Πριν από περίπου έναν μήνα, η Loreen νίκησε στη Eurovision 2023 με το τραγούδι «Tattoo» για λογαριασμό της Σουηδίας και έτσι οι διεργασίες στη σκανδιναβική χώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη όσον αφορά στη διοργάνωση του επόμενου ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Dagens Nyheter, η Στοκχόλμη θέλει να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024 και έτσι, με βάση την πρόταση που υποβλήθηκε στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας, (SVT) προτείνεται η κατασκευή ενός προσωρινού σταδίου στην περιοχή Φριχάμνεν της πρωτεύουσας. Η πρόταση αναφέρει ότι, καθώς ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision συνεχίζει να επεκτείνεται, η πρόκληση για την εξεύρεση διαθέσιμων χώρων για το χρονικό διάστημα που απαιτείται, έχει ενταθεί.
https://www.instagram.com/p/CtwHdWnqAAK/
Η πρόταση για νέο στάδιο στη Στοκχόλμη
Αναλυτικά, η αρένα που προτείνεται να κατασκευαστεί, θα φιλοξενεί από 11.180 έως 14.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το κόστος για τη δημιουργία του σταδίου στο Φριχάμνεν δεν διευκρινίζεται, παρά μόνο ότι η Στοκχόλμη θα πληρώσει για τον «εξοπλισμό του σταδίου με την απαιτούμενη λειτουργικότητα». Ακόμα, αναφέρεται ότι οι άλλες δαπάνες για το στάδιο θα συμπεριληφθούν στην «ετήσια επένδυση που σκοπεύει να πραγματοποιήσει η πόλη γενικά».
Η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Στοκχόλμης, το Fastighetsägarna Stockholm και τον Οργανισμό Τουρισμού της Σουηδίας. Σε άλλο σημείο της πρότασης αναφέρεται ότι, όπως και το 2016 που ο διαγωνισμός τραγουδιού πραγματοποιήθηκε στη σουηδική πρωτεύουσα, το σχέδιο είναι να οργανωθεί το χωριό της Eurovision στο πάρκο Kungsträdgården. Επίσης, τονίζεται ότι «οι φορείς της νυχτερινής ζωής της πόλης θα ευνοηθούν με τη δημιουργία ενός Euroclub».
«Έχουμε πολύ καλή εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων στη Στοκχόλμη. Ξέρουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε με πολύ καλό τρόπο, με όλη την απαραίτητη ασφάλεια και με την πρέπουσα υποδοχή» δήλωσε ο Στάφαν Ίνγκβαρσον, διευθύνων σύμβουλος του επιχειρηματικού οργανισμού της Στοκχόλμης, Stockholm Business Region, συμπληρώνοντας: «Ο Δήμος της Στοκχόλμης έχει υποβάλει μια πολύ καλή προσφορά, όπως πιστεύουμε».
Πάντως, στις 12 Ιουνίου εξέπνευσε η προθεσμία για τις πόλεις της Σουηδίας ώστε να δηλώσουν επίσημα το ενδιαφέρον τους για τη φιλοξενία της Eurovision 2024. Ενώ η διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε εξέλιξη, το SVT δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις προτάσεις που έλαβε.
«Αναζητείται μια βιώσιμη και αποτελεσματική συνεργασία και αυτό είναι σε εξέλιξη», είπε η Καμίλα Χάγκερτ, υπεύθυνη Τύπου του Τμήματος Επικοινωνίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Σουηδίας.
Ποιες πόλεις διεκδικούν τη διοργάνωση της Eurovision 2024
Με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, πέρα από τη Στοκχόλμη, τουλάχιστον άλλες τρεις πόλεις – το Μάλμε, το Γκέτεμποργκ και το Έρνχουελντσβικ – έχουν καταθέσει τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους, διεκδικώντας τη διοργάνωση της Eurovision 2024.
Η πόλη που θα φιλοξενήσει τον επόμενο ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό, τον Μάιο του 2024, θα γίνει γνωστή μέσα στο καλοκαίρι – ενδεχομένως και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.