Μετά από 11 χρόνια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γίνεται ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέφθηκε επίσημα την Αίγυπτο, συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σαμέχ Σούκρι, μετά από πρόσκληση του.
Δυο χώρες με βαθιές ιστορικές σχέσεις και κοινή πολιτιστική κληρονομιά στη Μέση Ανατολή και τον ισλαμικό κόσμο, πέρασαν μια δεκαετία έντασης και καχυποψίας, για το λόγο αυτό Σούκρι και Τσαβούσογλου επεσήμαναν το πόσο σημαντική ήταν η συνάντηση αλλά και η συνεργασία των δυο χωρών στην ευρύτερη περιοχή.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση οι δυο ΥΠΕΞ, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι «πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα για την επιβίωση της περιοχής μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην διαρρήξουμε τους δεσμούς μας. Θα αναζωογονήσουμε τους μηχανισμούς μεταξύ των δύο χωρών».
Όπως σημείωσε ο Τσαβούσογλου, «υπάρχουν βήματα που πρέπει να κάνουμε σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι την ενέργεια, από την πολιτική μέχρι την εκπαίδευση. Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι η ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές. Αφού συμβεί αυτό, τα βήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Έχουμε σοβαρή αποφασιστικότητα σε αυτό το θέμα και οι δύο πλευρές».
«Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργεια»
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, τόνισε ότι «θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα» προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα, στις συνομιλίες μας, τόσο ο αδελφός μου Σούκρι όσο και εγώ είπαμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας. Τονίσαμε επίσης σε ποιους τομείς δίνουμε σημασία, αλλά υπήρχαν κάποια θέματα που δεν τόνισα εδώ. Θα ήθελα να αναφερθώ και σε αυτά. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «προκειμένου να αυξηθεί το εμπόριο, υπήρξαν κάποιες αποσυνδέσεις σε θέματα μεταφορών και θέλουμε να τις αναζωογονήσουμε» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις».
Ζητώντας στην ουσία τον κοινό βηματισμό Τουρκίας-Αιγύπτου ο Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «θέλουμε να επανεκκινήσουμε τις διαβουλεύσεις μας σε περιφερειακά θέματα. Θέλουμε να αναζωογονήσουμε τις διαβουλεύσεις μας τόσο για πολιτικά θέματα σε διμερές επίπεδο όσο και για περιφερειακά θέματα» προσθέτοντας ότι «στον στρατιωτικό τομέα, όπως και στο παρελθόν, υπήρχαν πράγματι πολύ τακτικές σχέσεις στα χρόνια που οι διπλωματικές μας σχέσεις ήταν ψυχρές, αλλά υπάρχουν θέματα που πρέπει να αναζωογονηθούν. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο μας έχουν προσκαλέσει την Αίγυπτο σε τρεις στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία. Πρέπει να εντείνουμε την κοινή μας εργασία σε αυτούς τους τομείς».
Από την πλευρά του ο Σαμέχ Σούκρι, δήλωσε ότι «έχουμε στέρεο έδαφος και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία με ισχυρό τρόπο» προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».
Συνεχίζοντας σημείωσε την εκτίμηση του στις προσπάθειες για την εξομάλυνση των αιγυπτιοτουρκικών σχέσεων και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι μια εκτεταμένη αδελφική σχέση συνδέει τους λαούς της Αιγύπτου και της Τουρκίας και ότι οι συνομιλίες αφορούσαν όλα τα ζητήματα των διμερών σχέσεων και τις περιφερειακές καταστάσεις.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε επίσης ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν έχουν διακοπεί καθόλου την τελευταία περίοδο, προσθέτοντας ότι το έδαφος είναι στέρεο για την επιστροφή των σχέσεων με την Τουρκία στην κανονικότητα και επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε τη δυναμική και τη δύναμη των σχέσεων με την Τουρκία.
Σε ότι αφορά το διμερές εμπόριο ο Σούκρι είπε ότι οι εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία έχουν φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια κι ότι έχουν σχέδια για να διευκολύνουν τις επενδύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για να προσθέσει ότι
υπάρχει επιθυμία ανάπτυξης σχέσεων σε διάφορα επίπεδα μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.