Κόσμος

Η Ρωσία δηλώνει «έτοιμη για σύγκρουση» με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική – Γιατί η περιοχή είναι τόσο σημαντική

Με δηλώσεις ο Σεργκέι Λαβρόφ σηματοδοτεί το νέο μέτωπο με τη Δύση. Πώς εμπλέκεται η Κίνα.

Η Ρωσία είναι «πλήρως έτοιμη» για μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική, δήλωσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, σηματοδοτώντας το άνοιγμα ενός ακόμη «ψυχροπολεμικού» μετώπου.

«Βλέπουμε το ΝΑΤΟ να εντείνει τις ασκήσεις που σχετίζονται με πιθανές κρίσεις στην Αρκτική», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Η χώρα μας είναι πλήρως έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στρατιωτικά, πολιτικά και σε επίπεδο αμυντικών τεχνολογιών».

Τα σχόλια του έρχονται να προστεθούν στις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου στη Δύση «να μην ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο.

Στην Αρκτική εμπλέκονται εδαφικά συνολικά οκτώ κράτη: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ισλανδία και Ρωσία. Όλα – πλην – της Ρωσίας είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει αναστείλει τις ετήσιες πληρωμές στο Αρκτικό Συμβούλιο, το διακυβερνητικό φόρουμ των αρκτικών εθνών, καθώς τα υπόλοιπα μέλη μποϊκόταραν τη συμμετοχή της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ τόνισε πως η Δύση θα πρέπει να καταλάβει πως «η Αρκτική δεν είναι έδαφος του ΝΑΤΟ», υπενθυμίζοντας πως και άλλες, μη αρκτικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Μάλιστα το Πεκίνο έχει ζητήσει ρόλο «παρατηρητή» στο Αρκτικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται πως η Κίνα εκτιμάται πως έχει επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην περιοχή σε συνεργασία με τη Ρωσία. Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν συμφωνήσει να επικεντρωθούν στην περιοχή, οικοδομώντας έναν «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού», που θα εξυπηρετεί οικονομικούς, γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Από κοινού έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη υποδομών κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, ενώ η Κίνα έχει δημιουργήσει μια σειρά από δορυφορικές βάσεις και συστοιχίες κεραιών. Αυτά είναι φαινομενικά για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά πιθανότατα έχουν διπλή (στρατιωτική) χρήση.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Αρκτική;

Στην περιοχή της Αρκτικής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του λιωσίματος των πάγων, «απελευθερώνεται» ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος φυσικών πόρων και ταυτόχρονα δημιουργούνται νέοι εμπορικοί δρόμοι και νέες ευκαιρίες για στρατηγική υπεροχή.

Κορυφαίοι αναλυτές άμυνας και ασφάλειας ανά τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα ενός «θερμού επεισοδίου» στην Αρκτική, καθώς ο ρωσοκινεζικός και ο νατοϊκός άξονας επιχειρούν να γίνουν οι «κυρίαρχοι των πάγων».

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, εκτιμάται πως στην Αρκτική υπάρχουν περίπου 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Η περιοχή είναι επίσης γεμάτη με σπάνιες γαίες, μέταλλα που σήμερα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την παραγωγή σύγχρονης τεχνολογία μπαταριών και μικροτσίπ.

Επίσης οι συνθήκες στην Αρκτική είναι ιδανικές για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακοί συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και υδροστρόβιλοι). Χώρες όπως η Ισλανδία και η Φινλανδία αξιοποιούν ήδη την υδροηλεκτρική, αιολική και γεωθερμική ενέργεια για να καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους.

Τέλος καθώς η έκταση των πάγων περιορίζεται, η Αρκτική γίνεται όλο και περισσότερο προσβάσιμη από πλοία, τα οποία μπορούν να διασχίζουν περιοχές που κάποτε ήταν απρόσιτες ή απαιτούσαν τουλάχιστον τη συνοδεία παγοθραυστικών. Τα νέα δεδομένα ενδεχομένως να καταστήσουν τον βόρειο πόλο μια εξαιρετικά ελκυστικά διαδρομή για το παγκόσμια εμπόριο και αυτό συνεπάγεται τεράστια οικονομικά οφέλη για όσες χώρες αποκτήσουν έλεγχο στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεοδώρα Γλύξμπουργκ - Μάθιου Κουμάρ: Παντρεύονται στην Μητρόπολη Αθηνών - Όλες οι λεπτομέρειες
Πέρασε στην άλλη «όχθη» αστυνομικός: Το 2020 με μετάλλιο για την καταδίωξη Μαζιώτη, σήμερα σε σπείρα απάτης
Chevron Right