Κόσμος

Κορονοϊός: Σαρώνει το δεύτερο κύμα – Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως

Συνεχίζει να «καλπάζει» ο κορονοϊός. Πόσα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως, εντός 24 ωρών, σύμφωνα με τον ΠΟΫ. Προς γενικό lockdown οι ΗΠΑ. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) ανακοίνωσε ότι το Σάββατο καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως, καθώς ενημερώθηκε για 660.905 επιβεβαιωμένες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα. 

Τα προηγούμενα ρεκόρ, σύμφωνα με τον ΠΟΫ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, είχαν καταγραφεί μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή (645.410 κρούσματα) και την 7η Νοεμβρίου (614.013 μολύνσεις).

Προχθές, Σάββατο, το τμήμα του Οργανισμού που είναι αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο κατέγραψε επίσης ρεκόρ, με 269.225 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Γενικά, οι αριθμοί που ανακοινώνει ο ΠΟΫ τείνουν να κορυφώνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και να μειώνεται κάθε Τρίτη και Τετάρτη, παρατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του οργανισμού, ως χθες είχαν καταγραφεί πάνω από 53,7 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 1,3 εκατ. άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μένει «μακρύς δρόμος να διανυθεί» προτού τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλη πρωτιά: ο ΠΟΫ κατέγραψε πάνω από 9.500 θανάτους ημερησίως για τρία συναπτά 24ωρα, 9.928 την Πέμπτη, 9.567 την Παρασκευή, 9.924 το Σάββατο.

Ο απολογισμός της Πέμπτης είναι ο δεύτερος υψηλότερος ως αυτό το στάδιο, έπειτα από εκείνον της 15ης Αυγούστου (10.012) και ο τρίτος υψηλότερος αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να πει ότι ήταν επαρκώς προετοιμασμένη» για να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού, τόνιζε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ την Παρασκευή, αξιώνοντας πως κάθε «επιστημονική πρόοδος» να ωφελήσει όλες τις χώρες και επιμένοντας ότι πανδημία μπορεί να περιοριστεί ακόμη και προτού να είναι διαθέσιμο εμβόλιο, αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί.

ΗΠΑ: Πιθανό το γενικό lockdown

Εν τω μεταξύ, ο εφιάλτης συνεχίζεται στις ΗΠΑ, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 246.000. Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου στον τ/σ Open, εκφράζονται σκέψεις να επιβληθεί γενικό lockdown, διάρκειας 4-6 εβδομάδων, στη χώρα.  

Οι ΗΠΑ, η χώρα η οποία έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία του κορονοϊού σε απόλυτους αριθμούς, αντιμετωπίζει νέα έξαρσή της: κατέγραψε ένα εκατομμύριο κρούσματα μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Το όριο των δέκα εκατομμυρίων μολύνσεων είχε ξεπεραστεί την 9η Νοεμβρίου, δηλαδή έξι ημέρες προτού να ξεπεράσουν τα 11 εκατομμύρια.

Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, θα επιβληθούν εκ νέου περιοριστικού μέτρα από σήμερα, ενώ στη Νέα Υόρκη οι αρχές επέβαλαν νέα μέτρα σε μπαρ και εστιατόρια. Τα σχολεία παραμένουν πάντως προς το παρόν ανοικτά. 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι θα αρχίσει εμβολιασμός «σε μερικές εβδομάδες», αλλά εξέφρασε για ακόμη μια φορά την σθεναρή αντίθεσή του στην επιβολή μέτρων όπως αυτά που εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού περιπλέκεται εξαιτίας της άρνησης του Ρεπουμπλικάνου να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, κάτι που του στερεί ομοσπονδιακά κεφάλαια και πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες.

Οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι η κατάσταση αυτή ίσως έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τη δυνατότητα του εκλεγμένου προέδρου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που εγείρει η πανδημία του νέου κορονοϊού όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και η ομάδα του δεν έχουν λάβει ακόμη επισήμως έγκριση να συμβουλεύονται καν τον επικεφαλής ανοσολόγο του Λευκού Οίκου, τον Δρ. Άνθονι Φάουτσι.

«Ασφαλώς θα ήταν καλύτερα» τα πράγματα αν είχαν υπάρξει ήδη επαφές, δήλωσε ο Φάουτσι χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, προειδοποιώντας ότι η Covid-19 μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς ακόμη ως την 20ή Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χρυσόγονος: Αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση των συναθροίσεων
«Στο στόχαστρο»: Πως η Cambridge Analytica ο Τραμπ και το Facebook κατέλυσαν τη δημοκρατία
Chevron Right