Κόσμος

Φάουτσι για Ομικρον: Δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα

Ο γνωστός Αμερικανός επιδημιολόγος ξεκαθάρισε πως χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα για να υπολογιστεί η σοβαρότητα της μετάλλαξης Ομικρον.

Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η μετάλλαξη Ομικρον του νέου κορονοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, δήλωσε την Τρίτη (7/12) στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, Δρ Άντονι Φάουτσι.

Πρόσθεσε όμως, ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη, για να διαπιστωθεί εάν η νέα παραλλαγή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, μολονότι είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», όπως είπε.

Ένα εξαιρετικά μεταδοτικό, αλλά πιο ήπιο στέλεχος του ιού που δεν οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια ή νοσηλεία είναι το “καλύτερο σενάριο“», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Χρειάζεται χρόνος»

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι (η Ομικρον) δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα», είπε ο επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις» που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη θέση αυτή.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, διάστημα στο οποίο θα δούμε περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο, για να καταλάβουμε καλύτερα το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες περιμένουν εργαστηριακές μελέτες για να προσδιορίσουν πόσο καλά τα αντισώματα του κορονοϊού – είτε από φυσική μόλυνση είτε από τα εμβόλια – «αντέχουν» απέναντι στο στέλεχος αυτό. Επίσης, παρακολουθούν για να δουν πώς η παραλλαγή επηρεάζει τα άτομα υψηλότερου κινδύνου, όπως ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους. Μέχρι στιγμής, τα άτομα που έχουν μολυνθεί στη Νότια Αφρική ήταν νέοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας.

Η μετάλλαξη Ομικρον έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 40 χώρες, από όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα μήνα. Πλήθος χωρών έχουν κλείσει τα σύνορα σε κράτη της Νότιας Αφρικής, καθώς εκεί φέρεται να έχουν βρεθεί τα πρώτα κρούσματα, με τις μολύνσεις να αυξάνονται συνεχώς. Στην Ελλάδα, έχουν ήδη καταμετρηθεί τρία κρούσματα της παραλλαγής.

(Business insider/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σκέψεις για παράταση στην εφάπαξ αποπληρωμή, ο λόγος
Κορονοϊός: 10 έγκυες μόνο στο Ιπποκράτειο, οι 3 διασωληνωμένες
Chevron Right