Κόσμος

Συρία: Οι τζιχαντιστές μπήκαν στο Χαλέπι – Τα κατάφεραν μέσα σε τρεις ημέρες

Στη Συρία αναμένεται να φτάσει επιπλέον ρωσική στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσει τον στρατό να ανακόψει την επίθεση των τζιχαντιστών.

Ισλαμιστές αντάρτες εισήλθαν στη δεύτερη πόλη της Συρίας, στο Χαλέπι, σε μια επίθεση-σοκ, οκτώ χρόνια μετά την κατάληψη της πόλης από δυνάμεις πιστές στη Δαμασκό, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (30/11).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, μαχητές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη βάση τους στην επαρχία Ιντλίμπ, μια λεπτή λωρίδα γης στα βορειοδυτικά της Συρίας. Χρειάστηκαν μόλις τρεις ημέρες για να φτάσουν οι μάχες στο Χαλέπι, με τους αντάρτες να καταλαμβάνουν εδάφη γύρω από τα περίχωρα της πόλης για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν περιοχές που ελέγχονταν από τους αντάρτες.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε, το απόγευμα της Παρασκευής (29/11), ότι οι αντάρτες είχαν εισέλθει στο Χαλέπι, ενώ ανεπιβεβαίωτες εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα και οπλισμένους ένστολους μαχητές στους δρόμους του. Το Associated Press ανέφερε ότι κάτοικοι έκαναν λόγο για πυραύλους έπλητταν τα περίχωρα της περιοχής. Οι τζιχαντιστές και οι συμμαχικές παρατάξεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους «τη μισή πόλη του Χαλεπιού», δήλωσε το Σάββατο (30/11) στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρακολουθεί τον πόλεμο, προσθέτοντας: «Δεν υπήρξαν μάχες, δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός, καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος αποσύρθηκαν».

Έρχεται επιπλέον ρωσική στρατιωτική βοήθεια

Οι συριακές Aρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο του Χαλεπιού καθώς και όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη το Σάββατο (30/11), ;opvw μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τρεις στρατιωτικές πηγές. Από τις μάχες των τελευταίων τριών ημερών σκοτώθηκαν 27 άμαχοι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Κάρντεν, ο αναπληρωτής περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Ακόμα, οι αντάρτες ανακατέλαβαν γρήγορα δεκάδες πόλεις και χωριά στην επαρχία του Χαλεπιού, καταλαμβάνοντας μια στρατιωτική βάση, οπλισμό και άρματα μάχης από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ ορισμένες – υποστηριζόμενες από την Τουρκία – συριακές ομάδες ανταρτών που εδρεύουν αλλού στη βορειοδυτική Συρία εντάχθηκαν στις μάχες.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Δαμασκό, πραγματοποίησαν τουλάχιστον 125 αεροπορικές επιδρομές και βομβάρδισαν περιοχές στο Ιντλίμπ και στο δυτικό Χαλέπι που ελέγχονται από τους αντάρτες ως απάντηση στην επίθεση, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 αμάχους και τραυματίζοντας άλλους 46 και εκτοπίζοντας 14.000 ανθρώπους. Στη Συρία αναμένεται να φτάσει επιπλέον ρωσική στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσει τον στρατό να ανακόψει την επίθεση, δήλωσαν το Σάββατο (30/11) δύο συριακές στρατιωτικές πηγές στο Reuters. Η Δαμασκός αναμένει ότι το νέο ρωσικό στρατιωτικό υλικό θα αρχίσει να φθάνει στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, κοντά στην παράκτια πόλη Λατάκια της Συρίας, μέσα στις επόμενες 72 ώρες, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην περιοχή γύρω από την Ιντλίμπ, απαιτώντας τον τερματισμό των επιδρομών στην περιοχή. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Τουρκία να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια και να μην πληγούν οι άμαχοι», ανέφερε.

Ο ρόλος του Ισραήλ στη Συρία

Μια λαϊκή εξέγερση κατά της εξουσίας του Μπασάρ Αλ Άσαντ, το 2011, καταπνίγηκε βίαια και κατέληξε σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που έχει καταλάβει τη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Άσαντ διατήρησε την εξουσία με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Η μάχη για το Χαλέπι, το 2016, κατά την οποία οι πιστές στη Δαμασκό δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης, σηματοδότησε μια καμπή για τον έλεγχο της χώρας από τον Άσαντ. Ωστόσο, η λεπτή ισορροπία δυνάμεων στη Συρία δοκιμάστηκε όλο και περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών επιπτώσεων της σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει δραματικά τις αεροπορικές επιδρομές κατά των ιρανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο έδαφος της Συρίας, πραγματοποιώντας περισσότερες από 116 επιδρομές στο συριακό έδαφος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους, ενώ οι πρόσφατες μάχες στον Λίβανο ανάγκασαν 500.000 ανθρώπους να καταφύγουν στη γειτονική Συρία. Οι αυξανόμενες ισραηλινές επιδρομές έχουν θέσει τις ιρανικές δυνάμεις στη Συρία σε άμυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΑΕΚ – Άρης: Η ώρα και το κανάλι του ντέρμπι για τη Super League
Μετρό Θεσσαλονίκης: Στις 12 το μεσημέρι τα εγκαίνια από τον Μητσοτάκη
Chevron Right