Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, όπως όλα δείχνουν τα τελευταία χρόνια, έχει αποφασίσει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα και να αναπτύξει το Βασίλειο του ισχυρές σχέσεις με τη Δύση, όπως έχει αναπτύξει τις σχέσεις του με Κίνα και Ρωσία.
Ήταν λογικό η 9ήμερη επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Γαλλία με μεγάλη αντιπροσωπεία να στρέψει τα βλέμματα στις διμερείς αποφάσεις που θα λάβουν το Παρίσι και το Ριάντ για πολλά παγκόσμια ζητήματα, όπως η κρίση του Λιβάνου, το συριακό ζήτημα και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Σύμφωνα με σαουδαραβικές πηγές ο πρίγκιπας διάδοχος πήγε στο Παρίσι για να αναλάβει η χώρα του τη φιλοξενία της EXPO 2030.
Η επίσημη επίσκεψη, η οποία ανακοινώθηκε από τη Σαουδική Αραβία, αφορά τις διμερείς σχέσεις και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, καθώς και διεθνή θέματα, όπως η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 22-23 Ιουνίου για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές ο Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι ο ντε φάκτο ηγέτης της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας, επιθυμεί οι χώρες του Κόλπου να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του συμφώνου, ενώ η περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία είναι γνωστή για τις συγκρούσεις, θα πρέπει να γίνει γνωστή ως μια «νέα Ευρώπη», όπου ο οικονομικός ανταγωνισμός, οι τεχνολογικές και πολιτιστικές καινοτομίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Η σχέση μεταξύ Παρισιού και Ριάντ έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι η «πύλη προς την Ευρώπη» και οι δύο χώρες συνεργάζονται στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Αυτό ενισχύεται από την ανακοίνωση ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την Σαουδική Αραβία για την φιλοξενία της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2030.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Γαλλία έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου
Οι εκθέσεις EXPO, οι οποίες θεωρούνται ως μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποιούνται συνήθως κάθε 5 χρόνια σε μία από τις πόλεις των υποψήφιων χωρών.
Το Μπουσάν, η Ρώμη, η Οδησσός και το Ριάντ ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για το 2030 και εκτιμάται ότι η έκθεση που θα διοργανωθεί το 2030 θα προσφέρει οικονομική συνεισφορά σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα υποδοχής.
Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θέλουν επίσης να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις σε πολιτιστικό επίπεδο.
Για τον σκοπό αυτό, στην αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψη του μπιν Σαλμάν στο Παρίσι συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού, ο διευθυντής του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων, και ένα μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης.
Η σαουδαραβική πηγή ανέφερε επίσης ότι η παρουσία μιας σημαίνουσας οικονομικής αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον μπιν Σαλμάν αποτελεί ένδειξη ότι το Παρίσι και το Ριάντ θα ασχοληθούν έντονα με θέματα της Μέσης Ανατολής και παγκόσμια ζητήματα.
Ο Μακρόν ζήτησε από τον μπιν Σαλμάν να διπλασιάσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στην Ουκρανία, καθώς θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με όλα τα μέρη, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του μπιν Σαλμάν είναι να διασφαλίσει ότι η EXPO 2030 θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ.
Ο πρίγκιπας διάδοχος θέλει η χώρα του να ξεχωρίσει ως εξαγωγέας πετρελαίου με διαφοροποιημένη οικονομία παραγωγής που ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης.
Ο Μπιν Σαλμάν, ο οποίος θέλει να καταστήσει το Ριάντ «γίγαντα» τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στον κόσμο, στοχεύει να αναδείξει τη χώρα του σε σημαντικό παράγοντα στον αγώνα κατά της κρίσης του κλίματος καθώς και στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις για να προσελκύσει την προσοχή της Δύσης.
Δισεκατομμύρια δολάρια για το όραμά του
Το Βασίλειο έχει διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για το όραμα του πρίγκιπα για τα επόμενα 30 χρόνια, ειδικά για τη νεολαία, με πιο σημαντικό ζήτημα για τον πρίγκιπα διάδοχο να είναι ο τερματισμός των θρησκευτικών και εθνικών συγκρούσεων στην περιοχή.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και το περιφερειακό όραμα του μπιν Σαλμάν δεν περιλαμβάνει μια πολιτική «μηδενικών συγκρούσεων», εξακολουθεί να στοχεύει να είναι ένας απαραίτητος παράγοντας στην επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής.
Σε κοινή δήλωση σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ του μπιν Σαλμάν και του Μακρόν, έγινε ειδική αναφορά στην κρίση του Λιβάνου, με τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία να ζητούν τον γρήγορο τερματισμό του θεσμικού πολιτικού κενού στη χώρα.
Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επίλυση της σοβαρής κοινωνικοοικονομικής κρίσης του Λιβάνου.
Σαουδαραβικές πηγές σημείωσαν ότι ο Μακρόν έθεσε συγκεκριμένα το λιβανέζικο ζήτημα ενώπιον του Μπιν Σαλμάν.
Όπως έγινε γνωστό οι θέσεις της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας θα γίνουν σαφέστερες με την επιστροφή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος πήγε πρόσφατα στο Λίβανο για να μεσολαβήσει.
Μετά την έκθεση του Λε Ντριάν για την πολιτική κρίση στη Βηρυτό, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου για να συζητήσουν το θέμα.