Η αναβίωση του αιωνόβιου πιάτου suodiu, που σημαίνει «ρουφήξτε και απορρίψτε» έγινε μετατρέψει τις… πέτρες σε viral street food στην Κίνα.
Σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, οι πέτρες αποτελούν ένα νέο συστατικό εξοικονόμησης χρημάτων, το οποίο κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των Κινέζων χρηστών του διαδικτύου, σύμφωνα με τον Guardian.
Τα βίντεο με άτομα που φτιάχνουν τηγανητές πέτρες είναι η τελευταία τάση στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα δείχνουν σεφ να τηγανίζουν βότσαλα με σκόρδο και τσίλι σε πολυσύχναστες νυχτερινές αγορές, ενώ άλλα απεικονίζουν βουκολικές σκηνές με χωρικούς να μαγειρεύουν φρεσκοψαρεμένες πέτρες σε μια όχθη ποταμού.
Ακόμα, το πιάτο χρησιμοποιείται σε βίντεο με ανθρώπους που κάνουν πλάκα σε ανυποψίαστους φίλους τους, ενώ άλλα βίντεο δείχνουν ανυποψίαστους θαμώνες να φτύνουν τις πέτρες με τρόμο. Ωστόσο, ορισμένοι διαδικτυακοί σεφ επιμένουν ότι πρόκειται για ένα νόστιμο πιάτο.
Ένα βίντεο με σχεδόν 800.000 προβολές δείχνει έναν σεφ να προσφέρει μια μερίδα suodiu για 16 γιουάν (1,74 λίρες), το οποίο κάποιοι χαρακτήρισαν ακριβό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα συστατικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν!
Σημειώνεται ότι σαφέστατα οι πέτρες δεν τρώγονται, αλλά παίρνουν γεύση από τα συστατικά με τα οποία μαγειρεύονται μαζί και έτσι μπορεί να κανείς να τις «ρουφήξει», όπως αναφέρει και η ονομασία του πιάτου.
{ https://www.youtube.com/watch?v=hwZiTd2FV6k}
Η μακρά ιστορία του suodiu
Λέγεται ότι το πιάτο χρονολογείται πριν από εκατοντάδες χρόνια, όταν οι βαρκάρηδες στην μεσόγεια επαρχία Hubei ξέμειναν από ζώα και λαχανικά ενώ ταξίδευαν κατά μήκος του ποταμού Yangtze και έτσι, στράφηκαν σε ορυκτά. Όπως ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με μια ιστορία του πιάτου, η δημοτικότητά του ξεθώριασε μετά την οικονομική ανάπτυξη και τα μηχανοκίνητα πλοία που ήρθαν στο Hubei, μειώνοντας τις πιθανότητες να εγκλωβιστούν οι βαρκάρηδες χωρίς προμήθειες.
Το πιάτο συνδέεται επίσης με τον λαό Tujia, μια εθνική μειονότητα που προέρχεται από την οροσειρά Wuling, η οποία απλώνεται στα σύνορα των Hubei, Hunan και Guizhou.
Σύμφωνα με ένα blog φαγητού, οι πέτρες του ποταμού έχουν μια φυσική γεύση ψαριού που ενισχύεται όταν τηγανίζονται σε υψηλή θερμοκρασία.
Βέβαια, όποια και αν είναι η γαστρονομική τους έλξη, πολλοί άνθρωποι δεν… πείθονται να τις δοκιμάσουν. Μερικοί μάλιστα έχουν επισημάνει τους κινδύνους πνιγμού από τυχόν κατάποση.
Ένας σχολιαστής, σύμφωνα με τον Guardian, προβλέπει ότι η επόμενη τάση στα τρόφιμα θα είναι ένα συστατικό που καταπίνεται πιο εύκολα: η λάσπη!