Κόσμος

LGBTQ+: Σε ποιες χώρες του κόσμου ποινικοποιείται η ομοφυλοφιλία ακόμα και με θανατική ποινή

Περίπου 70 χώρες εξακολουθούν να ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία και την LGBTQ+ κοινότητα εν γένει, ενώ σε 11 από αυτές προβλέπεται ακόμα και η θανατική ποινή. 

Ο Ιούνιος θεωρείται ως ο «Μήνας Υπερηφάνειας» («Pride Month») αφού παγκοσμίως είναι αφιερωμένος στην LGBTQ+ κοινότητα, παρ’ όλα αυτά σε ορισμένες χώρες η ομοφυλοφιλία (και όχι μόνο αυτή) θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείται ακόμα και με θανατική ποινή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Human Dignity Trust», 71 χώρες ποινικοποιούν την ιδιωτική, συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η πλειονότητα αυτών των χωρών ποινικοποιεί ρητά το σεξ μεταξύ ανδρών μέσω των νόμων περί «σοδομισμού», «πορνείας» και «αφύσικων αδικημάτων». Μάλιστα, σχεδόν οι μισές από αυτές τις χώρες ανήκουν στους κόλπους της Κοινοπολιτείας.

lgbtq poinikopoiisi omofylofilias
Χάρτης με τις χώρες στις οποίες ποινικοποιείται η LGBTQ+ κοινότητα. • Πηγή: Human Dignity Trust

Επίσης, 43 χώρες ποινικοποιούν την ιδιωτική, συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ γυναικών χρησιμοποιώντας νόμους κατά των «λεσβιών», των «σεξουαλικών σχέσεων με άτομο του ίδιου φύλου» και της «βαριάς προσβολής της δημοσίας αιδούς». Ακόμα και σε χώρες που δεν ποινικοποιούν ρητά τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, πολλές γυναίκες είτε έχουν συλληφθεί είτε έχουν απειληθεί με σύλληψη.

Ακόμα, σε 11 χώρες επιβάλλεται η θανατική ποινή όσον αφορά στην ιδιωτική, συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα με άτομα του ίδιου φύλου και τουλάχιστον έξι από αυτές την εφαρμόζουν (Ιράν, βόρειες περιοχές της Νιγηρίας, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Υεμένη), ενώ σε άλλες  η θανατική ποινή αποτελεί νομική δυνατότητα (Αφγανιστάν, Μπρουνέι, Μαυριτανία, Πακιστάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Μάλιστα, 15 χώρες ποινικοποιούν την ταυτότητα και/ή την έκφραση φύλου των διεμφυλικών ατόμων, χρησιμοποιώντας τους λεγόμενους νόμους για το «cross-dressing», την «πλαστοπροσωπία» και τη «μεταμφίεση». Σε πολύ περισσότερες χώρες, τα διεμφυλικά άτομα στοχοποιούνται από μια σειρά νόμων που ποινικοποιούν την ομόφυλη δραστηριότητα, εξισώνοντάς τη με τον χουλιγκανισμό και τα αδικήματα δημόσιας τάξης.

Κατάλοιπο της αποικιοκρατίας μεν, αλλαγή της παγκόσμιας τάσης δε

Πολλοί από τους νόμους που ποινικοποιούν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, προέρχονται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Σε πολλά μέρη, η παραβίαση αυτών των νόμων μπορεί να τιμωρείται με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Από τις 53 χώρες της Κοινοπολιτείας, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πρώην βρετανικές αποικίες, 36 από αυτές έχουν νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία.

Η Διεθνής Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ (ILGA) παρακολουθεί την πρόοδο των νόμων που αφορούν στην ομοφυλοφιλία σε όλο τον κόσμο. H θανατική ποινή, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του BBC, είναι η νομικά προβλεπόμενη τιμωρία για σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στο Μπρουνέι, στο Ιράν, στη Μαυριτανία, στη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη και στις βόρειες πολιτείες της Νιγηρίας.

Ωστόσο, υπάρχει μια παγκόσμια τάση προς την αποποινικοποίηση των σεξουαλικών πράξεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Μέχρι τα τέλη του 2020, 28 χώρες στον κόσμο αναγνώριζαν γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και άλλες 34 προέβλεπαν κάποια αναγνώριση της συμβίωσης για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της ILGA. Ακόμα, 81 χώρες είχαν νόμους κατά των διακρίσεων στον χώρο εργασίας με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενώ, πριν από 20 χρόνια, υπήρχαν μόνο 15.

Στο επίκεντρο το Κατάρ και η LGBTQ+ κοινότητα με αφορμή το Μουντιάλ 2022

Οι πολιτικές διακρίσεων που εφαρμόζει το Κατάρ απέναντι στην LGBTQ+ κοινότητά του, έχουν γίνει σχετικά γνωστές ενόψει του Μουντιάλ 2022, μιας και το εξαιρετικά πλούσιο κράτος του Κόλπου θα γίνει η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής η οποία θα φιλοξενήσει αυτό το μεγάλο γεγονός του ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστικά, οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι παράνομες και επισύρουν ποινή φυλάκισης αρκετών ετών. Το Κατάρ είναι συντηρητικό, θρησκευτικό και αυταρχικό κράτος που εφαρμόζει τον μουσουλμανικό νόμο της Σαρία και θα μπορούσε να εφαρμόσει τη θανατική ποινή για την ομοφυλοφιλία, αν και δεν έχει καταγραφεί τέτοια τιμωρία, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Independent».

Μάλιστα, η φιλοξενία του Μουντιάλ 2022 θα αποτελέσει γεγονός-ορόσημο και αποτελεί τεράστια πηγή εθνικής υπερηφάνειας για πολλούς στην ασιατική χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η διοργάνωση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου έχει ένα τίμημα για το Κατάρ, καθώς έχουν προκληθεί σφοδρές επικρίσεις για το ιστορικό της Ντόχα όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα – όχι μόνο σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα. Έτσι, η FIFA εξέδωσε σχετική οδηγία προς τα ξενοδοχεία της ασιατικής χώρας ώστε αυτα να υποδέχονται τους επισκέπτες χωρίς διακρίσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι περιοδείες, οι αγωνίες και οι περιοχές «στόχοι» του Μεγάρου Μαξίμου
Τρεις παραλίες που θυμίζουν νησί λίγο έξω από την Αττική
Chevron Right