Στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην Αγιά Σοφιά θα βρεθεί σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να εγκαινιάσει ένα αναστηλωμένο μεντρεσέ.
Ο μεντρεσές είναι ιεροσπουδαστήριο για τους μουσουλμάνους και όπως εξηγεί ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το συγκεκριμένο είχε χτιστεί δίπλα στην Αγία Σοφία από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, δεν λειτούργησε σχεδόν ποτέ κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα το κτίριο να πέσει.
Μετά την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο μεντρεσές αναστηλώθηκε και θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
Υπενθυμίζεται πως στις 10 Ιουλίου 2020, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία από Μουσείο σε τζαμί περιφρονώντας το γεγονός ότι αποτελεί Μνημέίο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco και αναιρώντας την απόφαση του ίδιου του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ που την είχε μετατρέψει σε Μουσείο.
Το «Τσεσμέ» βγαίνει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
Τη Μεγάλη Πέμπτη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» βγαίνει για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας χωρίς να δίνει ωστόσο παραπάνω πληροφορίες.
«Ανατολική Μεσόγειος. Το ερευνητικό μας σκάφος TCG ÇEŞME θα συνεχίσει τις “Μελέτες Υδρογραφικής Ερευνας και Ενημέρωσης-Aπογραφής Ναυαγίων” μέχρι τις 21 Απριλίου» αναφέρει η σχετική ανάρτηση που έγινε στα social media και έρχεται ουσιαστικά σε συνέχεια των όσων είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, κάνοντας λόγο για εξελίξεις στην περιοχή σχετικά με το φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το Τσεσμέ είχε αποπλεύσει και πάλι, από την βάση του στην Κωνσταντινούπολη, για υδρογραφικές έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο -και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου- προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις και το διάβημα της Αθήνας. Τελικά το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στα τουρκικά παράλια, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
📍 Doğu Akdeniz
TCG ÇEŞME araştırma gemimiz, 21 Nisan’a kadar “Hidrografik Mesaha ve Batık Envanteri Güncelleme Çalışmaları”na devam edecek.#MSB pic.twitter.com/xKDd5eMyam
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 14, 2022