Τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βασικό αντικείμενο την προετοιμασία για την εξαγωγή και άλλων προϊόντων διατροφής και βασικών αγαθών μέσω του διαδρόμου των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το Reuters συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς δεσμοί ανάμεσα στην Μόσχα και την Άγκυρα, θέματα ενέργειας και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Όχι στην αναστολή της εξαγωγής σιτηρών από την Οδησσό
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι έμποροι δεν σχεδιάζουν αναστολή της εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, λόγω της πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στο ενεργειακό σύστημα της περιοχής.
«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά κανένας από τους εμπόρους δεν κάνει λόγο για οποιαδήποτε αναστολή της αποστολής φορτίων. Τα λιμάνια χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι.
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην νότια περιφέρεια της Οδησσού έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μετά τα ρωσικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα της περιοχής, δήλωσε σε χθεσινοβραδινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Από τον Οκτώβριο, η Μόσχα βάζει στο στόχαστρο την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, εξαπολύοντας πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού ανακοίνωσαν ότι η παροχή ρεύματος στον πληθυσμό της πόλης θα αποκατασταθεί «τις ερχόμενες μέρες», ενώ η πλήρης αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτροδότησης μπορεί να χρειαστεί δύο με τρεις μήνες.
Η Ουκρανία βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων παγκοσμίως παραγωγών και εξαγωγέων καλαμποκιού και σιταριού, αλλά οι εξαγωγές της μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.
Στα τέλη του Ιουλίου ήρθη ο αποκλεισμός για σχεδόν έξι μήνες τριών ουκρανικών λιμανιών της περιφέρειας της Οδησσού στην Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος προκλήθηκε από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, βάσει συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.
Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία τις πρώτες οκτώ ημέρες του Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 47,6% σε σύγκριση με πέρυσι και ανέρχονταν σε 1,09 εκατομμύριο τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.