Κόσμος

Η «μοναξιά» του Μακρόν: Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, γιατί του επιτίθενται

Ο Μακρόν βλέπει τη Γαλλία ως «μεσολαβητική δύναμη» στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Τα τηλεφωνήματα στον Πούτιν και ο λόγος που του επιτίθενται.

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, πως «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία στην Ουκρανία», ενώ δέχτηκε «βολές» από Κουλέμπα και Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε χθες τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας, κρίνοντας ότι αυτή η θέση θα μπορούσε «μόνο να ταπεινώσει τη Γαλλία».

«Οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επειδή η Ρωσία αυτοταπεινώνεται. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της. Αυτό θα φέρει ειρήνη και θα σώσει ζωές», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο twitter.

«Ο ρωσικός στρατός μπορεί να σταματήσει να καίει εκκλησίες. Ο ρωσικός στρατός μπορεί να σταματήσει να καταστρέφει πόλεις. Ο ρωσικός στρατός μπορεί να σταματήσει να σκοτώνει παιδιά… εάν ένα άτομο στη Μόσχα δώσει απλώς μια τέτοια εντολή. Και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι τέτοιο, είναι προφανώς ταπείνωση για όλο τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση έχουν απομακρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η εισβολή της Ρωσίας φτάνει στο όριο των τριών μηνών. Αν και η Ουκρανία λαμβάνει μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στη χώρα ότι η συμφωνία σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων θα έδινε απλώς στη Ρωσία χρόνο να ανασυνταχθεί πριν από μια περαιτέρω επίθεση.

Η «απομόνωση» του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της Δύσης που προσπαθεί να διατηρήσει ένα διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμρι Πούτιν.

Η Γαλλία παρέχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά ο Μακρόν δεν έχει επισκεφτεί ακόμη το Κίεβο, ενώ πολλοί από τους Ευρωπαίους ομολόγους του το έχουν πράξει ήδη.

Ο Μακρόν είπε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, έκανε ένα «ιστορικό και θεμελιώδες» λάθος κατά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ότι, ωστόσο, πρέπει να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Δίνοντας συνέντευξη σε μια ομάδα περιφερειακών εφημερίδων στη χώρα του, ο Μακρόν δήλωσε: «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματικής οδού».

Ο ρόλος της Γαλλίας είναι εκείνος «μιας μεσολαβητικής δύναμης», πρόσθεσε ο Μακρόν, λέγοντας ότι είχε αφιερώσει «χρόνο και ενέργεια» για να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί σε ευρύτερο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν.

«Έχω χάσει το μέτρημα των συνομιλιών που είχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Δεκέμβριο», συνέχισε ο Μακρόν. Ανήλθαν σε 100 ώρες, πρόσθεσε, οι οποίες ήταν «κατόπιν αιτήματος» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν επιδιώκει σταθερά να επικοινωνεί απευθείας με τον Πούτιν και έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεφωνικής συνομιλίας 80 λεπτών στα τέλη του περασμένου μήνα με τον Ρώσο ηγέτη και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Αυτό οδήγησε σε κατηγορίες εναντιόν του, σύμφωνα με τη Guardian, ότι δηλαδή ο Μακρόν θέλει η Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία, αν και το παλάτι των Ηλυσίων υποστηρίζει πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, δείχνοντας «τον δέοντα σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Επικοινωνία Μακρόν – Σολτς με Πούτιν: Ρωσικές «απειλές» για τη στάση της Δύσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς είχαν μια νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο (4/6), κατά την οποία προέτρεψαν τον Ρώσο Πρόεδρο να διεξαγάγει «άμεσες σοβαρές διαπραγματεύσεις» με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το κάλεσμα ήρθε καθώς συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των 80 λεπτών, οι δύο ηγέτες «επέμειναν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων», σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο Πούτιν είναι απίθανο να εισακούσει τις εκκλήσεις αυτές, σημειώνει η Guardian. Αντίθετα, προειδοποίησε τον Μακρόν και τον Σολτς ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία είναι «επικίνδυνες» και, απειλούν με «περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Χίτλερ είχε προβλήματα με τη φωνή του - Τι αποκαλύπτουν οι επιστολές ενός από τους γιατρούς του
Σακίρα: Λύνει το «μυστήριο» με το νοσοκομείο - Η τρυφερή φωτογραφία με τον πατέρα της
Chevron Right