Κόσμος

Ο Ερντογάν τα βάζει με το Reuters για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Ερντογάν και Reuters, γιατί η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Τα προβλήματα στην οικονομία της Τουρκίας συνεχίζονται, καθώς η τουρκική λίρα σημείωσε υποχώρηση σε επίπεδα ρεκόρ, μετά από σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει επικαλούμενο πηγές, ότι ο Ερντογάν χάνει την εμπιστοσύνη του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, το reuters.com αναφέρει πως «ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χάνει την εμπιστοσύνη του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου, λιγότερο από επτά μήνες μετά την απόλυση του προκατόχου του, ενώ οι δυο τους έχουν επικοινωνήσει ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν τρεις πηγές.

Οι πηγές, που ζήτησαν να μιλήσουν ανώνυμα, δήλωσαν ότι ο Ερντογάν ήταν απογοητευμένος που η μείωση των επιτοκίων καθυστέρησε μέχρι τον περασμένο μήνα».

Μάλιστα, το δημοσίευμα τονίζει πως η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων του περασμένου μήνα ήταν περαιτέρω απόδειξη πολιτικής παρέμβασης, δεδομένου ότι ο Ερντογάν, «ένας αυτοαποκαλούμενος εχθρός των επιτοκίων», είχε από καιρό αναζητήσει κίνητρα παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Ακόμη, σχετικά για την υποχώρηση της τουρκικής λίρας τοποθετήθηκε και ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, ο οποίος σημείωσε πως ο Ερντογάν πιθανότατα σύντομα θα απολύσει τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, καθώς αυτό ταιριάζει στο «ιστορικό πρότυπο του προέδρου να «πλένει τα χέρια του» μετά από κακές πολιτικές αποφάσεις».

Παράλληλα, πηγές, που βρίσκονται κοντά στην προεδρία, δήλωσαν ότι ο Ερντογάν ήταν απογοητευμένος που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δεν μπόρεσε να μειώσει τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη του προέδρου στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας είναι κατεστραμμένη», δήλωσε μια πηγή στο Reuters, το οποίο προσπάθησε να επικοινωνήσει με την τουρκική προεδρία, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Αντιθέτως, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν, ο Φαρετίν Αλτούν, έκανε μια οργισμένη ανάρτηση στο Twitter, όπου ανέφερε πως το Reuters διαδίδει «fake news».

Συγκεκριμένα, έγραψε το εξής:

«Πιστεύαμε ότι τα “fake news” ήταν πρόβλημα των social media.

Αλλά βλέπουμε ότι τώρα τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα.

Ακόμα και μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης μπορούν εύκολα να κυκλοφορήσουν τέτοια ψέματα.

Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση.

Και τα δύο είναι ψέμα».

Σύμφωνα με τους Financial Times η παραπάνω τοποθέτηση βοήθησε την τουρκική λίρα, η οποία εμφάνισε μία μικρή επανάκαμψη, μετά το ιστορικό χαμηλό ρεκόρ που σημείωσε.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, reuters.com, ft.com

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η απαιτητική προετοιμασία και οι υψηλοί στόχοι της Νικόλ Κυριακοπούλου
NASA: Επιχείρηση τύπου «Αρμαγεδδών» ενάντια σε αστεροειδή
Chevron Right