Κόσμος

Τι συμβαίνει με τον Πούτιν – Αλήθειες και μύθοι για την υγεία του Ρώσου Προέδρου

Tα περιστατικά που «άναψαν φωτιές» για την υγεία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ποτέ μην πιστεύετε τίποτα στην πολιτική μέχρι να διαψευσθεί επίσημα.

Και ακόμη και τότε, όταν πρόκειται για την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να σας συγχωρέσουν ότι νιώθετε χαμένοι με το τι να πιστέψετε, δεδομένης της φρενίτιδας φημών που έχει ξεσπάσει για το τι συμβαίνει με την υγεία του Ρώσου προέδρου.

Γράφει το Politico:

Οι φήμες για τον «αφύσικα» φουσκωμένο 69χρονο πρόεδρο έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο που ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα θεώρησε απαραίτητο να καταρρίψει οποιαδήποτε εικασία ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος.

«Ξέρετε, ο Πρόεδρος Πούτιν εμφανίζεται δημόσια κάθε μέρα. Μπορείτε να τον δείτε στις οθόνες, να διαβάσετε τις ομιλίες του, να ακούσετε τις ομιλίες του», είπε μιλώντας στο γαλλικό μέσο TF1.

«Δεν νομίζω ότι κανένας λογικός άνθρωπος μπορεί να διακρίνει οποιοδήποτε σύμπτωμα ασθένειας σε αυτόν τον άνθρωπο», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Σωστά ή όχι, τα μέσα ενημέρωσης εδώ και μήνες κάνουν εικασίες για την κατάσταση της υγείας του Ρώσου ηγέτη, ερμηνεύοντας τα πάντα, από την φουσκωμένη εμφάνισή του ως ένδειξη χρήσης στεροειδών, ενώ έφτασαν να υπονοούν ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει Πάρκινσον και καρκίνο.

Βίντεο που δείχνουν τον Πούτιν να πιάνει σφιχτά το τραπέζι κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης, να δείχνει άβολος, να κάνει σπασμωδικές χειρονομίες και να φαίνεται να κουτσαίνει κατά την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας, έχουν κάνει πολλούς γιατρούς και φυσίατρους να πάρουν θέση.

Οι γιατροί έως τώρα έχουν υποστηρίξει ότι κανένα από αυτά τα ντοκουμέντα δεν είναι αρκετά ισχυρά για να υποδείξουν ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος και μόνο μια διάγνωση εκ του σύνεγγυς θα μπορούσε να επαληθεύσει τις φήμες. Οι ειδικοί στις υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό σε κάτι τέτοιο.

Στην πραγματικότητα, οι φήμες φουντώνουν ακόμα περισσότερο για έναν ηγέτη που έχει τόση εμμονή με την αρρενωπή εικόνα του. Ο Ρώσος πρόεδρος εδώ και καιρό προσπαθεί με κάθε τρόπο να χαρακτηριστεί ισχυρός άνδρας, με όλη την έννοια του όρου.

Οι επιδείξεις υπερ-αρρενωπότητάς του έχουν γίνει διαβόητες σε όλο τον κόσμο – από την ημίγυμνη ιππασία στη Σιβηρία, μέχρι το να πυροβολεί με ολοκαίνουργια καλάσνικοφ στη Μόσχα και το χόκεϊ επί πάγου με τον Λευκορώσο ηγέτη Alexander Lukashenko στην Αγία Πετρούπολη.

Ωστόσο, αυτό το παιχνίδι με την υγεία του προέδρου – καθώς οι φήμες κυκλοφορούν στον Τύπο και το Κρεμλίνο προσπαθεί να τις εξαφανίσει – δεν είναι κάτι καινούργιο. Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των κορυφαίων στιγμών που η υγεία του Πούτιν αμφισβητήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και πώς η κυβέρνηση προσπάθησε να διαψεύσει τις φήμες.

Πτώσεις κατά την αθλητική δραστηριότητα

Τα περιστατικά:

Ο Πούτιν θέλει να προβάλλει μια εικόνα του εαυτού του ως δεινός αθλητής, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, η ​​ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι ο Πούτιν είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με αλεξίπτωτο με αποτέλεσμα να επιδεινώσει έναν υπάρχων τραυματισμό στην πλάτη του. Το γεγονός ότι ανέβαλε μια επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, ενώ τον είδαν να φοράει νάρθηκα πλάτης, πυροδότησε τις φήμες ότι προχώρησε σε χειρουργική επέμβαση.

Γενικά, φαίνεται να ξεπερνά τα χτυπήματα αρκετά καλά. Το 2017, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα χόκεϊ επί πάγου, ο Πούτιν έπεσε ξαφνικά με την πλάτη, ολισθαίνοντας στον πάγο με τα πόδια του στον αέρα. Και δεν ήταν η μόνη φορά που έπεσε.

Το 2019 «καρφώθηκε» με το πρόσωπο στον πάγο κατά τη διάρκεια του γύρου του θριάμβου μετά από ένα παιχνίδι.

Η απάντηση του Κρεμλίνου:

Εν μέσω αναφορών για το ατύχημα με αλεξίπτωτο το 2012, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι ο Πούτιν δεν είχε πρόβλημα στην πλάτη. «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε ο Πεσκόφ εκείνες τις μέρες, επιμένοντας ότι απλώς είχε υποστεί έναν «αθλητικό τραυματισμό».

Ο σύμμαχος του Πούτιν Λουκασένκο είπε αργότερα ότι τα προβλήματα με την πλάτη του Ρώσου προέδρου προήλθαν από ένα περιστατικό που σχετίζεται με το τζούντο. Αυτό από μόνο του έδωσε ακόμη περισσότερα «σκληροπυρηνικά αθλητικά διαπιστευτήρια» στον Πούτιν.

