Κόσμος

Οι ΗΠΑ βάζουν στη μαύρη λίστα 36 κινεζικές εταιρείες

Αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης θα εφαρμόσουν οι ΗΠΑ σε 36 κινεζικές εταιρείες, οι οποίες θα περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση σε αμερικανικά προϊόντα, λογισμικό και τεχνολογίες.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει βάλει στη μαύρη λίστα 36 κινεζικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πρόσβασή τους στην αμερικανική τεχνολογία.

Σε δήλωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι θα εφαρμοστούν αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης σε 36 κινεζικές εταιρείες, οι οποίες θα περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση σε αμερικανικά προϊόντα, λογισμικό και τεχνολογίες.

Ο κατασκευαστής τσιπ YMTC και 21 μεγάλες κινεζικές εταιρείες στον κλάδο των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ήταν μεταξύ των εταιρειών που προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Ο υφυπουργός Εμπορίου για τη Βιομηχανία και την Ασφάλεια Άλαν Εστεβέζ ανέφερε ότι προωθούν βήματα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, περιορίζοντας σημαντικά την ικανότητα της Κίνας να αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, την προηγμένη πληροφορική και άλλες ισχυρές, εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες για στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γιντίν σχολίασε τη συζήτηση για την αίτηση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.

Αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ υιοθετούν μια στάση διακρίσεων με επιδοτήσεις μεγάλης κλίμακας και ελέγχους των εξαγωγών που δίνουν προτεραιότητα στην εγχώρια παραγωγή, ενώ υποστηρίζουν τον θεμιτό ανταγωνισμό από τη μία πλευρά, ο εκπρόσωπος Γουάνγκ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ σαμποτάρουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα, εφαρμόζουν διπλά πρότυπα στις βιομηχανικές πολιτικές και διαταράσσουν την παγκόσμια βιομηχανία και τις αλυσίδες εφοδιασμού».

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει απορρίψει πολλές αποφάσεις επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς βάσει της εθνικής της νομοθεσίας, πρακτικές ελέγχου των εξαγωγών που υπερβαίνουν τους κανόνες που δέχεται η διεθνής κοινότητα και έχει αναγκάσει άλλα μέλη του ΠΟΕ να συμμορφωθούν με τους δικούς της νόμους, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν γίνει ειδικός στη μονομέρεια και τον εκφοβισμό».

Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσέγγισή τους να διακόπτουν τους οικονομικούς δεσμούς, να κόβουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να υποστηρίζουν τους φίλους τους, ο Γουάνγκ ζήτησε τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΠΟΕ και τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση του κύρους του πολυμερούς εμπορικού συστήματος.

Η Κίνα είχε προσφύγει στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ στις 12 Δεκεμβρίου λόγω των εξαγωγικών ελέγχων που είχαν επιβληθεί σε κινεζικές εταιρείες στον τομέα των τσιπ.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι οι κανονισμοί που περιορίζουν τις εξαγωγές ημιαγωγών και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αποτελούν «τυπική πρακτική προστατευτισμού» και κάλεσε το Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ να συνεδριάσει με την ιδιότητα του «οργάνου επίλυσης διαφορών (DSB)».

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει 100.000 ευρώ από την Καϊλή
Ο καιρός αύριο Παρασκευή 16/12
Chevron Right