ως «επιτιθέμενης» στην επικείμενη δήλωση της G7 για την τρίτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Με αυτό τον τρόπο ο Ντόναλντ Τραμπ διαταράσσει την ενότητα της ομάδας των ισχυρότερων οικονομιών (G7), σύμφωνα με πέντε δυτικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το ζήτημα και οι οποίοι μίλησαν στους Financial Times.

Την ίδια ώρα αβέβαιη παραμένει η συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διαδικτυακή σύνοδο της G7 τη Δευτέρα (24/2), όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που αναμενόταν να παραχωρήσουν ο Ουκρανός πρόεδρος και ο ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς.

Η διαφωνία βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για τον πόλεμο, έχει χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και έχει προτείνει την επανένταξη της Ρωσίας στην G7.

Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη φράση «ρωσική επιθετικότητα» και παρόμοιες διατυπώσεις που χρησιμοποιούνταν από τους ηγέτες της G7 από το 2022 για να περιγράψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά βάση οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εκδίδουν κοινή δήλωση στήριξης προς την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από τρία χρόνια.

«Το να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν είναι το ίδιο πράγμα» δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων. «Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν αυτή τη διατύπωση, αλλά συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε σε συμφωνία» πρόσθεσε.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα.

Στη δήλωση των ηγετών της G7 που έγινε το 2024, η «ρωσική επιθετικότητα» αναφερόταν πέντε φορές. «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο επιθετικότητας και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας» ανέφερε η δήλωση του 2024.

Αλλάζει ρότα η Ουάσινγκτον

Η επιμονή του Τραμπ και των Αμερικανών διπλωματών στην αλλαγή της ρητορικής σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική.
Χαρακτηριστικό είναι πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χρησιμοποιεί πλέον τον όρο «ουκρανική σύγκρουση» αντί για «ρωσική επιθετικότητα», σύμφωνα με τους Financial Times.

Χαρακτηριστικά, η πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Ριάντ, ανέφερε δύο φορές τη φράση «η σύγκρουση στην Ουκρανία» αντί για «ρωσική επιθετικότητα».

Πρόκειται για σαφή στροφή συγκριτικά με τη ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία αναφερόταν σταθερά στη Ρωσία ως την επιτιθέμενη χώρα στη μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενισχύεται η ρητορική υπέρ του Πούτιν

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφωνία για τη δήλωση της G7 προκύπτει σε μια εβδομάδα κατά την οποία ο Τραμπ έχει ενισχύσει τη ρητορική υπέρ του Πούτιν, αποδεχόμενος αρκετές από τις απαιτήσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παράλληλα, έστειλε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους να συναντηθούν με Ρώσους ομολόγους τους στο Ριάντ.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ισχυρίστηκε – ψευδώς – ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι στην Ουκρανία είναι μόλις 4%.

Όμως, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απολαμβάνει 57% υποστήριξη, ποσοστό αυξημένο από το 52% του Δεκεμβρίου.

Θετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ κρατά πλέον και ο Πούτιν. «Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές ήταν εντελώς διαφορετικοί – ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις ή κριτική για το παρελθόν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση στο Ριάντ. «Έχουν τη διάθεση να συνεργαστούμε», είπε με νόημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Tέμπη: «Δεν έχω οξυγόνο» - Διαδραστικός χάρτης με τις συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου σε όλο τον κόσμο
ΓΣΕΕ: Νέα 24ωρη απεργία μετά από αυτήν της 28ης Φεβρουαρίου - Τα αιτήματα
Chevron Right