Κόσμος

Πούτιν: Άμεση κατάπαυση πυρός εάν η Ουκρανία αποχωρήσει από τέσσερις περιοχές

Ποιες είναι οι περιοχές που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητάει αποχώρηση του ουκρανικού στρατού. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις περιοχές της χώρας. 

Συγκεκριμένα ο Ρώσος Πρόεδρος ζητάει την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων (και κατ’ επέκταση την παραχώρηση τους) από το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα, το Λουχάνσκ και τη Ζαπορίζια.

Οι όροι του Βλαντιμίρ Πούτιν διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διπλωμάτες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική πλευρά θέτει συγκεκριμένα αιτήματα για το ενδεχόμενο του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

Ζήτησε επίσης το Κίεβο να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ και να αναγνωριστούν ως ρωσικά τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Κάλεσε επίσης τη Δύση να άρει όλες τις οικονομικές κυρώσεις.

«Μόλις το Κίεβο πει ότι είναι έτοιμο να λάβει μια τέτοια απόφαση, όταν αρχίσει η πραγματική απόσυρση δυνάμεων από αυτές τις περιοχές και δηλώσει επίσημα την εγκατάλειψη των σχεδίων του για ένταξη στο ΝΑΤΟ , θα διατάξουμε αμέσως, αμέσως και το τονίζω, μια κατάπαυση του πυρός και θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», είπε.

Προφανώς ο πρόεδρος της Ρωσίας γνωρίζει πως η Ουκρανία είναι απίθανο να αποδεχθεί τους συγκεκριμένους όρους, καθώς το Κίεβο εμμένει στην πλήρη αποχώρηση του ρωσικού στρατού από όλες τις περιφέρειες ακόμη και την Κριμαία. 

Ωστόσο, δημοσιοποιώντας τους όρους του στέλνει μήνυμα στη Δύση για το όριο της «ζώνης ασφαλείας» που επιθυμεί να δημιουργηθεί, εάν και όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται πως το επικρατέστερο σενάριο για τον τερματισμό του πολέμου είναι το «πάγωμα» της σύγκρουσης με τους δύο στρατούς να παραμένουν στις θέσεις που κατέχουν.

Το «σενάριο της Κορέας», όπως συχνά αποκαλείται παραπέμπτοντας στην εκεχειρία της Βόρειας και της Νότιας Κορέας με βάση τον 38ο παράλληλο, απαιτεί τη δημιουργία ενός συνόρου, μιας «ουδέτερης ζώνης» μεταξύ των δύο πλευρών. 

Με τους όρους του ο Πούτιν θέτει το εν λόγω όριο και δείχνει πως στόχος του είναι να διατηρήσει η Ρωσία υπό τον έλεγχό της το σύνολο της ανατολικής Ουκρανίας, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη από το Ινσιτούτο Μελετών του Πολέμου (ISW). 

putin_xarths_cbcdd.jpg

Απάντηση ΗΠΑ και Ουκρανίας: «Δεν είναι σε θέση» να θέτει όρους 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν είναι σε θέση» να θέτει όρους και να έχει απαιτήσεις από την Ουκρανία, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, υποστηρίζοντας πως το Κίεβο, με την προμήθεια δυτικών όπλων, σημειώνει επιτυχίες στο πεδίο των μαχών.  

Από την πλευρά της η Ουκρανία, απορρίπτοντας – όπως ήταν αναμενόμενο – αμέσως τους όρους, δήλωσε πως τα όσα είπε ο Ρώσος Πρόεδρος δεν αποτελούν μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια για ειρήνη και δεν τίθενται καν προς συζήτηση. 

Χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του Πούτιν ως την «απόλυτη απάτη», ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία πραγματική ειρηνευτική πρόταση και καμία επιθυμία τερματισμού του πολέμου».

«Όλα είναι μια απάτη. Επομένως –για άλλη μια φορά– απαλλαγείτε από αυταπάτες και σταματήστε να παίρνετε στα σοβαρά τις “ρωσικές προτάσεις” που προσβάλλουν την κοινή λογική».

Πούτιν σε Δύση: Δεν θα μείνει ατιμώρητη η κλοπή

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα σχέδια των χωρών της G7 να παράσχουν στην Ουκρανία δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιώντας τους τόκους από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις δυτικές τράπεζες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «κλοπή» αυτήν την κίνηση και τόνισε πως δεν θα μείνει ατιμώρητη. Όπως είπε ο τρόπος με τον οποίο η Δύση αντιμετώπισε τη Μόσχα δείχνει ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα ενός παρόμοιου δυτικού παγώματος περιουσιακών στοιχείων.

«Τώρα γίνεται φανερό σε όλες τις χώρες, εταιρείες (και) τα κρατικά ταμεία ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους δεν είναι καθόλου ασφαλή τόσο με τη νομική, όσο και με την οικονομική έννοια της λέξης», τόνισε.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων, αν και ήταν διαρκώς θέμα συζήτησης, απορριπτόταν, καθώς πολλοί αξιωματούχοι στη Δύση εξέφραζαν φόβους πως πρόκειται για μια κίνηση, η οποία θα μπορούσε να καταπέσει ακόμη και νομικά στα διεθνή δικαστήρια και επιπλέον να πλήξει την αξιοπιστία της ΕΕ ως ασφαλούς «καταφυγίου» κεφαλαίων. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αιφνιδιασμός Ανδρουλάκη: Πιθανό το ενδεχόμενο για κάλπες στο ΠΑΣΟΚ μέσα στο καλοκαίρι
«Λυπάμαι που δεν ψήφισα τον γάμο ομοφύλων» - Τα πρώτα «καρφιά» για τον ανασχηματισμό από τον Σταύρο Κελετση
Chevron Right