Κόσμος

Partygate: Απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο Κοινοβούλιο για τον Μπόρις Τζόνσον

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν 354 υπέρ έναντι 7 κατά υπέρ της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προνομίων για τον  Μπόρις Τζόνσον

Απανωτά είναι τα χτυπήματα για τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον καθώς η Βουλή σήμερα υιοθέτησε την έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προνομίων και απαγόρευσαν την πρόσβασή του στο Κοινοβούλιο. 

Ανήμερα των γενεθλίων του -έκλεισε τα 59-, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων υιοθέτησαν τα πορίσματα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προνομίων και τις κυρώσεις που αυτή εισηγήθηκε να επιβληθούν στον πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης για το σκάνδαλο Partygate. 

Με 354 ψήφους υπέρ και μόνον 7 κατά, η έκθεση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, που αριθμεί συνολικά 650 μέλη. Ωστόσο πολλοί απείχαν, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι το καλοκαίρι έπειτα από σειρά σκανδάλων, δεν έχει πλέον άδεια πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του κοινοβουλίου, την οποία έχουν συνήθως οι πρώην πρωθυπουργοί.

Η έκθεση έκτασης 106 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, συνέστηνε επίσης την αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες –κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια–, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα λίγο μετά τη λήψη των πορισμάτων της έρευνας.

Η ψηφοφορία αυτή στην Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχει μεγάλο συγκεκριμένο αντίκτυπο. Ωστόσο συνιστά ταπείνωση για τον Συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό. Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών και για πολιτική δολοφονία».

Στην έκθεση αυτή, η οποία αναζωπύρωσε τις διαιρέσεις στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η κοινοβουλευτική επιτροπή που διεξήγαγε την έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «παραπλάνησε το κοινοβούλιο σε ένα θέμα υψίστης σημασίας για το κοινοβούλιο και τον κόσμο και το έπραξε επανειλημμένως». 

 Aποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους υποστηρικτές του μάλλον να απόσχουν παρά να ψηφίσουν κατά της έκθεσης.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών και της αντιπολίτευσης εξέθεταν για πάνω από πέντε ώρες ο ένας μετά τον άλλον στην Βουλή των Κοινοτήτων την άποψή τους για την έκθεση, αλλά και πέραν αυτής για τον πρώην πρωθυπουργό και για την υπόθεση Partygate, τα πάρτι που έγιναν στην καρδιά της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την COVID-19.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο Πένι Μόρντοντ δήλωσε από την αρχή της συνεδρίασης ότι θα ψήφιζε υπέρ της έκθεσης, αλλά χωρίς να δώσει κάποια οδηγία για την ψηφοφορία: «Όλα τα μέλη θα πρέπει να πράξουν κατά την άποψή τους και οι άλλοι θα πρέπει να τους αφήσουν ήσυχους ως προς αυτό».

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, η αντιπαλότητα του οποίου με τον Μπόρις Τζόνσον ήρθε τώρα στην επιφάνεια περισσότερο από ποτέ, ήταν απών από την συνεδρίαση, με την αιτιολογία ότι δεν ήθελε να επηρεάσει την ψηφοφορία. Οι Εργατικοί τον κατηγόρησαν για «αδυναμία». 

Από την πλευρά της η πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τερέζα Μέι κάλεσε όλους τους βουλευτές να ταχθούν υπέρ των πορισμάτων της έκθεσης για να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία.

Για έναν από τους πιο στενούς συμμάχους του Μπόρις Τζόνσον, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, η κοινοβουλευτική επιτροπή «επιχείρησε σκοπίμως να υιοθετηθεί η πιο δυσμενής ερμηνεία (…) των δραστηριοτήτων του κ. Τζόνσον». 

Αρθρογράφος στη Daily Mail

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος θα γίνει σύντομα πατέρας για όγδοη φορά, παραμένει δημοφιλής στο κόμμα του επειδή υλοποίησε το Brexit. Το 2019 ανέβηκε στην εξουσία ύστερα από μεγάλη εκλογική νίκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 69% των Βρετανών και το 51% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών πιστεύει ότι πράγματι είπε ψέματα στο κοινοβούλιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δημοσιογράφος, έχει ήδη βρει νέα δραστηριότητα: προσελήφθη ως αρθρογράφος από την συντηρητική ταμπλόιντ Daily Mail.

Την Κυριακή βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα The Mirror και δείχνει μέλη του Συντηρητικού Κόμματος να χορεύουν σε γιορτή στη διάρκεια της πανδημίας αψηφώντας τους κανόνες αποστασιοποίησης, προκάλεσε έντονες επικρίσεις.

Η πολλοστή αυτή αποκάλυψη γύρω από το σκάνδαλο Partygate ήρθε την ώρα που η κυβέρνηση των Τόρις βρίσκεται περισσότερο από ποτέ υπό πίεση για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων που έχουν εκτινάξει στα ύψη τα στεγαστικά δάνεια.

Πιο κάτω στις δημοσκοπήσεις από ποτέ απέναντι στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, οι Τόρις, που βρίσκονται στην εξουσία για 13 χρόνια τώρα, έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τέσσερις αναπληρωματικές εκλογές τους προσεχείς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απειλή για βόμβα στον σταθμό Νέα Ιωνία του Ηλεκτρικού – Έκλεισε ο σταθμός
Κως: Ποιος σκότωσε την Αναστάζια - Τα 3 στοιχεία που φέρνουν αποκαλύψεις
Chevron Right