Κόσμος

Μαριούπολη: Οι Ουκρανοί επιχειρούν να σπάσουν την πολιορκία της πόλης

Μάχες μαίνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας στη Μαριούπολη και στην περιοχή του λιμανιού.

Το Κίεβο ανέφερε σήμερα ότι προσπαθεί να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι μάχες μαίνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Illich Steel and Iron Works και στην περιοχή του λιμανιού.

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

«Αλλά ως τώρα οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν πλήρως», είπε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μοτουζιάνικ σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στη Μαριούπολη για πρώτη φορά από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου και ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους για την κατάληψη των πόλεων Ρουμπεζνόγιε, Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης χαρακτήρισε σημαντική την απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva, που βυθίστηκε χθες το βράδυ. Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να δώσει πληροφορίες για ένα εργοστάσιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι έπληξε με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο της τις εγκαταστάσεις της Illich Steel and Iron Works της Μαριούπολης και προειδοποίησε για περισσότερα πλήγματα σε στόχους στο Κίεβο.   

Δέκα νεκροί και 35 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο, μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Σε έναν πρώτο απολογισμό, ο περιφερειακός κυβέρνησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ είχε ανακοινώσει τον θάνατο “επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος επτά μηνών”.

Λίγες ώρες αργότερα, η περιφερειακή εισαγγελία ανακοίνωσε έναν απολογισμό με 10 νεκρούς και 35 τραυματίες.

“Ένας αριθμός κτιρίων κατοικιών υπέστη ζημιές ή καταστράφηκε”, πρόσθεσε, συνοδεύοντας στην ανακοίνωση στο Facebook φωτογραφίες κτιρίων και αυτοκινήτων εν μέρει κατεστραμμένων.

Αναμένοντας λυσσαλέα επίθεση λόγω Moskva

Το πλήρωμα του καταδρομικού Moskva, το οποίο ναυάγησε χθες, Πέμπτη, στη Μαύρη Θάλασσα, δεν μπορεί να έχει σωθεί, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, η οποία εκτίμησε πως η Μόσχα «δεν θα συγχωρήσει» στο Κίεβο τη βύθιση αυτού του σκάφους «συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της».

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν», την επίθεση στο Moskva, δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Το πλήγμα εναντίον του Moskva, ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους Neptune, «δεν έπληξε μόνο το σκάφος, έπληξε και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του εχθρού», εκτίμησε.

«Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας», γιατί «μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος», είπε.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες προς το παρόν για την τύχη του πληρώματος, ελλείψει «αξιόπιστων δεδομένων».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες πως το πλήρωμα -τουλάχιστον 500 άτομα- «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά». Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Επίσης η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε αν το σκάφος υπέστη επίθεση με πυραύλους, λέγοντας μόνο πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πάνω στο πλοίο εκτόξευσης πυραύλων μήκους 186 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκραγούν πυρομαχικά. Και πως το καταδρομικό βυθίστηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια ρυμμούλκησης προς το πιο κοντινό λιμάνι.

Η Γκουμενιούκ είπε πως η Ουκρανία περιμένει τώρα αντίποινα της Μόσχας, που έπληξε ήδη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ένα εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Κιέβου που κατασκευάζει τους πυραύλους Neptune οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εναντίον του Moskva, και απείλησε να εντείνει τις επιθέσεις της στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση πως οι επιθέσεις εναντίον μας θα ενταθούν, ότι ο εχθρός θα εκδικηθεί, ότι θα υπάρξουν επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμοί πυροβολικού. Είμαστε έτοιμοι, θα τους αντικρούσουμε».

«Υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μας, περιλαμβανομένων πληγμάτων με πυραύλους», πρόσθεσε.

Δεν αναφέρθηκε στο πλήγμα στο εργοστάσιο εξοπλισμών Vizar, που υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά στους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στην πόλη Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία με θύμα 14χρονη
Κόρη Δημήτρη Σαραβάκου, Νικόλ: Γελάω με το «Μητσάρα» που φωνάζουν στον πατέρα μου
Chevron Right