Αντίστροφη μέτρηση για τις 24 Απριλίου, ημέρα που οι δύο «φιναλίστ» των γαλλικών εκλογών θα μονομαχήσουν για την προεδρία της χώρας.
Σύμφωνα με μια συμβουλευτική έρευνα της Odoxa Backbone, η οποία πραγματοποιήθηκε για τη γαλλική Le Figaro, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν έχουν πλέον αμφότεροι σημαντικά πλεονεκτήματα στον οικονομικό τομέα, όπου η Λεπέν πέντε χρόνια νωρίτερα, βρισκόταν ακόμα σε δύσκολη θέση.
«Το θεαματικό, είναι ότι έχουμε ένα πολύ στενό ματς σε αυτό το θέμα», εξηγεί ο Gaël Sliman, πρόεδρος της Odoxa.
Η «αχίλλειος πτέρνα» και το πλεονέκτημα του Μακρόν
Το 72% των Γάλλων εγκρίνει τα κύρια οικονομικά μέτρα του Μακρόν, με εξαίρεση την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τους νέους κάτω των 30 ετών (44%).
Η Μαρίν Λεπέν είναι δημοφιλής για τα θέματα των συντάξεων (57%) και της αγοραστικής δύναμης (54%) – βασικός άξονας της εκστρατείας της -, με τον Μακρόν να ξεχωρίζει για την ανάπτυξη (58%), το χρέος (54%) και την απασχόληση (50%).
«Ακόμη και αν το ρεκόρ του Εμανουέλ Μακρόν είναι καλό σε αυτά τα θέματα, εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ του συναισθήματος και των στατιστικών δεδομένων, που σημαίνει ότι κρίνεται αρνητικά», παρατηρεί ο Gaël Sliman.
Συνολικά, ωστόσο, ο νυν αρχηγός του κράτους παραμένει ο πιο ικανός στα μάτια των Γάλλων (57%). Αλλά η επιθυμία του να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης στα 65, όπου η Μαρίν Λεπέν θέλει να τη διατηρήσει στα 62, τον αποδυναμώνει πολύ.
Το μέτρο απορρίπτεται πράγματι ευρέως (69%) και ειδικότερα από τους ψηφοφόρους του Ζαν Λυκ Μελανσόν (90%), από τους αριστερούς (74%), ακόμη και από μέρος της μετριοπαθούς δεξιάς (51%).
Δεν αποτελεί έκπληξη δε, το γεγονός ότι τα οικονομικά προγράμματα των δύο υποψηφίων τους κάνουν επίσης δημοφιλείς σε δύο πολύ διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων.
Από τη μία, μόνο στελέχη (85%) και συνταξιούχοι (50%) πιστεύουν ότι η επανεκλογή του Μακρόν θα τους ωφελούσε.
Από την άλλη, η Λεπέν φέρνει ελπίδα στους εργαζόμενους (75%), στους ανέργους (62%), στους δημόσιους υπαλλήλους (57%) και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους (55%). «Ενεργοποιεί ξανά την ιδέα ενός προέδρου που θα ευνοούσε τα στελέχη και τους ηγέτες επιχειρήσεων και θα τιμωρούσε τις δημοφιλείς κατηγορίες», σχολιάζει ο Gaël Sliman.
«Το πλεονέκτημα αξιοπιστίας του Εμανουέλ Μακρόν δείχνει ωστόσο, ότι το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν, είναι σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό», προσθέτει, ενώ βλέπει σε αυτό «ένα χρήσιμο στοιχείο για τον υποψήφιο, ότι θα μπορεί να επικεντρωθεί στις «ασυνέπειες» και τις «δυσκολίες υλοποίησης» των προτάσεων του αντιπάλου του.
Δημοσκόπηση – «καμπανάκι»: Η Λεπέν κλείνει την «ψαλίδα» από Μακρόν
Λιγότερο από 10 μέρες έμειναν για τον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών και νέα δημοσκόπηση δείχνει κλείσιμο της «ψαλίδας» ανάμεσα σε Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Odoxa-Mascaret που διενεργήθηκε στις 14 Απριλίου για το «L’Obs», το 41,5% των ψηφοφόρων που σκοπεύουν να ψηφίσουν θα έριχναν στην κάλπη Μακρόν, το 37% θα ψήφιζε τη Λεπέν και στο 21,5% βρίσκονται οι αναποφάσιστοι και αυτοί που λένε πως θα απέχουν.
Το θέμα όμως είναι άλλο. Πως ο απερχόμενος πρόεδρος Μακρόν που διεκδικεί δεύτερη πενταετή θητεία έχει σταθερά πτωτική πορεία.
Πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έναν αέρα 54,5% έναντι 45,5% της Λεπέν. Ενώ έναν μήνα πριν η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη, 58% έναντι 42%.
Όσο πλησιάζουμε τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, η διαφορά γίνεται όλο και πιο μικρή, προκαλλώντας ανησυχία στο στρατόπεδο Μακρόν, ο οποίος πρέπει να «παλέψει» για να διεκδικήσει τους ψηφοφόρους του Μελανσόν.
Πώς ψηφίζουν οι Γάλλοι ανά ηλικία
Σύμφωνα με το «L’Obs», και την έρευνα της Odoxa-Μascaret, ο Μακρόν λαμβάνει ένα 56% στον γυναικείο πλυθησμό (51% θα ψήφιζε Λεπέν), στους νέους 18-24 ετών 61%, σε ηλικιωμένους 65% και σε στελέχη επιχειρήσεων 65%.
Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν προηγείται μεταξύ των Γάλλων στις παραγωγικές ηλικίες από 25 έως 64 ετών, και σε μεγάλο βαθμό ακόμη και μεταξύ των δημοφιλών κατηγοριών εργαζομένων αλλά και των κατοίκων των αγροτικών κοινοτήτων (62%).