Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία γονιδιακή παραλλαγή που μπορεί να βοηθήσει τους ντοματοκαλλιεργητές να κάνουν και πάλι νόστιμη κάθε ντομάτα.
Συνήθως, οι ντομάτες που αγοράζουμε στο εμπόριο φαίνονται υπέροχες εξωτερικά, αλλά από γεύση δεν λένε τίποτα.
«Αλλά αυτό αλλάζει», γράφει η γερμανική Die Zeit, «δεν θα χρειάζεται πλέον να αναζητάτε παλιές, παραδοσιακές ποικιλίες για να βρείτε μια νόστιμη ντομάτα».
Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο «Boyce Thompson» στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν τώρα τι επηρεάζει τη γεύση μιας ντομάτας και πώς οι αγρότες θα μπορούσαν να την βελτιώσουν περαιτέρω, σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Genetics».
Οι επιστήμονες εξέτασαν το γενετικό υλικό των φυτών και δημιούργησαν το γονιδίωμα της ντομάτας, δηλαδή έναν κατάλογο των γονιδίων και των λειτουργιών τους, για συνολικά 725 καλλιεργούμενες και άγριες ποικιλίες ντομάτας.
Εντόπισαν μια ιδιαίτερα σπάνια παραλλαγή ενός τμήματος του DNA που ρυθμίζει τη λειτουργία του γονιδίου.
Η παραλλαγή που έχει ανακαλυφθεί τώρα επηρεάζει το σχηματισμό γευστικών ουσιών από τα καροτενοειδή, δηλαδή τις χρωστικές ουσίες και τη συσσώρευση πτητικών αρωμάτων από τα λίπη. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη γεύση κυρίως μέσω της μύτης, τέτοια πτητικά αρώματα είναι ζωτικής σημασίας για το πόσο νόστιμο είναι μια τροφή
Το 91% των άγριων ποικιλιών ντομάτας έχει αυτήν την παραλλαγή των γονιδίων, ενώ στις νέες ποικιλίες μόνο το 7% έχει αυτή τη γονιδιακή παραλλαγή, λέει ο Τζέιμι Τζιοβανόνι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Η ντομάτα πάντως δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο. Αυτό λένε τουλάχιστον οι Αμερικανοί επιστήμονες, που έδωσαν τώρα μια σαφή απάντηση: δεν ανήκει στο ψυγείο.
Ωστόσο, θα περάσει λίγος καιρός πριν φτάσουν τα ευρήματα των επιστημόνων στα σούπερ μάρκετ. Μόλις αναπτυχθεί μια νέα ποικιλία ντομάτας, πρέπει να αποδείξει την αξία της: να αναπτυχθεί δυναμικά κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες, τα φυτά να έχουν επαρκή απόδοση και οι ντομάτες αυτές να γίνουν αποδεκτές από τους εμπόρους. Οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνται έξι με δέκα χρόνια για να έρθει μια νέα ποικιλία στην αγορά.