Κόσμος

Συμβολική κίνηση Πούτιν μετά το ένταλμα σύλληψης – Ταξίδεψε στην Κριμαία

Ένδειξη ισχύος ή περιορισμός για τον πρόεδρο Πούτιν;

Στην Κριμαία ταξίδεψε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από την προσάρτηση της χερσονήσου που ανήκε στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Σε βίντεο από τη Σεβαστούπολη ο πρόεδρος Πούτιν φαίνεται να περπατάει στους δρόμους της πόλης συνοδευόμενος από Ρώσους αξιωματούχους.

Πολλοί, μάλιστα, ερμήνευσαν το ταξίδι του αυτό ως συμβολικό.

Τον Πούτιν υποδέχτηκε ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, ο οποίος στη συνέχεια τον συνόδευσε σε ένα νέο κέντρο υποστήριξης παιδιών και καλλιτεχνικό σχολείο στην αιφνιδιαστική αυτή, όπως την χαρακτήρισε ο αξιωματούχος, επίσκεψη. 

Μαζί με τον Πούτιν ήταν και ο ορθόδοξος επίσκοπος Tikhon Shevkunov, προσωπικός εξομολόγος του.

Εκτιμάται πως έφτασε στο λιμάνι – αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας – με ένα μαύρο Toyota Land Cruiser. «Ο Πρόεδρός μας, Βλαντιμίρ Πούτιν ξέρει πώς να κάνει ευχάριστες εκπλήξεις», είπε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν σχόλια του Πούτιν, μια ημέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το οποίο τον κατηγορεί για «το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία»

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημοσίως την εξέλιξη, αλλά ο εκπρόσωπός του την χαρακτήρισε «άκυρη» και είπε ότι η Ρωσία θεωρεί «απαράδεκτα και εξωφρενικά» τα ερωτήματα που ήγειρε το ΔΠΔ.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, οκτώ χρόνια πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι θα δώσει μάχη για να εκδιώξει τη Ρωσία από την Κριμαία και από άλλα εδάφη τα οποία η Μόσχα έχει καταλάβει στη διάρκεια αυτού πολέμου.

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας

H Ρωσία από την πρώτη στιγμή εξέφρασε όχι μόνο την αποδοκιμασία της αλλά και την περιφρόνησή της για την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν κανένα νόημα για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη. Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρωθυπουργός , Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρομοίασε με χαρτί υγείας το έγγραφο του Διεθνούς Δικαστηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειάζεται νας σας εξηγήσω πού θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο χαρτί». Μάλιστα, δίπλα στη φράση αυτή, πρόσθεσε και το σχετικό emoji.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τη Δύση ήταν μάλλον θετικές. Σήμερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν ο τελευταίος που χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου». «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ο κατάλληλος θεσμός για να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου… Γεγονός είναι ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και αυτό γίνεται τώρα σαφές», σχολίασε ο Σολτς από το Τόκιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας φαντάζει μηδαμινό μολονότι η έκδοση του εντάλματος σύλληψης ενδεχομένως να περιορίσει τις δυνατότητες του Πούτιν να ταξιδεύει σε χώρες του εξωτερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τσαπανίδου: «Οι πολίτες θα στείλουν το μήνυμά τους στην κάλπη»
Τσαπανίδου σε Μητσοτάκη: Η απώλεια 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη δεν είναι θυσία, αλλά έγκλημα
Chevron Right