Κόσμος

Τετραήμερη εργασία χωρίς περικοπή μισθού: Ξεκίνησε το πείραμα στη Βρετανία

Χιλιάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μείωση στις αποδοχές τους.

Είναι το μεγαλύτερο πείραμα που γίνεται για τετραήμερη εργασία παγκοσμίως και ήδη ξεκίνησε στη Βρετανία. Χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από σήμερα Δευτέρα (6/6) χωρίς να γίνει μείωση του μισθού τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δοκιμή αυτού του μοντέλου εργασίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Cnn, η δοκιμή, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες, αφορά 3.300 εργαζόμενους από 70 συνολικά εταιρείες από τον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών μέχρι και εστιατόρια fish and chips. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους δουλεύοντας μόνο στο 80% της συνηθισμένης εργάσιμης εβδομάδας, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους ότι θα διατηρήσουν στο 100% την παραγωγικότητά τους.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η δεξαμενή σκέψης Autonomy, ενώ το 4 Day Week UK Campaign που αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται σε συνεργασία με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης καθώς και το Κολλέγιο της Βοστώνης.

Το πείραμα της πιο σύντομης εργάσιμης εβδομάδας

Η Σιένα Ο’ Ρουρκ, brand manager στο Pressure Drop Brewing, μια ανεξάρτητη ζυθοποιεία στο Λονδίνο, αναφέρει στο CNN ότι ο μεγαλύτερος στόχος της εταιρείας ήταν η βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των υπαλλήλων της.

«Η πανδημία μας έκανε να σκεφτούμε πολύ σχετικά με την εργασία καθώς και για το πώς οι άνθρωποι οργανώνουν τις ζωές τους», δήλωσε. «Το κάνουμε για να βελτιώσουμε τις ζωές του προσωπικού μας και για να είμαστε μέλος μιας προοδευτικής αλλαγής στον κόσμο».

Δεδομένου ότι η εταιρεία παράγει και εξάγει προϊόντα, υπάρχει μικρότερη ευελιξία για τους υπαλλήλους σχετικά με το πού και το πότε θα δουλεύουν, είπε η Ο’ Ρουρκ. Αλλά οποιεσδήποτε δυσκολίες προκύψουν σχετικά με τις άδειες διακοπών ή ασθένειας θα αντιμετωπιστούν συλλογικά.

«Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο όριο για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο, με επίκεντρο την παραγωγή είναι το όχημα για να τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», είπε στην δήλωση.

Οι ερευνητές θα μετρήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο πρότυπο εργασίας στα επίπεδα παραγωγικότητας, στην ισότητα των φύλων, στο περιβάλλον καθώς και στην ευημερία των εργαζομένων.

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στην Ισλανδία

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο πείραμα μιας πιο σύντομης εργάσιμης εβδομάδας έχει πραγματοποιηθεί στην Ισλανδία μεταξύ του 2015 και του 2019.

Το εν λόγω πείραμα αφορούσε 2.500 δημοσίους υπαλλήλους, που συμμετείχαν σε δύο μεγάλες δοκιμές.

Κατά τις δοκιμές αυτές, δεν παρατηρήθηκε κάποια μείωση της παραγωγικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αμπράμοβιτς: «Έσπασε» τις κυρώσεις και έβγαλε παράνομα 2 αεροπλάνα του από τις ΗΠΑ
Τετ α τετ Θεοδωρικάκου - Μπακογιάννη για την εγκληματικότητα στην Αθήνα 
Chevron Right