Ο ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν για τη Συρία δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να εγκριθεί ο «οδικός χάρτης» για την εξομάλυνση των συροτουρκικών σχέσεων σε προεδρικό επίπεδο.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ δήλωσε ότι μια σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Συρίας «θα είναι στην ημερήσια διάταξη μόνο αφού εκπονηθεί ο οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την κύρια συνεδρίαση των 20ών συνομιλιών της Αστάνα για τη Συρία που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, ο Λαβρέντιεφ δήλωσε ότι στο πλαίσιο των διήμερων συνομιλιών πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας για να συζητηθεί ο «οδικός χάρτης» για την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Τουρκίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Λαβρέντιεφ δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να εγκριθεί ο χάρτης σε προεδρικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες για την προετοιμασία του «οδικού χάρτη» «προχωρούν αρκετά εντατικά και σφιχτά» προσθέτοντας ότι «μόλις ολοκληρωθεί [ο οδικός χάρτης], τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας θα παρουσιαστούν στους ηγέτες μας για να συζητηθεί το θέμα της συνάντησης μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ παρουσία των προέδρων των τριών εγγυητριών χωρών».
Σε ότι αφορά την 20η συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη Συρία στη μορφή της Αστάνα πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα στις 20-21 Ιουνίου 2023 όπου συζητήθηκαν η κατάσταση επί του πεδίου και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι περιφερειακές εξελίξεις, η πολιτική διαδικασία, οι επιστροφές και θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και στο τέλος της συνάντησης εκδόθηκε κοινή δήλωση ως είθισται.
Στην κοινή δήλωση, τα μέρη υπογράμμισαν την ισχυρή δέσμευσή τους στην πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τον ηγετικό ρόλο της Διαδικασίας της Αστάνα στην ειρηνική διευθέτηση του συριακού ζητήματος και σημείωσαν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τις αποσχιστικές ατζέντες, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών επιθέσεων και της διείσδυσης, που απειλούν την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών.
Τα μέρη καταδίκασαν την αυξανόμενη παρουσία και τις επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία με διαφορετικά ονόματα και προεκτάσεις, σημείωσαν το απαράδεκτο των παράνομων, λεγόμενων «αυτοδιοικητικών» προσπαθειών με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καταδίκασαν τις παραβιάσεις της αυτονομιστικής δομής στη βορειοανατολική Συρία και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις ενέργειες των χωρών που υποστηρίζουν τρομοκρατικούς σχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών των προσπαθειών. Τόνισαν τη σημασία της πρακτικής εφαρμογής όλων των ρυθμίσεων σχετικά με τη βόρεια Συρία, καθώς και την Ιντλίμπ.
Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης της συριακής σύγκρουσης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν την άμεση σύγκληση του επόμενου γύρου της Συνταγματικής Επιτροπής.
Εκφράζοντας την ανησυχία τους για την επιδεινωμένη ανθρωπιστική κατάσταση που προκλήθηκε από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, τα μέρη υπογράμμισαν τη σημασία της αδιάλειπτης συνέχισης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Συρία, στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει της απόφασης 2672 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον διασυνοριακό μηχανισμό του ΟΗΕ.
Τα μέρη σημείωσαν την ανάγκη να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες στο εσωτερικό της Συρίας για να εξασφαλιστεί η ασφαλής, εθελοντική και αξιοπρεπής επιστροφή των Σύρων στη χώρα τους και να διευκολυνθούν οι επιστροφές αυτές.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν επίσης διμερείς συναντήσεις με τα μέλη-παρατηρητές της Διαδικασίας της Αστάνα και οργανισμούς του ΟΗΕ.