«Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει». Αυτή είναι η προειδοποίηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ προς τον Λευκό Οίκο σχετικά με τις απειλές του Ρώσου Προέδρου για ενδεχόμενο χτύπημα στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που έχει παραχωρήσει η Δύση στο Κίεβο.
Η Μόσχα έχει απειλήσει ακόμη και με χρήση πυρηνικών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει μάλιστα αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Βάσει των όσων περιέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, πλέον τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και εάν η χώρα χτυπηθεί με συμβατικούς πυραύλους ή εάν δεχτεί επίθεση υποστηριζόμενη από άλλη πυρηνική δύναμη. «Οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις δυτικές χώρες ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συμμετάσχουν (καθ’ οιονδήποτε τρόπο) επιθέσεις εντός της Ρωσίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να ζητάει από τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους δυτικούς συμμάχους να του δώσουν το «πράσινο φως» για χτυπήματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υποστηρίζοντας πως οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απλώς μια «μπλόφα» και με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θα εξαναγκαστεί να τερματίσει διπλωματικά τον πόλεμο. Το Κρεμλίνο σχολίασε πως το Κίεβο κάνει «ολέθριο λάθος» εάν πιστεύει κάτι τέτοιο και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ φαίνεται πως συμφωνούν.
«Μεγάλος κίνδυνος, αβέβαιο όφελος»
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πως είναι πιθανό η Ρωσία να ανταποδώσει με θανατηφόρες επιθέσεις μεγαλύτερης ισχύος και μάλιστα εναντίον αμερικανικών και ευρωπαϊκών στόχων, εάν η δυτική συμμαχία ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Κιέβου. Αυτός ο φόβος εξηγεί και τη μέχρι τώρα αρνητική στάση της Ουάσιγκτον.
Επίσης οι υπηρεσίες πληροφορίων υποβαθμίζουν και την επίδραση που θα έχουν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην εξέλιξη της σύγκρουσης, επειδή οι Ουκρανοί έχουν περιορισμένο αριθμό και είναι αβέβαιο πόσους παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει η Δύση λόγω αποθεμάτων αλλά και υψηλού τους κόστους. Για παράδειγμα ένας γαλλοβρετανικός πύραυλος «Storm Shadow» κοστίζει περίπου 1 εκατ. δολάρια επομένως η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη. Ταυτόχρονα αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους New York Times σχετικά με τους ATACMS πως ο στρατός των ΗΠΑ έχει περιορισμένη προμήθεια των εν λόγω υπερηχητικών βαλιστικών πυραύλων και πρέπει να διατηρεί αποθεματικό του για τις δικές του ανάγκες.
Σχετικά με τα πιθανά ρωσικά αντίποινα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σημειώνουν πως αυτά θα μπορούσαν να είναι από δολιοφθορές σε εγκαταστάσεις στην Ευρώπη έως και θανατηφόρες επιθέσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις. Εν κατακλείδι, αξιολογώντας το ισοζύγιο οφέλους – κινδύνου, οι αμερικανικές υπηρεσίες καταλήγουν στην διαπίστωση πως η ικανοποίηση του αιτήματος του Ζελένσκι είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, με μεγάλο κίνδυνο και αβέβαιο όφελος.
Όλοι περιμένουν τον… απερχόμενο
Η τελική απόφαση ανήκει στις ΗΠΑ. Η Βρετανία και η Γαλλία αν και έχουν υποστηρίξει τη χρήση των εν λόγω πυραύλων από το Κίεβο, εντούτοις φαίνεται πως παραμένουν «αγκιστρωμένοι» στην στρατηγική του Λευκού Οίκου. Επί του παρόντος κανείς δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια τόσο ριψοκίνδυνη κίνηση χωρίς τις «πλάτες» της Ουάσιγκτον και επιπλέον για την αποτελεσματική χρήση των πυραύλων απαιτούνται τα αμερικανικά συστήματα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στους New York Times για να αποκαλύψουν θέματα πληροφοριών και εσωτερικές συζητήσεις, δήλωσαν ότι παραμένει ασαφές τι θα αποφασίσει να κάνει ο Τζο Μπάιντεν. Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι στις 5 Νοεμβρίου και ο Τζο Μπάιντεν εκδιώχθηκε επί της ουσίας από το ίδιο του το κόμμα ως μη ικανός να ηγηθεί των Δημοκρατικών και κατ’ επέκταση της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα τίθεται το ερώτημα εάν ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να λάβει μια τόσο κρίσιμη απόφαση.