Κόσμος
Επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία για πρώτη φορά με πυραύλους Storm Shadow
Τα βλέμματα όλων στην απάντηση Πούτιν. Όλες οι εξελίξεις στο iEidiseis.gr

Ραγδαία κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία πυροδότησε η απόφαση του απερχόμενου πρόεδρου Τζο Μπάιντεν να δώσει το πράσινο φως στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθύτερα στη Ρωσία.
Το Κίεβο έχει εξαπολύσει τα τελευταία 24ωρα επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όλες οι εξελίξεις, όπως καταγράφηκαν λεπτό προς λεπτό στο Blog του iEidiseis.gr.
LIVE
«Πράσινο φως» των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρήση ναρκών κατά προσωπικού
Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού που προμηθεύονται οι Αμερικανοί για να τη βοηθήσουν να επιβραδύνει την προέλαση της Ρωσίας, όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη (20/11) ο υπουργός Άμυνας της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι το επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να «καλύψει τις ανάγκες της», τονίζοντας: «Τις ζήτησαν και έτσι νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να τις παράσχουμε».
Ακόμα, ο Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Ουκρανία κατασκευάζει επί του παρόντος τις δικές της νάρκες κατά προσωπικού, οπότε η παροχή αυτών «την καθιστά τελικά πολύ πιο ασφαλή». Οι ΗΠΑ μίλησαν με την Ουκρανία για το πώς και πού θα χρησιμοποιήσουν τις νάρκες και εξασφάλισαν ότι «τα πράγματα θα γίνουν με υπευθυνότητα».
Πάντως, η εν λόγω απόφαση των ΗΠΑ έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου επέτρεψαν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, που προμήθευσε η Ουάσινγκτον, εντός του ρωσικού εδάφους.
Επιστρέφει στην κανονικότητα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θα επαναλειτουργήσει, την Πέμπτη (21/11), όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ενημέρωση έρχεται μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, την Τετάρτη (20/11), ότι κλείνουν την πρεσβεία τους λόγω πληροφοριών για «σημαντική αεροπορική επίθεση» στο Κίεβο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, η απόφαση να κλείσει προσωρινά η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ήρθε λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την εκτόξευση αμερικανικών όπλων εναντίον της Ρωσίας.
Επίσης, έκλεισαν η ιταλική, η ισπανική και η ελληνική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Η Ολλανδία παρέδωσε στην Ουκρανία τα τελευταία μαχητικά αεροσκάφη F-16
Η Ολλανδία παρέδωσε τα δύο τελευταία από τα 18 υποσχεθέντα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε εκπαιδευτικό κέντρο στη Ρουμανία, όπου οι Ουκρανοί πιλότοι και το προσωπικό εδάφους διδάσκονται να πετούν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, η Ολλανδία ήταν μία από τις κινητήριες δυνάμεις ενός διεθνούς συνασπισμού για την προμήθεια στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16, με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνάς της κατά της ρωσικής εισβολής.
Ωστόσο, οι δυτικές καθυστερήσεις στη διαμόρφωση μιας τέτοιας συμφωνίας, ο χρόνος που απαιτείται για την εκπαίδευση των πιλότων και οι περιορισμένες ποσότητες των παρεχόμενων αεροσκαφών περιόρισαν τον αντίκτυπο της εν λόγω απόφασης.
Η Βρετανία δεν θέλει να φανεί ως άμεσα εμπλεκόμενη στον πόλεμο
Πριν από μερικούς μήνες, μια αμυντική πηγή είπε ότι η πρώτη φορά που θα μάθουμε ότι οι πύραυλοι Storm Shadow του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν έναν στόχο μέσα στη Ρωσία, θα ήταν μετά το γεγονός. Αυτό συνέβη τώρα, αν και η βρετανική κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα – μόνο οι πηγές. Υπάρχει λόγος για την επιφυλακτικότητα.
Πρώτον, σύμφωνα με το BBC, θα υπάρξουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την αντίδραση της Ρωσίας. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι αυτή η στιγμή να θεωρηθεί ως μια ουκρανική στρατιωτική απόφαση – και όχι ως μια απόφαση που καθοδηγείται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άλλωστε, η Βρετανία εξακολουθεί να μην θέλει να θεωρηθεί ότι συμμετέχει άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο, αν και η αλήθεια είναι ότι το Λονδίνο ήταν πιο πρόθυμο από την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία. Εντούτοις, η κυβέρνηση ήταν πολύ προσεκτική ώστε να μη θεωρηθεί ότι εξαναγκάζει σε μια απόφαση.
Οι ευαίσθητες διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν πίσω από κλειστές πόρτες. Η πρώτη χρήση των πυραύλων Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας είναι μια σημαντική στιγμή.
Δεν επιβεβαιώνει τη χρήση βρετανικών πυραύλων εναντίον της Ρωσίας η Ουκρανία
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι η χώρα του έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βρετανικής κατασκευής εντός του ρωσικού εδάφους, αλλά λέει ότι η Ουκρανία «χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τη χώρα μας», προσθέτοντας: «Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, αλλά απλώς λέμε ότι είμαστε ικανοί και σε θέση να απαντήσουμε».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, υπήρξαν αναφορές σχετικά με το ότι η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά πυραύλους Storm Shadow – βρετανικής κατασκευής – στη Ρωσία. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το Γραφείο του Κιρ Στάρμερ δεν θα σχολιάσει αυτές τις αναφορές για επιχειρησιακούς λόγους.
Ανάλυση Sky News για τους Storm Shadow: Γιατί δεν θα φέρουν αποτέλεσμα
Η Ουκρανία, μετά τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, προχώρησε σε επίθεση κατά τη Ρωσίας και με τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Ουκρανίας για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. Ωστόσο αναλυτές σημειώνουν, όπως και για τους ATACMS, πως οι Storm Shadow δεν μπορούν πλέον να φέρουν κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα στην εξέλιξη του πολέμου.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Sky News αυτή είναι «η δυσάρεστη πραγματικότητα». Ο λόγος, όπως επισημαίνεται, είναι πρώτον πως ο αριθμός που έχει στη διάθεσή της η Ουκρανία είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Η δε παραγωγή για ενίσχυση των αποθεμάτων θα διαρκέσει χρόνια.
Επιπλέον όπως έχουν υπογραμμίσει στρατιωτικοί αναλυτές, όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ η συζήτηση για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς βρισκόταν σε εξέλιξη στη Δύση, η Ρωσία έχει μεταφέρει κρίσιμους στόχους εκτός εμβέλειας τόσο των Storm Shadow όσο και των αμερικανικών ATACMS. Επομένως η χρήση αυτών των πυραύλων μπορεί να έχει μόνο μικρό αποτέλεσμα.
Αναλυτές και αξιωματούχοι εκτιμούν πως τόσο οι αμερικανικοί όσο και οι βρετανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν κυρίως για την απόκρουση της αντεπίθεσης στο Κούρσκ που σχεδιάζει ο ρωσικός στρατός, συνεπικουρούμενος από βορειοκορεατικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει και νάρκες κατά προσωπικού
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού που παρέχονται από τις ΗΠΑ με στόχο να επιβραδύνει την πρόοδο της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως ο ρωσικός στρατός έχει επιτύχει το τελευταίο διάστημα σημαντικές εδαφικές νίκες στο ανατολικό μέτωπο.
Η απόφαση των ΗΠΑ για τις νάρκες σηματοδοτεί τη δεύτερη σημαντική αλλαγή πολιτικής της Ουάσιγκτον μέσα σε λίγες μέρες αφότου αποφάσισε να αφήσει την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν , δήλωσε ότι η αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον για τις νάρκες κατά προσωπικού για την Ουκρανία ακολουθεί την αλλαγή τακτικής των Ρώσων, εννοώντας την ανάπτυξη βορειοκορεατικών δυνάμεων στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Γιατί η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θεωρείται από τη Ρωσία ως συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν πως η άδεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα σημαίνει πόλεμος του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. «Δεν μιλάμε απλώς για μια εξουσιοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου να πλήξει ρωσικό έδαφος. Αυτό το κάνει ήδη με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων μέσων. Όταν πρόκειται για χρήση δυτικής κατασκευής όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία».
Γιατί είναι μια «εντελώς διαφορετική ιστορία»; Τα εν λόγω χτυπήματα απαιτούν τη χρήση δεδομένων από δορυφόρους τους οποίους η Ουκρανία δεν διαθέτει. Πρόκειται για δορυφόρους είτε της ΕΕ, είτε των ΗΠΑ, δηλαδή νατοϊκούς δορυφόρους. Επιπλέον μόνο δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τέτοια πυραυλικά συστήματα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Άρα δεν πρόκειται για «άδεια», όπως έχει υπογραμμίσει ο Πούτιν, αλλά για «μια ξεκάθαρη απόφαση των χωρών του ΝΑΤΟ να εμπλακούν άμεσα σε μια στρατιωτική σύγκρουση».
«Αυτή η απόφαση», είχε τονίσει, «δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο από την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία». «Και αυτό φυσικά αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Κοινώς θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Άρα και εμείς θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάσει τις απειλές εναντίον της χώρας μας», τόνισε.
Ζελένσκι: Θα χάσουμε αν οι ΗΠΑ διακόψουν τη βοήθεια
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε σε συνέντευξή του στο Fox News πως η Ουκρανία θα γνώριζε την ήττα στον πόλεμο με τη Ρωσία αν οι ΗΠΑ σταματούσαν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.
«Αν την κόψουν (τη στρατιωτική βοήθεια), θεωρώ πως θα χάσουμε. Ασφαλώς θα παραμείνουμε, θα δώσουμε μάχη (…) αλλά δεν νομίζω πως θα έχουμε αρκετά για να επιβιώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι. Το Κίεβο και ευρωπαίοι σύμμαχοί του φοβούνται το ενδεχόμενο απεμπλοκής της Ουάσιγκτον αφού αναλάβει την εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου 2025.
Βίντεο από τα συντρίμμια των Storm Shadow - Στο Κουρσκ η επίθεση
Αναρτήσεις στα social media αναφέρουν πως η επίθεση της Ουκρανία πραγματοποιήθηκε με 12 πυράυλους Storm Shadow. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο:
A massive attack of 12 missiles, presumably British-made Storm Shadows struck the Russian Kursk region. Russian air defense is not capable to stop this barrage. Debris on the ground supports the assumption that Storm Shadows are used.
Russia‘s red lines absolutely exposed as… pic.twitter.com/JXgD0fOrAf
— (((Tendar))) (@Tendar) November 20, 2024
Μηνύματα από Μόσχα: Τα χτυπήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα
Τα ουκρανικά πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία, τα οποία διευκολύνονται από το ΝΑΤΟ, δεν θα μείνουν ατιμώρητα, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής των εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Βρετανικές πηγές: Οι Storm Shadow απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατών στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας
Η απόφαση να εγκριθούν η χρήση πυραύλων Storm Shadow σύμφωνα με βρετανικές πηγές στον Guardian είναι απάντηση στην ανάπτυξη περισσότερων από 10.000 βορειοκορεατικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.
«Too Little, too late»... Γιατί οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς δεν ανατρέπουν την πορεία του πολέμου
Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και στρατιωτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς δεν μπορούν πλέον να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ως προς την εξέλιξη του πολέμου, καθώς η Ρωσία έχει ήδη μετακινήσει πολλούς από τους πιο ευαίσθητους στόχους της εκτός της εμβέλειας του ATACMS. Επίσης τα αποθέματα πυραύλων που έχουν δοθεί στην Ουκρανία είναι περιορισμένα.
Οργή της πλευράς Τραμπ κατά Μπάιντεν
Η πλευρά του Τραμπ κατηγόρησε ανοιχτά τον Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να δώσει την επίμαχη «άδεια» στο Κίεβο. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του νέου προέδρου των ΗΠΑ και εκ των κορυφαίων στο επιτελείο του, έγραψε στα social media: «Το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα φαίνεται να θέλει να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να φέρει την ειρήνη και να σώσει ζωές. Ηλίθιοι!».
«Ο Μπάιντεν, του οποίου οι διανοητικές ικανότητες αντικειμενικά αποτυγχάνουν, κλιμακώνει άσκοπα και απερίσκεπτα τον πόλεμο της Ουκρανίας, δύο μήνες πριν ο Τραμπ αναμφίβολα θα τον τερματίσει», σχολίασε ο Κέβιν Ρόμπερτς, πρόεδρος του συντηρητικού think tank Heritage Foundation. «Ο Τζο Μπάιντεν μόλις δημιούργησε το σκηνικό για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ας προσευχηθούμε όλοι να μην καταλήξει σε αυτό», σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Γιούτα Μάικ Λι.
Πώς θα απαντήσει ο Πούτιν;
Πλέον η προσοχή στρέφεται στην απάντηση της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει τονίσει πως πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που θα έχει αντίποινα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επισημάνει ότι σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο και ως πρώτο μήνυμα υπέγραψε το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων ακόμη κι αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, εάν αυτή υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.
«Αυτή η απόφαση (σ.σ. άδεια χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς) φυσικά αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Κοινώς θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Άρα και εμείς θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάσει τις απειλές εναντίον της χώρας μας», έχει τονίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τα μηνύματα από τη Μόσχα είναι πως θα υπάρξουν αντίποινα. Ποια ακριβώς θα είναι αυτά και πότε μένει να φανεί. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που υπογραμμίζουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος, στην παρούσα φάση, ενδεχομένως να δείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς βρίσκεται σε θέση ισχύος στα πεδία των μαχών και μπορεί να περιμένει την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ενδεικτικό πως οι διαρροές θέλουν τον Ρώσο Πρόεδρο να είναι ανοιχτός για συνομιλίες με την νέα αμερικανική ηγεσία για εκεχειρία.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως το Κίεβο θα πρέπει να κάνει και κάποιες υποχωρήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο Τραμπ προβλέπει την παραχώρηση στη Ρωσία τον εδαφών που έχει καταλάβει, δηλαδή περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το μόνο άτομο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές για να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό της δολοφονίας», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ.
