Κόσμος

Το Ισραήλ απειλεί να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή: Στο στόχαστρο 5 νέοι στόχοι

Ο υπουργός Άμυνας κατηγόρησε ευθέως Λίβανο, Συρία, Ιράκ, Υεμένη και Ιράν και απείλησε με επιθέσεις.

 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ υπαινίχθηκε σήμερα ότι η χώρα του εμπλακεί σε έναν «πολυμέτωπο πόλεμο» και προέβη σε αντίποινα στο Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν για επιθέσεις που διαπράχθηκαν εναντίον της, καθώς ο πόλεμος με τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας διευρύνεται σε άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα και δεχόμαστε επιθέσεις από επτά θέατρα (επιχειρήσεων): Γάζα, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Υεμένη και Ιράν. Έχουμε ήδη απαντήσει και αναλάβει δράση σε έξι από αυτά τα θέατρα», δήλωσε ενώπιον βουλευτών ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

«Έχουμε ήδη ανταποκριθεί και αναλάβει δράση σε έξι από αυτά τα θέατρα», δήλωσε στην Κνεσέτ, χωρίς να διευκρινίσει.

Οι συμμαχικές με το Ιράν πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν επιτεθεί στο Ισραήλ και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή από τότε που η Χαμάς ξεκίνησε την καταστροφική επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.140 ανθρώπους και κρατώντας έως και 250 ομήρους.

cadsghj_b145e.jpg

Ο πόλεμος αντιποίνων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς έχει ήδη γίνει μια από τις πιο καταστροφικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι περισσότεροι από 20.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 55.000 τραυματιστεί και το 85% των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων των παλαιστινιακών εδαφών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι μάχες στην περιοχή  έχουν ενταθεί από τότε που κατέρρευσε η επταήμερη κατάπαυση του πυρός στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν στρατόπεδα προσφύγων στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας για τέταρτη ημέρα, σε μια προφανή ένδειξη της υποσχεθείσας διεύρυνσης της επίθεσης.

Συνολικά 241 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 382 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, αλλά περίπου το 70% του απολογισμού εκτιμάται ότι είναι γυναίκες και παιδιά.

Τα σχόλια του Γκάλαντ την Τρίτη έγιναν καθώς ο πόλεμος στη Γάζα απειλούσε να εξαπλωθεί έξω από τα σύνορα του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε κοντά στο θέρετρο Νταχάμπ της Ερυθράς Θάλασσας, το δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε ένα μήνα.

Η προέλευση του drone δεν είναι γνωστη, αλλά οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα με επιθέσεις σε διεθνή πλοία και έχουν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ.

AP23325303911227_e71a7.jpg

Εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης αναφέρθηκαν επίσης την Τρίτη. Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατηγόρησε ρητά το Ιράν για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο ένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει χημικά στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι εκρήξεις της Τρίτης σημειώθηκαν μια ημέρα μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έξω από τη  Δαμασκό που σκότωσε έναν ανώτερο στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Μια ιρανική δήλωση στην εθνική τηλεόραση ανέφερε ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει για αυτό το έγκλημα».

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τρεις τοποθεσίες που συνδέονται με την Kata’ib Hezbollah, μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και κατηγόρησε για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που τραυμάτισε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που εδρεύουν στη βόρεια πόλη Ερμπίλ. Οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν έντονη καταδίκη από την ιρακινή κυβέρνηση.

Και μακριά από τη Μέση Ανατολή, στην Ινδία, σημειώθηκε έκρηξη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Ινδοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, κατά την οποία κανείς δεν τραυματίστηκε.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ και η ισχυρή λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά ομοβροντίες πυραύλων, αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς κατά μήκος των συνόρων από τις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 150 άνθρωποι στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 17 αμάχων, και 11 στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αμάχων. Στο παρασκήνιο, οι ΗΠΑ διεξάγουν εντατικές διαπραγματεύσεις για να προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν τις εχθροπραξίες στη Μπλε Γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες, όπου ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού που θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο είναι υψηλότερος.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης κριτικής από τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι να επιτύχει «πλήρη νίκη» επί της Χαμάς. Επανέλαβε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα τη Δευτέρα ότι ο αγώνας «δεν είναι κοντά στο τέλος».

«Δεν σταματάμε. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, μέχρι να τον τελειώσουμε, όχι λιγότερο», είπε.

neta_1ad3c.jpg

Το Ισραήλ λέει ότι κάνει ό, τι μπορεί για να προστατεύσει τους αμάχους και κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες – μια κατηγορία που η ομάδα αρνείται.

Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε διαταγές την Τρίτη το απόγευμα λέγοντας στους κατοίκους των προσφυγικών καταυλισμών Bureij, Nuseirat και Maghazi της κεντρικής Γάζας να φύγουν, παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε τους καταυλισμούς ως «ζώνες εκκένωσης» νωρίτερα στον πόλεμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι άμαχοι της Λωρίδας αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο σε όλο και μικρότερες περιοχές.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Ανησυχούμε σοβαρά για τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Μέσης Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους από την παραμονή των Χριστουγέννων».

Η Γάζα και η Δυτική Όχθη φιλοξενούν 68 στρατόπεδα προσφύγων, τα περισσότερα από τα οποία δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Σήμερα, είναι υπερπλήρεις και φτωχοί, με λίγες υπηρεσίες.

AP23344518228483_9294d.jpg

Οι μάχες στο βόρειο μισό της Λωρίδας φαίνεται επίσης να είναι σφοδρές, παρά τις εκτιμήσεις του αρχηγού του ισραηλινού στρατού το Σαββατοκύριακο ότι το Ισραήλ είχε σχεδόν «πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο» στην πόλη της Γάζας.

Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας λιμοκτονεί, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ, ενώ μόνο εννέα από τα 36 νοσοκομεία της περιοχής λειτουργούν. Οι γιατροί, καταβεβλημένοι από τραυματίες και χωρίς βασικές ιατρικές προμήθειες, λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν άκρα που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες.

Ενώ από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει σημειωθεί αύξηση της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα – περίπου 200 φορτηγά την ημέρα – οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι αυτό εξακολουθεί να είναι το ελάχιστο αυτού που χρειάζεται ο πληθυσμός για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα και είναι δύσκολο να διανεμηθεί βοήθεια λόγω των μαχών. Πριν ξεσπάσει η σύγκρουση, περίπου 500  φορτηγά βοήθειας εισέρχονταν καθημερινά στην περιοχή.

AP23315617085397_7b5ff.jpg

Οι τηλεφωνικές γραμμές και οι γραμμές διαδικτύου φαίνεται να έχουν μπλοκαριστεί το απόγευμα της Τρίτης, με τον κύριο πάροχο τηλεπικοινωνιών της Γάζας, PalTel, να ανακοινώνει άλλη μια «πλήρη διακοπή της υπηρεσίας». Τέτοιες διακοπές είναι πλέον συχνές, ειδικά πριν από μεγάλες ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις.

Πυρήνες της Χαμάς που χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενέδρες και ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε 156.

Μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υπέβαλε η Αίγυπτος, βασικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές τη Δευτέρα το βράδυ. Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ, οι οποίες οδήγησαν σε επταήμερη κατάπαυση του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου και στην απελευθέρωση 100 ομήρων σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, φαίνεται επίσης να έχουν σταματήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
H Ρωσία καταγγέλλει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στον Λίβανο (βίντεο)
Τζόκερ Κλήρωση 26/12/2023: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Chevron Right