Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσίασε, το Σάββατο (21/9), τη νέα κυβέρνηση της χώρας, επιδιώκοντας να τερματίσει μήνες πολιτικής αβεβαιότητας.
Συγκεκριμένα, το νέο υπουργικό συμβούλιο του Μισέλ Μπαρνιέ σηματοδοτεί μια κλίση προς τα δεξιά και θα χρειαστεί αρκετή υποστήριξη από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση για να αποφύγει τη διάλυσή του με ψήφο δυσπιστίας. Τα μέλη της αριστερής συμμαχίας που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου – και ηγήθηκε της προσπάθειας να κρατήσει την Ακροδεξιά μακριά από την εξουσία – διαμαρτυρήθηκαν, τονίζοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν αντιδημοκρατικό, εκπροσωπώντας τους ηττημένους των εκλογών.
Η Γαλλία έχει μόνο μια υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου που ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα μπλοκ κομμάτων να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία εδρών. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα άφησε τη Γαλλία ακυβέρνητη στο εσωτερικό και περιόρισε τη χώρα στις διεθνείς υποθέσεις. Στο εσωτερικό, δεν μπόρεσε να προωθήσει έναν προϋπολογισμό για το 2025 ή να προχωρήσει στην αντιμετώπιση ενός διογκούμενου δημοσιονομικού ελλείμματος. Το μεσοδιάστημα επέτρεψε, επίσης, να φουντώσουν οι εχθρότητες.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διόρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι ο βετεράνος Γάλλος πολιτικός – ο οποίος ήταν επίσης ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit – είχε τις καλύτερες πιθανότητες να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα.
Η δομή της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία
Δύο εβδομάδες συνομιλιών με τα διάφορα μπλοκ κατέληξαν στον ορισμό 39 υπουργών. Στον πυρήνα της βρίσκονται 17 υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία μαζί σχηματίζουν μια κυρίως κεντροδεξιά κυβέρνηση, με υπουργούς κυρίως από το κεντρώο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν, που ήταν δεύτερο στις εκλογές, και από τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους του Μισέλ Μπαρνιέ που κατέλαβαν την τέταρτη θέση.
Κανένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους δεν εκπροσωπεί το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, που ήταν στην τρίτη θέση. Αποκλείονται, επίσης, εκπρόσωποι της αριστερής συμμαχίας Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που κατέλαβε την πρώτη θέση. Τα αριστερά κόμματα, μαζί με φοιτητές, περιβαλλοντολόγους και φεμινιστικές ομάδες, διαδήλωσαν, το Σάββατο (21/9), σε πολλές γαλλικές πόλεις κατά της κατεύθυνσης του νέου υπουργικού συμβουλίου.
«Κανένα μέλλον», λένε Αριστερά και Ακροδεξιά
Σοσιαλιστές νομοθέτες δήλωσαν ότι οι διορισμοί των υπουργών δεν αντανακλούσαν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για την Αριστερά και, αντίθετα, ευνοούσαν άτομα που πρόσκεινται περισσότερο στον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει «καμία νομιμοποίηση και κανένα μέλλον».
Οι προσπάθειες του Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με τη Washington Post, να σχηματίσει έναν συνασπισμό που να περιλαμβάνει στελέχη της συμμαχίας απορρίφθηκαν από την Αριστερά, η οποία υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα έπρεπε να μεταφράζονται σε περισσότερη εξουσία από αυτή που προσφέρθηκε, αλλά και από την Ακροδεξιά, η οποία απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς την υποστήριξη των βουλευτών της Αριστεράς. Έχει την υποστήριξη του κεντρώου και του συντηρητικού στρατοπέδου, αλλά για να πετύχει μαθηματικά και να αποφύγει μια ψηφοφορία μομφής που θα έριχνε την κυβέρνηση πριν καν ξεκινήσει, χρειαζόταν τουλάχιστον τη σιωπηρή έγκριση του Εθνικού Συναγερμού.
Το Σάββατο (21/9), ο πρόεδρος του κόμματος και νεαρός προστατευόμενος της Μαρίν Λεπέν, ο Ζορντάν Μπαρντελά, φάνηκε να απειλεί, λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση ισοδυναμεί με «επιστροφή στον Μακρονισμό από την πίσω πόρτα» και δεν θα έχει «κανένα μέλλον».
Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε στη «Le Parisien», νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι είναι βέβαιη ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ θα σεβαστεί τα κριτήρια του κόμματός της και θα αφήσει έξω ορισμένους πολιτικούς, αλλά πρόσθεσε μια προειδοποίηση για το μέλλον. «Το γεγονός ότι δεν προτείναμε εκ των προτέρων ψήφο μομφής δεν μας στερεί τη δυνατότητα, ανάλογα με τον προϋπολογισμό, να ψηφίσουμε υπέρ μιας ψήφου μομφής αν θεωρήσουμε ότι τα συμφέροντα του γαλλικού λαού περιφρονούνται», είπε χαρακτηριστικά. Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει τόσο μεγάλη επιρροή στις κυβερνητικές συνομιλίες, λένε οι αναλυτές.
Η πρώτη προτεραιότητα του Μισέλ Μπαρνιέ
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να αντιμετωπίσει την «πολύ σοβαρή» δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας. Η χώρα προσπαθεί να ισορροπήσει εκ νέου, αφού ξόδεψε γενναιόδωρα για να θωρακίσει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να προστατεύσει τα νοικοκυριά από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Έχει, επίσης, αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες μπροστά στη ρωσική απειλή. Η Γαλλία βρίσκεται υπό προειδοποίηση για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.. Το έλλειμμά της ανήλθε πέρυσι σε 154 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 5,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – πάνω από την κατευθυντήρια γραμμή 3% της Ε.Ε. και το δεύτερο υψηλότερο στο μπλοκ, μετά την Ιταλία.