Στην Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον νοσεί από κορονοϊό, αλλά δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας του, που ασθενεί κατά την διάρκεια της θητείας του. Πριν από αυτόν κι άλλοι προκάτοχοί του ασθένησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, με έναν από αυτούς μάλιστα να πέφτει θύμα δολοφονίας.
Τερέζα Μέι
Η άμεση προκάτοχος του Τζόνσον, επίσης συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που προΐστατο της κυβέρνησης από το 2016 έως το 2019, πάσχει από διαβήτη τύπου 1, ο οποίος της διαγνώσθηκε το 2012.
«Η αντίδρασή μου ήταν: ω, όχι, πρεπει να κάνω τώρα ενέσεις», είχε τονίσει η ίδια, αφηγούμενη την ανησυχία της για το πως θα μπορέσει να ασκήσει πρακτικά τα καθήκοντά της έχοντας να κάνει τέσσερις ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά.
Τόνι Μπλερ
Πρωθυπουργός κατά την περίοδο 1997-2007, ο Τόνι Μπλαιρ χρειάσθηκε να νοσηλευθεί επειγόντως για πέντε ώρες το 2003 «λόγω σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας». Οι γιατροί του συνέστησαν ένα πρόγραμμα θεραπείας, ενώ έναν χρόνο αργότερα υποβλήθηκε και σε επέμβαση για την καρδιακή αρρυθμία.
Ουΐνστον Τσόρτσιλ
Ο πιο διάσημος από τους Βρετανούς πρωθυπουργούς που ασθένησαν σοβαρά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ήταν ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ, ο ηγέτης του βρετανικού έθνους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, υπέκυψε από τα σοβαρά προβλήματα που είχαν αφήσει τα νοσήματα αυτά στην υγεία του.
Ο Τσόρτσιλ είχε υποστεί καρδιακή κρίση στη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο, μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941 και είχε ασθενήσει κι από δύο πνευμονίες.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, είχε υποστεί ένα εγκεφαλικό τον Ιούνιο του 1953 που τον ανάγκασε να απουσιάσει από τα καθήκοντά του έως τον Οκτώβριο. Το διάστημα αυτό είχε μάλιστα κατορθώσει να αποκρύψει τη σοβαρότητα του προβλήματος από το Κοινοβουλιο και τον βρετανικό λαό.
Εν τέλει, αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 1955 λόγω της βεβαρυμένης σωματικής και ψυχικής του υγείας.
Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ
Ο φιλελεύθερος πολιτικός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ είχε προσβληθεί κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολεμου από τον ιό της ισπανικής γρίππης, τον Σεπτέμβριο του 1918, την ασθένεια που σκότωσε κοντά 50 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Εκείνη την εποχή ήταν 55 ετών, στην ηλικία που έχει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον κι όπως ο νυν πρωθυπουργός χρειάσθηκε να παραμείνει σε απομόνωση και να τεθεί σε εντατική παρακολούθηση.
Οι συμπατριώτες του αγνοούσαν την κατάσταση της υγείας του λόγω της λογοκρισίας που ίσχυε εκείνην την εμπόλεμη περίοδο.
3ος Υποκόμος του Πάλμερστον
Ο Χένρι Τζοντ Τεμπλ, 3ος Υποκόμος του Πάλμερστον , που χρημάτισε δύο φορές πρωθυπουργός της Αγγλίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα και κατά το απώγειο της δόξας της Αυτοκρατορίας, βρήκε τον θάνατο κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του.
Ηταν ακόμη εν ενεργεία πρωθυπουργός όταν σε ηλικία 80 ετών, το 1865, προσβλήθηκε από έντονο πυρετο, που εν τέλει τον οδήγησε στον θάνατο. Η ταφή του είχε χαρακτήρα εθνικού πένθους και ετάφη στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.
Σπένσερ Πέρσεβαλ
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σπένσερ Πέρσεβαλ είναι ο μόνος βρετανός ηγέτης που δολοφονηθηκε στη διάρκεια της θητείας του.
Ο Πέρσεβαλ, που κρατούσε τα ηνία της χώρας για μία τριετία πριν τη δολοφονία του το 1812, βρισκόταν στην Βουλή των Κοινοτήτων, όταν ένας άνδρας έβγαλε πιστόλι και τον πυροβόλησε στο στήθος.
Ο δολοφόνος του, ονόματι Τζον Μπέλιγκχαμ, ήταν ένας έμπορος που θεωρούσε ότι είχε φυλακισθεί αδίκως στη Ρωσία και αξίωνε αποζημιώσεις από την κυβερνησή του.
Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr
Διαβάστε ακόμη:
13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα