Κόσμος

«Άσκηση Αλίκη»: Οι Βρετανοί προετοιμάζονταν για έξαρση κορονοϊού από το… 2016

Έκθεση που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Guardian» αποκαλύπτει την άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης έξαρσης ενός κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016! Δείτε την 23σέλιδη έκθεση.

Η εφημερίδα «Guardian» έφερε στο φως της δημοσιότητας έκθεση για άσκηση ετοιμότητας από το 2016 για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης έξαρσης ενός κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εν λόγω έκθεση προειδοποιούσε για την ανάγκη επαρκών αποθεμάτων υλικών ατομικής προστασίας, αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχων και ιχνηλάτησης κρουσμάτων και ελέγχων επισκεπτών από το εξωτερικό.

Η άγνωστη μέχρι σήμερα άσκηση, με την ονομασία «Αλίκη», αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα, την οποία προσέγγισε ο γιατρός Δρ. Μούσα Κιουρέσι, αφού απέκτησε πρόσβαση στα πορίσματα της σχετικής έκθεσης στο πλαίσιο του νόμου περί Ελευθερίας Πληροφοριών.

Η άσκηση είχε διαταχθεί από την τότε αρχίατρο για την Αγγλία Ντέιμ Σάλι Ντέιβις. Συμμετείχαν αξιωματούχοι από τη διοίκηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS, το Υπουργείο Υγείας, τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας και παρατηρητές από τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Ουαλίας, Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας.

Η τελική έκθεση με τα συμπεράσματα, έκτασης 23 σελίδων, επισήμαινε ελλείψεις στην προετοιμασία για το ενδεχόμενο «μεγάλης κλίμακας έξαρσης» του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), ελλείψεις οι οποίες όντως αποκαλύφθηκαν στην τρέχουσα πανδημία.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η αγνόηση της έκθεσης της λεγόμενης «Άσκησης Αλίκη» θα εντείνει τα ερωτήματα για την ανεπαρκή προετοιμασία και την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία.

Μέχρι τώρα γνωστά είχαν γίνει τα πορίσματα της «Άσκησης Κύκνος», επίσης του 2016, που επισήμαινε παρόμοιες ελλείψεις, αλλά για την περίπτωση πανδημίας γρίπης και όχι κορονοϊού, κάτι που έχει χρησιμοποιήσει η βρετανική κυβέρνηση ως δικαιολογία για τη μη εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης.

Τώρα, ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις για προβλήματα στην περίπτωση έξαρσης κορονοϊού, με τον Δρ Κιουρέσι να δηλώνει ότι «κατά τρόπο επαίσχυντο, η κυβέρνηση απέκρυψε την Άσκηση Αλίκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Μιχάλης Χατζηγιάννης στο Christmas Theater
Ανεστάλη η απεργία των ιδιωτικών πρωτοβάθμιων δομών υγείας
Chevron Right