Μια μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στην Κύπρο, όπου βρέθηκαν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα, μαζί με ένα περιδέραιο που χρονολογείται περί τον 14ο αιώνα π.Χ.
Πρόκειται για ένα χρυσό μενταγιόν σε σχήμα λωτού, στολισμένο με πολύτιμο πετράδια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εν λόγω περιδέραιο μοιάζει σημαντικά με εκείνο που φορούσε η βασίλισσα της Αιγύπτου, Νεφερτίτη, που έζησε μεταξύ 1370-1330 π.Χ.
Τα ευρήματα αυτά εντοπίστηκαν σε δύο τάφους της αρχαίας πόλης Χάλα Σουλτάν Τεκκέ από τη εποχή του Χαλκού, τους οποίους έφεραν στο φως δύο Σουηδοί αρχαιολόγοι το 2018.
Στους δύο υπόγειους θαλάμους είχαν ταφεί συνολικά 155 άνθρωποι, μαζί με 500 κτερίσματα, τοποθετημένα σε στρώματα το ένα πάνω στο άλλο, κάτι που υποδηλώνει πως οι τάφοι χρησιμοποιήθηκαν για πολλές γενιές. Ανάμεσα στα ευρήματα, βρέθηκαν πολύτιμα κοσμήματα, αντικείμενα από χρυσό, ασήμι, χαλκό και ελεφαντόδοντο, καθώς και αγγεία από διάφορους πολιτισμούς.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρόκειται για οικογενειακούς τάφους της άρχουσας τάξης της πόλης. Για παράδειγμα, βρήκαμε τον σκελετό ενός 5χρονου παιδιού με ένα χρυσό περιδέραιο, χρυσά σκουλαρίκια και μια χρυσή τιάρα. Πρόκειται πιθανότατα για παιδί ισχυρής και πλούσιας οικογένειας», εξηγεί στο Live Science ο επικεφαλής της ανασκαφής και καθηγητής ιστορικών σπουδών στο σουηδικό πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Πέτερ Φίσερ.
Στους ταφικούς θαλάμους βρέθηκαν και κτερίσματα που έφεραν πολύτιμους λίθους από το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο μέχρι τη Βαλτική θάλασσα, γεγονός που υποδεικνύει πως οι κάτοικοι της Κύπρου είχαν αναπτύξει ένα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο, ήδη από την εποχή του Χαλκού.
Μάλιστα, μετά από σύγκριση χρυσών κοσμημάτων που βρέθηκαν στους τάφους με παρόμοια ευρήματα στην Αίγυπτο, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι χρονολογικά τοποθετούνται στην την εποχή της Νεφερτίτης και του συζύγου της Ακενατόν, πατέρα του βασιλιά Τουταγχαμών.
Μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη ήταν και μια κυλινδρική σφραγίδα που αποτελείται από το ορυκτό αιματίτη και η οποία φέρει μια σφηνοειδή επιγραφή από τη Μεσοποταμία.
«Το κείμενο αποτελείται από τρεις γραμμές και αναφέρει τρία ονόματα. Το ένα είναι ο Amurru, ένας θεός που λατρευόταν στη Μεσοποταμία. Τα άλλα δύο ονόματα ανήκουν σε δυο βασιλιάδες- πατέρα και γιο- τους οποίους καταφέραμε πρόσφατα να εντοπίσουμε σε άλλα κείμενα σε πήλινες πλάκες της ίδιας περιόδου, δηλαδή τον 18ο αιώνα π.Χ. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να προσδιορίσουμε γιατί η σφραγίδα κατέληξε στην Κύπρο, σε απόσταση μεγαλύτερη από 1.000 χιλιόμετρα από τον τόπο κατασκευής της», ανέφερε ο Φίσερ.
Δείτε τις φωτογραφίες:
{gallery}nefertiti{/gallery}