Κόσμος

Ο Μαδούρο έγινε… Δημοκράτης και οι ΗΠΑ στέλνουν πετρέλαιο από Βενεζουέλα

Πώς δόθηκε το «πράσινο φως» από τον Μπάιντεν προκειμένου να εφοδιαστεί η Ευρώπη με πετρέλαιο.

Τις «σεισμικές δονήσεις» που θα προκαλέσει στον τομέα της ενέργειας μετά το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, προσπαθούν να προλάβουν Ευρώπη και ΗΠΑ.

Μπρος στον κίνδυνο να υποφέρουν από το ράλι των τιμών του πετρελαίου, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται σε άλλους πιο απομακρυσμένους προμηθευτές, με μερικούς από αυτούς να βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό τον φόβο μιας ενεργειακής «καταιγίδας», με ανυπολόγιστο κόστος στις οικονομίες, οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδει κατά αποκλειστικότητα το Reuters, έδωσαν το «πράσινο φως» για μεταφορά πετρελαίου στην Ευρώπη από την… Βενεζουέλα του Μαδούρου. Ξεχνώντας έτσι τα περί… «τρόικας της τυραννίας» και τις κυρώσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος, άλλωστε, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία «μυρίστηκε» τις θετικές για τη χώρα του εξελίξεις, βγαίνοντας μπροστά. «Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας» δήλωσε ο Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα, μετά από αυτή την κίνηση των ΗΠΑ, θεωρείται μία από τις χώρες που βγαίνουν νικήτριες από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

petrelaio benezoyela

Πετρέλαιο από Βενεζουέλα στην Ευρώπη τον Ιούλιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters ο Λευκός Οίκος έδωσε το «πράσινο φως» στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και συγκεκριμένα στην ιταλική ENI και στην ισπανική REPSOL, να αρχίσουν εντός Ιουλίου να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, για να καλυφθούν οι ποσότητες που θα εκλείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας.

Η μεταφορά πετρελαίου, για την αποπληρωμή χρεών του Καράκας, θα επαναληφθεί δύο χρόνια μετά την αναστολή τους, όταν οι ΗΠΑ είχαν κλιμακώσει τις κυρώσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι θεαματική, προεξόφλησε μία από τις πηγές.

Ωστόσο, το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη της μεταφοράς αργού έχει συμβολική αν μη τι άλλο σημασία για την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο.

Οι λόγοι της απόφασης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά με επιστολές του τον περασμένο μήνα στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει το αργό της Βενεζουέλας να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό της και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση των πωλήσεων στην Κίνα.

Άλλος ένας στόχος είναι να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές του Ρόιτερς.

Όρος – κλειδί είναι το πετρέλαιο «να πάει στην Ευρώπη», «δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού», επέμεινε μία από τις πηγές.

Η Ουάσινκτον θεωρεί ότι η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, η PdVSA, δεν θα έχει κανένα κέρδος από αυτές τις συναλλαγές, που θα γίνουν χωρίς την καταβολή χρημάτων, αντίθετα με τις πωλήσεις του Καράκας στο Πεκίνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Κίνα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και αέριο από τη Μόσχα, παρά τις αμερικανικές εκκλήσεις.

Περίπου το 70% του πετρελαίου που πωλεί σήμερα η Βενεζουέλα κατευθύνεται σε διυλιστήρια της Κίνας.

Πώς άλλαξαν οι σχέσεις ΗΠΑ – Βενεζουέλα

Αν και οι κινήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν τον περασμένο μήνα, οι λεπτομέρειες και οι περιορισμοί δεν δημοσιοποιήθηκαν. Ούτε η ENI, ούτε η REPSOL θέλησαν να σχολιάσουν όταν επικοινώνησε μαζί τους το Ρόιτερς.

Τον περασμένο μήνα, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες ανέφερε μέσω Twitter πως ελπίζει ότι η κινήσεις των ΗΠΑ θα «ανοίξουν τον δρόμο για την πλήρη άρση των παράνομων κυρώσεων που πλήττουν όλο τον λαό μας».

Προχθές Σάββατο, ο πρόεδρος Μαδούρο χαιρέτισε τα «τα μικρά αλλά σημαντικά μέτρα» της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έστειλε αξιωματούχος στο Καράκας τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο αποφυλάκισε κατόπιν δύο από τους κάπου δέκα Αμερικανούς που είναι φυλακισμένοι για διάφορους λόγους στη χώρα, ενώ υποσχέθηκε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για τη διεξαγωγή εκλογών. Η ημερομηνία που θα γίνουν δεν έχει οριστεί ακόμη.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν όσον αφορά τη Βενεζουέλα πάντως ήδη επικρίνονται από Ρεπουμπλικάνους –και ορισμένους Δημοκρατικούς– πολιτικούς.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε μολαταύτα ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι της Βενεζουέλας δεν έχει αλλάξει: οι κυρώσεις θα «χαλαρώσουν» μόνο αν σημειωθεί πρόοδος προς τον «εκδημοκρατισμό» και πραγματοποιηθούν «ελεύθερες» εκλογές, αλλιώς «θα γίνουν αυστηρότερες» ξανά.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στη Chevron, τη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που παραμένει στη Βενεζουέλα, να αρχίσει συνομιλίες για μελλοντικές δραστηριότητες με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο: Κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση από… γάτες
Η Google τιμά με Doodle τον εφευρέτη της μηχανής εσπρέσο, Angelo Moriondo
Chevron Right