Γιατί ο Τζο Μπάιντεν έδωσε τώρα την άδεια;
Παρότι στρατιωτικοί αναλυτές, δυτικοί αξιωματούχοι αλλά και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνομολογούν πως η χρήση των συγκεκριμένων πυραύλων δεν μπορεί πλέον να αλλάξει την πορεία του πολέμου («too little, too late» είναι η φράση που συνοψίζει τις αντιδράσεις), δυτικές και ουκρανικές πηγές σημειώνουν πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόκρουση της αντεπίθεσης της Ρωσίας για την ανακατάληψη του Κούρσκ. Η διατήρηση του ελέγχου της ρωσικής περιοχής από τις ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσε να είναι ένα «χαρτί» στα χέρια του Ζελένσκι σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις που μπορεί να εκκινήσουν με τη δεύτερη θητεία Τραμπ.
Κοινή αντίληψη πλέον στη Δύση είναι πως ο πόλεμος έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το 2025 οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων. Αυτο φαίνεται να το αποδέχεται και η ουκρανική ηγεσία με τον Ζελένσκι μάλιστα να εγκαταλείπει το «σχέδιο νίκης» και να υποστηρίζει πως το τέλος του πολέμου θα είναι «διπλωματικό» και μπορεί να έρθει εντός της επόμενης χρονιάς, όταν δηλαδή θα αναλάβει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με αυτά τα δεδομένα, η κίνηση του Μπάιντεν εκλαμβάνεται από ορισμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές ως η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησής του να ενισχύσει τη θέση του Ζελένσκι ενόψει των πιθανών συνομιλιών. Αξιωματούχοι συνέδεσαν επίσης τις εξελίξεις και με την συγκέντρωση βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία, τα οπόια εκτιμάται πως θα συνδράμουν στην αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Κούρσκ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, υπερασπίστηκε την απόφαση Μπάιντεν λέγοντας: «Ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τον Τζο Μπάιντεν για τετραετή θητεία, όχι για θητεία τριών ετών και 10 μηνών, και θα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα της θητείας μας για να επιδιώξουμε τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».
Ποια τα χαρακτηριστικά των πυραύλων Storm Shadow
Οι πύραυλοι Storm Shadow είναι πύραυλοι κρουζ (αέρος – εδάφους) με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χλμ. Εκτοξεύονται από αεροσκάφος, πετούν με ταχύτητα περίπου κοντά σε αυτήν του ήχου και έχουν μεγάλη ακρίβεια. Φέρουν εκρηκτική διεισδυτική κεφαλή τύπου BROACH, που του επιτρέπει να διαπερνά οχυρωμένους στόχους πριν την έκρηξη, όπως αποθήκες όπλων ή καταφύγια.
Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1 εκατ. δολάρια επομένως η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη και συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα πολύ φθηνότερα drones καμικάζι, που στέλνονται για να δημιουργήσουν σύγχυση, εξαντλώντας την αεράμυνα του εχθρού.
Επίθεση της Ουκρανίας και με Storm Shadow
Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο.
Το νέο χτύπημα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έρχεται σχεδόν ένα 24ωρο μετά την πρώτη επίθεση – το βράδυ της Δευτέρας – με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στην περιφέρεια Μπριανσκ της Ρωσίας.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έξι πύραυλοι ATACMS έπληξαν το έδαφος της περιοχής Μπριάνσκ από τους οποίους 5 καταρρίφθηκαν από το σύστημα Pantsir και ένας άλλο υπέστη ζημιές. «Τα θραύσματα του πυραύλου έπεσαν στο έδαφος μιας στρατιωτικής εγκατάστασης στην περιοχή Μπριάνσκ, προκαλώντας πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε αμέσως. Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας, που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μια γενικευμένη σύγκρουση, προκλήθηκε απο την απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να δώσει το «πράσινο φως» στο Κίεβο για χτυπήματα εντός της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Πρόκειται για ένα βασικό αίτημα του Κιέβου, το οποίο μέχρι σήμερα απέρριπτε ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας μάλιστα πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύγκρουση. Ωστόσο αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο προχώρησε σε μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κίνηση όπως έχουν προειδοποιήσει και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε έκθεσή τους. Την απόφαση του Τζο Μπάιντεν ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο και η βρετανική ηγεσία, η οποία έδωσε επίσης την άδεια για χρήση των δικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow.