Κόσμος

Ανεξέλεγκτο το Ισραήλ: Άρμα μάχης άνοιξε πυρ κατά της UNIFIL στον νότιο Λίβανο καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Για «απευθείας και εμφανώς σκόπιμα πυρά» κατηγορεί το Ισραήλ τη UNIFIL.

Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο κατήγγειλε την Τετάρτη (16/10) ότι ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον μιας από τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο.

Ειδικότερα, η UNIFIL δήλωσε ότι κυανόκρανοι «που βρίσκονταν σε μια θέση κοντά στο Κφαρ Κελά του νοτίου Λιβάνου παρατήρησαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava να ανοίγει πυρ κατά του παρατηρητηρίου τους σήμερα το πρωί. Δύο κάμερες καταστράφηκαν, και το παρατηρητηριο υπέστη ζημιές».

Ακόμη, η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο αποδοκίμασε τα «απευθείας και εμφανώς σκόπιμα πυρά» εναντίον μίας από τις θέσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι η UNIFIL διαθέτει δύναμη 10.500 κυανόκρανων και σύμφωνα με την εντολή που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, στοχεύει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και στη στήριξη της κυβέρνησης του Λιβάνου, προκειμένου αυτή να αποκτήσει ουσιαστική κυριαρχία στην περιοχή.

Σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ

Παράλληλα, οι σειρήνες ήχησαν το βράδυ της Τετάρτης (16/10) στο Νιρ Αμ και τη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κοντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την κατεύθυνση της Σντερότ, του Νιρ Αμ και άλλων περιοχών κοντά στη Γάζα.

Λίγη ώρα αργότερα ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας,

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ στην Κάνα

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον διοικητή της περιοχής Καφρ Κάνα της Χεζμπολάχ, Τζαλάλ Μουσταφά Χαρίρι, σε αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Times of Israel, οι IDF ανέφεραν ότι ο Τζαλάλ Μουσταφά Χαρίρι ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή τρομοκρατικών δραστηριοτήτων κατά του Ισραήλ και σκοτώθηκε μαζί με διοικητές που ήταν υπεύθυνοι για τα πυρά Πυροβολικού και τα αντιαρματικά πυρά στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ τόνισε ότι οι μαχητές της στον νότιο Λίβανο ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα «εξ επαφής», στην περιοχή του χωριού Αλ Καουζάχ.

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ στην Κάνα

Λίβανος: 16 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Ναμπατίγια

Σε 16 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και σε 52 οι τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα, την Τετάρτη (16/10), σε κτήρια του δήμου της Ναμπατίγια, στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Ανάμεσα στα θύματα είναι ο δήμαρχος της πόλης, δημοτικοί σύμβουλοι, γιατροί και ένας εργαζόμενος στον τομέα διάσωσης, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Έπειτα από αυτά τα πλήγματα του Ισραηλινού Στρατού, η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, ζήτησε να «προστατευθούν οι άμαχοι και οι υποδομές».

Η κυβερνήτης της περιφέρεια της Ναμπατίγια, Χοουάιντα Τουρκ, έκανε λόγο για «σφαγή» στο δημαρχείο όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων καθώς «μια ζώνη φωτιάς» έπεσε στην πόλη.

Λίβανος: 16 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Ναμπατίγια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Διπλό βέτο από Σαμαρά για λύσεις που «μαγειρεύονται» σε Κύπρο και Αιγαίο
Κώστας Μανωλάς: Πήρε μεταγραφή στον Πανναξιακό – Η επίσημη ανακοίνωση
Chevron Right