Κόσμος

Liberation: Η Paris Saint Germain,το λόμπι του Κατάρ στη Γαλλία και ο Σαρκοζί

Αποκαλύψεις από την Liberation. Υποστηρίζει ότι το Κατάρ είχε ανοίξει μια… πύλη προς την Ευρώπη μέσω της Γαλλίας και της Παρί Σεν Ζερμέν.

Μετά την αποκάλυψη του Qatargate ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονται στην τεράστια επιρροή που είχε το Κατάρ στην Ευρώπη, με την Liberation να υποστηρίζει ότι η Ντόχα είχε «χρησιμοποιήσει» την Γαλλία και την Παρί Σεν Ζερμέν για να προβληθεί και να κινεί τα νήματα. Πιο συγκεκριμένα η Γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως το 2017, ένα από τα κύρια διεθνή συμβόλαια για λόμπινγκ είχε επισυναφθεί στο Κατάρ και μια ομάδα «πρακτορείων επιρροής» έπαιζε σημαντικό ρόλο, δημιουργώντας μια «πύλη» προς την Ευρώπη.

Υποστηρίζεται πως επικοινωνιολόγοι και δημόσια πρόσωπα είχαν λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά, ακόμα και βαλίτσες με μετρητά, προκειμένου να διευκολύνουν τους Καταριανούς να επεκταθούν στην γηραιά Ήπειρο και να έχουν μεγάλη επιρροή.

Η Liberation τονίζει ότι σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής αποτέλεσε η Παρί σεν Ζερμέν, τα ινία της οποίας ανέλαβε το 2011 η Qatar Sports Investments με επικεφαλής τον Νάσερ Αλ Κελαϊφί. Αστρονομικά ποσά ξοδεύονταν σε κάθε μεταγραφικό παράθυρο για την αγορά παικτών, ενώ οι ανέσεις που απολάμβαναν οι ποδοσφαιριστές ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο.

Το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι μια σύμβαση που υπογράφηκε στις 25 Ιουλίου του 2017, είχε σκοπό να προστατέψει το Κατάρ μετά τον αποκλεισμό που της είχε επιβληθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες του Κόλπου. Αυτό σημαίνει ότι καταβλήθηκε το ποσό των 2,34 εκατομμύρια ευρώ καθώς το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ (GCO) απαιτούσε έναν ορισμένο αριθμό ενεργειών για να βγει η χώρα από την διεθνή απομόνωση.

Η επιρροή αυτή αφορούσε την αναδιαμόρφωση της γαλλικής Εθνοσυνεύλευσης μέσω των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017 την κινητοποίηση βασικών παραγόντων στον οικονομικό τομέα, οι οποίοι διατηρούν διασυνδέσεις με μετόχους από το Κατάρ, την στόχευση σε στελέχη που επηρεάζονται άμεσα από «δεξαμενές σκέψης» και ΜΚΟ και την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας σε Γαλλία και Ευρώπη.

Ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από την συγκεκριμένη… πολιτική λόμπινγκ του Κατάρ υποστηρίζεται πως είναι ο 63χρονος Αλεξάντρ Μενβτεντόβσκι, πρώην Σύμβουλος Επικρατείας και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επίσης, στο προσκήνιο ήρθε εκ νέου και το όνομα του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχοντας στενές επαφές με την Ντόχα, φέρεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ. Το κράτος του Κόλπου ανέλαβε την διοργάνωση στην κλήρωση που έγινε το 2010, ενώ έναν χρόνο αργότερα η Qatar Sports Investments αγόρασε την Παρί Σεν Ζερμέν, με το Κατάρ να κάνει αισθητή την παρουσία του και στον χώρο του Ευρωπαϊκού αθλητισμού και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας να παίζει τα… ρέστα του στην εξαγορά από τους Καταριανούς της Παρί Σαν Ζερμέν.  

Επιπλέον σύμφωνα με το Politico, δεν είναι τυχαίο πως στο κοινοβούλιο της Γαλλίας έγινε μια μεγάλη συζήτηση για τους κανόνες που διέπουν το λόμπινγκ στη Γαλλία. Μάλιστα κάποιοι τόνισαν ότι υπάρχουν περιθώρια διαφθοράς από ξένες χώρες στη Γαλλία και πως οι καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής τους Γάλλους ευρωβουλευτές, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς συμπεριλαμβανομένων της Μανόν Ομπρί και της Λεϊλά Τσαιμπί από την ομάδα της Αριστεράς, δήλωσαν ότι τους είχε προσεγγίσει το κράτος του Κόλπου, όμως αρνήθηκαν να εμπλακούν.

 

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δυο δημοσκοπήσεις, δυο διαφορετικές εικόνες
Άρση ασυλίας για Σπυράκη - Καϊλή ζητά η OLAF: Υπόνοιες απάτης με τις αμοιβές των βοηθών τους
Chevron Right