Αφού απέσυρε τα στρατεύματά της από το Κίεβο, η Ρωσία έχει μεταφέρει τώρα το μεγαλύτερο μέρος των πολεμικών της επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία.
Αυτή η ώθηση στην περιοχή, γνωστή και ως «Ντονμπάς», θα μπορούσε να σημαίνει μια παρατεταμένη σύγκρουση, σημειώνει το BBC.
Οι ρωσικές δυνάμεις ήδη έχουν προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στα ανατολικά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μαρτυρική Μαριούπολη.
Προς το παρόν όμως, δεν έχουν καταφέρει να επικρατήσουν επί του ουκρανικού στρατού.
Η περιοχή του Ντονμπάς
BBC
Τι θα χρειαζόταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν προτού μπορέσει να κυνηγήσει τον στόχο του, να «απελευθερώσει» την παλιά βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας και κατά πόσο είναι αυτό εφικτό;
Οι καλύτερα εκπαιδευμένες δυνάμεις της Ουκρανίας, είχαν ήδη τοποθετηθεί στα ανατολικά λόγω ενός οκταετούς πολέμου με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Θεωρείται ότι υπέστησαν μεγάλες απώλειες, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για τον ρωσικό στρατό εισβολής.
Προετοιμαζόμενος για μια νέα ρωσική επίθεση στα ανατολικά, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της γης μας».
Τε είναι το Ντονμπάς στα μάτια του Πούτιν
Όταν ο Πούτιν αναφέρεται στο Ντονμπάς, μιλά για την περιοχή της Ουκρανίας όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα και Ατσαλιού.
Σημειώνεται, ότι το Ντονμπάς είναι τμήμα δυο ευρύτερων επαρχιών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που φτάνουν μέχρι τη Μαριούπολη προς το νότο, αλλά και μέχρι τα βόρεια σύνορα.
Ακριβώς πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν αναγνώρισε τη συνολική έκταση των δύο επαρχιών ως ανεξάρτητα κράτη.
Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα που θα ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.
«Το κλειδί είναι ότι το Κρεμλίνο θεωρούσε ότι το ρωσόφωνο κομμάτι της Ουκρανίας είναι περισσότερο Ρωσία παρά Ουκρανία», υποστηρίζει στο BBC ο Σαμ Κράνι-Έβανς του Ινστιτούτου Ηνωμένων Βασιλικών Υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το BBC, αυτές οι περιοχές κατοικούνται γενικώς από ρωσόφωνους, όμως δεν υποστηρίζουν πλέον τη Ρωσία. «Η Μαριούπολη ήταν μια από τις πλέον ρωσόφιλες πόλεις στην Ουκρανία, και το γεγονός ότι την ισοπέδωσαν μου είναι σχεδόν ακατανόητο», αναφέρει από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Κόνραντ Μουζίκα, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Εταιρείας «Rochan».
Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι είχε υπό τον έλεγχό της το 93% του Λουχάνσκ και το 54% του Ντονέτσκ, μια τεράστια σε συνολική έκταση περιοχή.
Γιατί ο Πούτιν θέλει το Ντονμπάς
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει εξαπολύσει πολλές φορές την αμφισβητούμενη κατηγορία ότι η Ουκρανία πραγματοποιεί γενοκτονία κατά των Ρώσων στα ανατολικά.
Κατά την έναρξη του πολέμου, τα δύο-τρίτα των περιοχών βρίσκονταν υπό ουκρανικό έλεγχο. Η υπόλοιπη έκταση ελεγχόταν από αυτονομιστές, που δημιούργησαν με την υποστήριξη των Ρώσων αυτόνομα κρατίδια.
Αν η Ρωσία καταφέρει να κατακτήσει τις επαρχίες αυτές στο σύνολό τους, ο Πούτιν θα μπορεί να μιλάει για νίκη. Το επόμενο βήμα θα είναι η προσάρτηση του Ντονμπάς, όπως είχε συμβεί και με την Κριμαία, μετά από αμφισβητούμενο δημοψήφισμα το 2014.
Το BBC εκτιμά ότι ο Πούτιν ελπίζει να έχει επιτύχει τη νίκη αυτή πριν τις 9 Μαΐου, την «Ημέρα της Νίκης», όταν ο ρωσικός στρατός γιορτάζει την επικράτηση επί των Ναζί το 1945.
Ο ρώσος ηγέτης του Λουχάνσκ, έχει ήδη μιλήσει περί δημοψηφίσματος «στο άμεσο μέλλον», αν και δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο σε εμπόλεμη ζώνη.
Ποια είναι η στρατηγική του Πούτιν
Ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά, κινούμενες από βορρά, ανατολή και νότο. «Είναι μια μεγάλη περιοχή για να μπορέσεις να τη θέσεις υπό έλεγχο και νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τα γεωγραφικά εμπόδια» τονίζει η Τρέισι Γκέρμαν, καθηγήτρια ασφάλειας και συγκρούσεων στο King’s College του Λονδίνου.
Έπειτα από εβδομάδες μαχών, δεν κατόρθωσαν να κατακτήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στα νότια των συνόρων με τη Ρωσία, κατέλαβαν όμως το Ιζιούμ – μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στην οδική αρτηρία που οδηγεί στην υπό έλεγχο αυτονομιστών ανατολή.
«Αν κοιτάξετε τι κάνουν γύρω από το Ιζιούμ, ακολουθούν τις γραμμές των λεωφόρων – και αυτό βγάζει νόημα, δεδομένου ότι μετακινούν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους με οχήματα και τρένα», εξηγεί η Γκέρμαν στο BBC.
Οι πόλεις που στοχεύει τώρα η Ρωσία έχουν ήδη βιώσει οκτώ χρόνια πολέμου.
Επόμενος στόχος, στην οδική αρτηρία Μ03 είναι το Σλοβιάνσκ, μια πόλη 125.000 κατοίκων που είχε βρεθεί υπό τον έλεγχο αυτονομιστών το 2014, πριν βομβαρδιστεί άγρια και ανακαταληφθεί από την κυβέρνηση του Κιέβου.