Κόσμος

Τιτάν: Όταν χειριστής του μοιραίου υποβρυχίου ομολόγησε πως «παραβίασε μερικούς κανόνες»

«Θέλω να με θυμούνται ως καινοτόμο», δήλωσε ο δημιουργός του βαθυσκάφους και ένας από τους πέντε νεκρούς στον βυθό του Ατλαντικού. 

Νεκροί είναι και οι πέντε επιβάτες που επέβαιναν στο βαθυσκάφος Titan που κατέβηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού.

Ανάμεσά τους και ο CEO της εταιρείας OceanGate που επιχείρησε την κατάδυση, Στόκτον Ρας.

Μια παλαιότερη συνέντευξή του που είδε το φως της δημοσιότητας με αφορμή την τραγωδία, κατέδειξε πως ο Στόκτον Ρας, ο οποίος ήταν και ο χειριστής του βαθυσκάφους συνήθιζε να παραβιάζει ορισμένους κανόνες.

Κυνηγώντας το όνειρό του για την εξερεύνηση των βυθών των ωκεανών ο Ρας ανέπτυξε μια αντιπάθεια προς τους κανόνες, που τελικά κατά τραγική ειρωνεία απέβει μοιραία για τον ίδιο και τους συνταξιδιώτες του στον βυθό του Ατλαντικού.

«Από κάποιο σημείο και μετά η ασφάλεια είναι σκέτο χάσιμο χρόνου. Εννοώ ότι αν το μόνο που σε νοιάζει είναι να είσαι ασφαλής, μείνεις στο κρεβάτι σου. Μην μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου, μην κάνεις τίποτε», είχε δηλώσει πέρυσι στο δημoσιογράφο Ντέιβιντ Πογκ του CBS.

Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Πογκ, που μετείχε πέρυσι σε ταξίδι στο ναυάγιο του Τιτανικού, όταν κατέρρευσαν τα συστήματα επικοινωνίας του Titan, ρώτησε τον Ρας για κάποια εξαρτήματα του υποβρυχίου, που θυμίζουν… ΜακΓκάιβερ κι εκείνος αντέτεινε ότι το σημαντικό είναι να είναι γερά τα βασικά τμήματα του σκάφους, όπως το κύτος πίεσης. «Δεν έχει σημασία. Μπορεί να χάσεις τους προωθητήρες, τα φώτα. Όλα αυτά μπορεί να καταρρεύσουν, αλλά και πάλι θα είσαι ασφαλής», είπε…

Σε άλλη συνέντευξή του ο Στόκτον Ρας είχε ομολογήσει – και μάλιστα κομπάζοντας, όπως σημειώνει το CNN– ότι «παραβίασε κάποιους κανόνες» στην καριέρα του. «Νομίζω ότι ο στρατηγός Μακ Άρθουρ ήταν που είπε ότι θα σε θυμούνται για τους κανόνες που παραβιάζεις.

«Θέλω να με θυμούνται ως καινοτόμο. Κι εγώ παραβίασα κάποιους κανόνες για να το κάνω αυτό. Νομίζω ότι τους παραβίασα έχοντας πίσω μου τη λογική και καλή μηχανική», είπε στον Μεξικανό YouTuber, Άλαν Εστράντα.

https://twitter.com/stonking/status/1671945151961333784

Αντιπάθεια προς τους κανόνες

Με στόχο «την αύξηση της πρόσβασης στα βάθη των ωκεανών μέσω της καινοτομίας» ο Ρας ίδρυσε το 2009 την OceanGate , που διαχειρίζεται σήμερα τρία υποβρύχια για έρευνες, παραγωγές ταινιών και «εξερευνητικά ταξίδια», ανάμεσά τους και τουριστικές καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού με κόστος 250.000 δολαρίων κατ’ άτομο.

Για τον Ρας η θάλασσα και όχι ο ουρανός είναι που προσφέρει τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης στην ανθρωπότητα αν καταστεί μη κατοικήσιμη η επιφάνεια του πλανήτη μας. «Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όχι στον πλανήτη Άρη. Θα αποκτήσουμε μια υποβρύχια βάση. Αν καταστρέψουμε αυτό τον πλανήτη, η καλύτερη σωσίβια λέμβος για την ανθρωπότητα θα είναι υποβρύχια», δήώσε στον Μεξικανό YouTuber.

Ποιος είναι ο CEO της ΟceanGate

O Ρας αποφοίτησε το 1984 με πτυχίο Αεροδιαστημικής Μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Το παιδιό του όνειρο ήταν να γίνει κάποια μέρα αστροναύτης, αλλά η όρασή του δεν ήταν αρκετά καλή, όπως ο ίδιος είπε στο περιοδικό Smithsonian προ διετίας.

Στη συνέχεια μετακόμισε στο Σιάτλ, όπου έπιασε δουλειά ως μηχανικός δοκιμών πτήσεων στο πρόγραμμα παραγωγής των F-15 στη McDonnell Douglas. Το 1989 έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Αν και δεν εγκατέλειψε το όνειρο των διαστημικών ταξιδιών έστω και ως τουρίστας, το 2004 άλλαξε γνώμη. «Μου ήρθε η ιδέα ότι δεν ήταν αυτό που ήθελα. Δεν ήθελα πια ως τουρίστας στο διάστημα, αλλά να γίνω ο κάπτεν Κερκ στο Έντερπραϊζ. Ήθελα να εξερευνήσω», είπε στο περιοδικό.

Το χρονικό της τραγωδίας

17 Ιουνίου

Το υποβρύχιο Titan αναχωρεί από το Σεντ Τζονς, στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, μεταφέροντας πέντε επιβάτες

18 Ιουνίου

8 π.μ. Το υποβρύχιο ξεκινά τη δίωρη κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος 3.810 μέτρων (12.500 πόδια)

9.45 π.μ. To Titan χάνει την επαφή με το σκάφος επιφανείας – η πρώτη ένδειξη οποιουδήποτε πιθανού προβλήματος

15:00 μ.μ. Το υποβρύχιο δεν εμφανίζεται στην προγραμματισμένη ώρα επιφάνειας.

5.40 μ.μ. Το καναδικό ερευνητικό σκάφος Polar Prince ενημερώνει την ακτοφυλακή των ΗΠΑ για την εξαφάνιση του υποβρυχίου.

19 Ιουνίου

Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροπλάνα αρχίζουν να διεξάγουν μια τεράστια επιχείρηση έρευνας Σόναρ, ικανά να παρακολουθούν τον ήχο σε βάθη έως και περίπου 3.900 μέτρα (13.000 πόδια), ρίχνονται στον Ατλαντικό σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν οποιοδήποτε σημάδι του υποβρύχιου σκάφους που αγνοείται.

20 Ιουνίου

Οι οικογένειες των επιχειρηματιών Hamish Harding και Shahzada Dawood επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στο υποβρύχιο. Ο 19χρονος γιος του Dawood, Suleman, βρίσκεται επίσης στο σκάφος.

Η Γαλλία δεσμεύεται να στείλει στην περιοχή έρευνας το Atalante, ένα πλοίο εξοπλισμένο με βαθυσκάφος κατάδυσης

Τα καναδικά αεροσκάφη ανιχνεύουν ήχους για αρκετές ώρες. Δεν γίνεται καμία επίσημη ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να μεταδίδουν την είδηση

21 Ιουνίου

Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαιώνει ότι ένα καναδικό αεροσκάφος P-3 εντόπισε υποβρύχιους ήχους ανά 30 λεπτά, αλλά προσθέτει ότι η έρευνα που προέκυψε βγήκε «αρνητική»

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Καναδική Ακτοφυλακή και η OceanGate Expeditions συγκροτούν ενιαία διοίκηση για την επίβλεψη των επιχειρήσεων έρευνας, ενώ το γαλλικό σκάφος Atalante αναμένεται να φτάσει αργότερα το βράδυ

Η αμερικανική ακτοφυλακή αναφέρει ότι η παροχή οξυγόνου στο υποβρύχιο θα εξαντληθεί σύντομα

22 Ιουνίου

Οι έρευνες συνεχίστηκαν ενώ έληξε η περίοδος που είχε εκτιμηθεί ότι θα τελείωνε το οξυγόνο. Το απόγευμα εντοπίστηκε πεδίο συντριμμιών υποβρυχίου κοντά στην περιοχή των ερευνών και λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τμήματα του Titan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τιτάν: Ο 19χρονος ήταν «τρομοκρατημένος» για το ταξίδι στον Τιτανικό - Ήταν το «δώρο» του για τη Γιορτή του Πατέρα
«Χαμένοι στα βαθιά» - Τα βρετανικά ΜΜΕ αποχαιρετούν τους πέντε νεκρούς του Ατλαντικού
Chevron Right