Κόσμος

Michel Claise: Ο Βέλγος Αντόνιο ντι Πιέτρο που ψάχνει το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ

«Αγαπά» τα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα και γράφει μυθιστορήματα. Δεν του «ξέφυγε» η υπόθεση διαφθοράς του Κατάρ.

H βελγική έρευνα του σκανδάλου για το Κατάρ, με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, έχει επικεφαλής έναν οικονομικό εισαγγελέα, που σύμφωνα με τη La Repubblica, θα αναστάτωνε τον πολιτικό κόσμο της Ιταλίας, αφού μεταξύ άλλων αποκαλύπτει την «ιταλική σύνδεση» με το Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό γιατί το Κατάρ κατηγορείται ότι έχει διαφθείρει την ευρωπαϊκή δημοκρατία μέσω (τουλάχιστον) δύο Ιταλών: του πρώην ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντόνιο Πάντσερι και του πρώην βοηθού του, Φραντσέσκο Γκιόργκι, σύντροφο της Εύας Καϊλή.

Πρόκειται για τον Michel Claise, 66 ετών, που εκτός από εισαγγελέας στο επάγγελμα, είναι και επιτυχημένος συγγραφέας: έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, που έχουν αναγνωριστεί από κριτικούς και αναγνώστες (τα βιβλιοπωλεία μάλιστα έχουν ράφια αφιερωμένα σε αυτόν, ενώ υπάρχει και ειδικό τμήμα στην Amazon).

Αλλά ο Βέλγος «Αντόνιο ντι Πιέτρο» είναι πάνω απ’ όλα «πρωταθλητής της καταπολέμησης της διαφθοράς», τόσο, που έχει γίνει σύμβολο της: οι πιο δύσκολες έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια είναι δικές του, ξεκινώντας από την πολιτική μέχρι τα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα, των οποίων τυγχάνει και… μεγάλος θαυμαστής! Έχει αναλάβει υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη και δεν του ξέφυγε ούτε το σκάνδαλο του ευρωκοινοβουλίου.

Βρίσκεται συχνά καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου μοιράζεται κάποια ευρήματα. Δεν φοβάται δε – όπως συνέβη πρόσφατα – να πάει «κατά μέτωπο» με την πολιτική, ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα. Την Κυριακή, επέκρινε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, ότι δεν παρείχε στο δικαστικό σύστημα επαρκή μέσα για τη σωστή διεξαγωγή των ερευνών του.

«Είτε οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν, είτε οι ίδιοι είναι διεφθαρμένοι»

«Είμαστε σε μια διεφθαρμένη χώρα. Είτε οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν, είτε οι ίδιοι είναι διεφθαρμένοι. Μην παραμελείτε αυτήν την τελευταία υπόθεση», είχε πει σε συνέντευξή του στις αρχές του 2022 στο RLT. «Αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά, πρέπει να το αποδείξει. Δεν μπορείς να το πεις αυτό, με τέτοιο τρόπο», του είχε απαντήσει τότε, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ο Michel Claise, είναι πεπεισμένος πάντως ότι έχει αποδείξει την αξία του όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και η πλειοψηφία των Βέλγων πολιτών είναι επίσης σίγουρη για εκείνον, αναγνωρίζοντας την εξουσία του και λόγω του παρελθόντος του: πριν γίνει εισαγγελέας στις Βρυξέλλες, ήταν δικηγόρος για 20 χρόνια.

«Γνωρίζω τη δικαιοσύνη από όλες τις πλευρές» του αρέσει να επαναλαμβάνει. «Και για αυτόν τον λόγο – εξήγησε σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβριο – η πολιτική πρέπει να μας προσφέρει τα καλύτερα εργαλεία για να μπορέσουμε να νικήσουμε τη διαφθορά».

Τον Οκτώβριο, παραχώρησε συνέντευξη στο RLT και ρωτήθηκε για τις προηγούμενες δηλώσεις του που είχαν προκαλέσει αίσθηση. Απάντησε: «Η τελευταία έκθεση της μονάδας επεξεργασίας οικονομικών πληροφοριών αναφέρει αστρονομικά ποσά που ξεπλύθηκαν από εγκληματικές οργανώσεις. Είναι κρατικός θεσμός. Έχετε 25 ανοιχτούς φακέλους για αστυνομική διαφθορά και η έρευνα συνεχίζεται. Βρισκόμαστε, λοιπόν, έξι μήνες μετά τη δήλωση του κ. Ντε Κρο. Διερωτώμαι υπάρχει πράγματι ακόμα ανάγκη να του το αποδείξουμε ότι υπάρχει διαφθορά;».

Ο Michel Claise, έχει επανειλημμένως καταγγείλει έλλειψη μέσων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. «Έχουμε υπολογιστές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι να τους χρησιμοποιήσουμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα όπως για παράδειγμα στο Sky ECC.

Τα υπολογιστικά μας συστήματα και όλα τα συστήματα επικοινωνίας μας είναι εντελώς χακαρισμένα, όπως γνωρίζουμε». Έκανε δε λόγο για «τύχη» όταν αναφέρθηκε στην εξάρθρωση του τεράστιου δικτύου βαρόνων κοκαΐνης. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε σε 1.230 συλλήψεις. «Αλλά ήταν μόνο μια εξαίρεση», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Η Καϊλή με προσέγγισε για τροπολογίες υπέρ του Κατάρ» δηλώνει Κύπριος Ευρωβουλευτής
Ο καιρός αύριο Τρίτη 13/12
Chevron Right