Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν ότι ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός θα αναλάβει γ.γ., καθώς ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις, απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, ο Γιοχάνις είπε ότι είχε ενημερώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Εξάλλου, τα δύο τρίτα χωρών μελών της Συμμαχίας είχαν ήδη ταχθεί στο πλευρό του Ρούτε και το θέμα είχε εκ των πραγμάτων τελειώσει.
Οι εγκρίσεις από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ήταν αυτές που «ξεκλείδωσαν» την απόφαση για τον διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ και η τελική υποστήριξη από τη Ρουμανία ήρθε για να επισφραγίσει την τοποθέτηση του Μαρκ Ρούτε στη θέση του γγ του ΝΑΤΟ.
Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 2 Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να είναι κομβικό για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και κυρίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις επικρίσεις προς τους συμμάχους για την ελλιπή χρηματοδότηση, έχει δεσμευτεί πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή του να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εκπροσωπεί την πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και ενός σημαντικού πλέον μέρους της αμερικανικής κοινωνίας, που εκτιμά πως για την υποστήριξη στο Κίεβο δαπανάται κρίσιμο οικονομικό και πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα έπρεπε να αξιοποιηθεί σε άλλες προκλήσεις των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα στον ανταγωνισμό με την Κίνα ή στην ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.
Πάντως ο Μαρκ Ρούτε φαίνεται πως έχει κερδίσει και την εύνοια του Ντόναλντ Τραμπ. «Μου αρέσει αυτός ο τύπος», είχε δηλώσει σύμφωνα με το Politico.
Αντίθετα ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει επικριθεί στο παρελθόν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για τη παθητική στάση έναντι του Κρεμλίνου, αλλά και για το γεγονός πως υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της κατασκευής αγωγού Nord Stream 2.
Επίσης η Ολλανδία, επί της 14χρονης πρωθυπουργίας του, κινείτο σταθερά κάτω από όριο του 2% στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ, παρότι ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Η Ολλανδία φαίνεται πως για πρώτη φορά φέτος θα περάσει τον πήχη, τηρώντας τα συμφωνηθέντα για τον προϋπολογισμό της συμμαχίας.