COVID-19

Τα περιστατικά:

Οι πολυάριθμες συναντήσεις υψηλού επιπέδου του Πούτιν στο γιγάντιο τραπέζι του μήκους 6 μέτρων δημιούργησαν αμέτρητα memes στο Διαδίκτυο, αλλά δείχνουν επίσης την υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση του Πούτιν απέναντι στον κορονοϊό.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Πούτιν απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ξέσπασε σε κρίση βήχα. «Με συγχωρείτε», είπε, ενώ προσπαθούσε να συνεχίσει να μιλάει.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν δεκάδες από τον στενό του κύκλο προσβλήθηκαν από τον COVID-19, ο Πούτιν αναγκάστηκε να απομονωθεί για δύο εβδομάδες, κάτι που τον ώθησε να επιβάλει δρακόντειους κανόνες για όλους όσους προσπάθησαν να τον συναντήσουν προσωπικά, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διάρκειας δύο εβδομάδων καραντίνας.

Αυτή η νευρικότητα που φαίνεται να έχει με το να κάθεται πολύ κοντά στους συνομιλητές δημιούργησε φήμες ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να ανήκει σε μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα ή να φοβάται ότι κάποιος θα τον εκθέσει σε καποια θανατηφόρα τοξίνη.

Η απάντηση του Κρεμλίνου:

Το Κρεμλίνο έκανε επεξεργασία στο βίντεο με τον βήχα – συμπεριλαμβανομένου και του «συγνώμη» – και αρνήθηκε επίσης ότι ήταν σοβαρό. «Ο πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη και συνέχισε τη συνάντηση σχεδόν χωρίς παύση», ανέφερε το TASS.

Όσον αφορά τις φήμες ότι το μακρύ τραπέζι του Πούτιν έδειξε τον έντονο φόβο του να προσβληθεί από COVID-19, ο Πεσκόφ είπε ότι το τραπέζι ήταν ένα «αποκλειστικά ένα μέτρο που εφαρμόζεται κατά της πανδημίας».

Επισκέψεις ογκολόγων και λουτρά με αίμα από κέρατο ελαφιού

Το συμβάν:

Την 1η Απριλίου, το ρωσικό ερευνητικό δίκτυο Proekt βρήκε στοιχεία ότι ο Πούτιν στην πραγματικότητα υποφέρει από χρόνιο πόνο στην πλάτη. Διαπίστωσε επίσης ότι ένας ογκολόγος είχε επισκεφθεί τον Πούτιν 35 φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια, περνώντας 166 ημέρες μαζί του — και ότι άλλοι ειδικοί γιατροί που συχνά βοηθούν στη διάγνωση παθήσεων του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, τον επισκέφτηκαν επίσης.

Ο αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, ο οποίος έχει πάρει συνέντευξη από τον Πούτιν πολλές φορές, είπε στον podcaster Lex Fridman ότι ο Πούτιν πράγματι είχε δώσει μάχη με τον καρκίνο, αλλά νόμιζε ότι τον είχε νικήσει. Ένας πρώην Βρετανός κατάσκοπος που εργαζόταν στη Ρωσία για πολλά χρόνια, ο Κρίστοφερ Στιλ, είπε ότι ο Πούτιν ήταν «σοβαρά άρρωστος» και ισχυρίστηκε ότι η ασθένειά του θα μπορούσε να θεωρηθεί «ένα στοιχείο» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η έρευνα του Proekt έβγαλε επίσης ότι ο Ρώσος ηγέτης απολαμβάνει λουτρά με αίμα που εξάγεται από τα κέρατα κόκκινων ελαφιών του Αλτάι μετά από σύσταση του υπουργού Άμυνας του, Σεργκέι Σόιγκου.

Η απάντηση του Κρεμλίνου:

Αυτή τη φορά, ο Πεσκόφ παρενέβη και πάλι για να αρνηθεί τους ισχυρισμούς του Proekt πιο σθεναρά. Την ίδια μέρα που η έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας, χαρακτήρισε τις φήμες για το αν ο Πούτιν είχε ποτέ καρκίνο ή είχε χειρουργηθεί για αυτόν ως «μυθοπλασία και αναλήθεια».

«Πολύ άρρωστος»

Το συμβάν:

Τον Μάιο, το New Lines Magazine ισχυρίστηκε ότι είχε στα χέρια του μια κρυφή ηχογράφηση ενός ολιγάρχη, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά του, βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο και τον Ρώσο πρόεδρο και ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν είναι «πολύ άρρωστος με καρκίνο του αίματος».

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιο ακριβώς είναι το προφίλ του ολιγάρχη ή πόσο κοντά είναι πραγματικά με τον πρόεδρο, ή αν είναι από αυτούς που λένε «ελπίζουμε ο Πούτιν να πεθάνει».

Η απάντηση του Κρεμλίνου:

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε άμεσα στους ισχυρισμούς, ούτε η New Lines ζήτησε να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση για να ζητήσει σχολιασμό.

Αλλά η New Lines συνέχισε να αναφέρει ότι περίπου την ίδια στιγμή που έγινε η ηχογράφηση, στάλθηκε ένα email σε κάθε περιφερειακό διευθυντή της υπηρεσίας ασφαλείας της FSB της Ρωσίας που τους έδωσε εντολή να μην πιστεύουν τις φήμες για την «terminal condition» (σ.σ. τελικό στάδιο) του προέδρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κεραμέως: Τι αλλάζει στα ΑΕΙ με τον νέο νόμο πλαίσιο
Ερώτηση ΚΚΕ για την ελληνική εμπλοκή στην Ουκρανία και την ελληνογερμανική συμφωνία για τα τεθωρακισμένα
Chevron Right