Την πρώτη του δηλώσια δήλωση μετά την κρατική αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Ryanair έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Μιλώντας στη Βουλή της Λευκορωσίας ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποστήριξε πώς η χώρα του δέχεται επίθεση που έχει ξεπεράσει τα όρια.
«Εχθροί μας προσπαθούν να «στραγγαλίσουν» τη Λευκορωσία», είπε αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ μετά την επιλογή του να καθηλώσει το αεροσκάφος της Ryanair στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο Ρομάν Προτάσεβιτς.
Κατήγγειλε πως η Δύση αρνείται την έρευνα σχετικά με το συμβάν, ενώ επέμεινε πως η χώρα του λειτούργησε σε βάση τη διεθνή νομοθεσία.
«Όπως έχουμε προβλέψει, όσοι εύχονται το κακό μας εντός της χώρας αλλά και από το εξωτερικό έχουν αλλάξει τις μεθόδους επίθεσης. Έχουν ξεπεράσει πολλές κόκκινες γραμμές και έχουν διασχίσει τα όρια της κοινής λογικής και της ανθρώπινης ηθικής», είπε στη συνέχεια.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι όχι μόνο υπήρξε όντως ειδοποίηση για βόμβα στο αεροσκάφος της Ryanair που ήταν η πρόφαση για την εκτροπή της πτήσης, αλλά και ότι η σχετική πληροφορία προήλθε από την Ελβετία.