Κόσμος

«Σεισμός» στη Γαλλία: Η άνοδος της Λεπέν, η πτώση του Μακρόν και το «Λαϊκό Μέτωπο» της Αριστεράς

Ζυμώσεις στη Δεξιά και την Αριστερά στη Γαλλία μετά τον αιφνιδιασμό Μακρόν που ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές. 

Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία μετά την εκρηκτική άνοδο της Μαρίν Λεπέν. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε μία προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών. Η «ζαριά» του Γάλλου προέδρου όμως έχει μεγάλο ρίσκο και δεν αποκλείεται να μην… του βγει.

Ήδη, ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών ( les républicains) της Γαλλίας, Ερίκ Σιοτί, τάχθηκε υπέρ μιας συμμαχίας με την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. «Λέμε τα ίδια πράγματα, οπότε ας σταματήσουμε να επινοούμε διαφορές», ανέφερε ο Σιοτί, μιλώντας στην τηλεόραση TF1.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του παραδοσιακού κόμματος της κεντροδεξιάς είχε συζητήσεις με τους επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά.

Ανάλογες ζυμώσεις γίνονται σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και όχι μόνο στη Δεξιά.

Συγκεκριμένα, ενιαίο μέτωπο για τις πρόωρες εθνικές εκλογές στη Γαλλία της 30ης Ιουνίου σχηματίζουν η κεντροαριστερά και η Αριστερά, όπως ανακοινώθηκε με κοινή δήλωση των τεσσάρων μεγαλύτερων παρατάξεων του χώρου.
Οι πρόωρες κάλπες, που ανακοίνωσε αιφνιδίως ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές, έχουν ωθήσει τις πολιτικές δυνάμεις σε αναζήτηση συμμαχιών για να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων, της Ανυπότακτης Γαλλίας και των Κομμουνιστών, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός «Λαϊκού Μετώπου», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα προτείνουν σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές.

«Βόμβα» από τους Ρεπουμπλικάνους

Ανακοινώνοντας την πρόθεσή του για συνεργασία με την ακροδεξιά ο Σιοτί ανέφερε πως στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) θα έχουν αρκετές έδρες ώστε να εξακολουθήσουν να αποτελούν κοινοβουλευτική ομάδα. «Χρειαζόμαστε κάποιου είδους συμμαχία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων».

To RN, που αναζητά συμμάχους για να εξασφαλίσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου, αμέσως επαίνεσε τις δηλώσεις του Σιοτί. Σημειώνεται πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το RN έχει εδραιωθεί στην πρώτη θέση και πλέον στόχος του είναι οι όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες.

Για την πλειοψηφία απαιτούνται 289. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πρόκειται για ένα δύσκολο σενάριο, αλλά όχι αδύνατο και οι συμμαχίες αυξάνουν τις πιθανότητες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η «Εθνική Συσπείρωση» θα μπορούσε να κερδίσει από 235 έως 265 έδρες.

O Ζορντάν Μπαρντελά προσεγγίζοντας τους Ρεπουμπλικάνους, υπογράμμισε: «Στους υποψηφίους που θα υποστηρίξει το πολιτικό μου κίνημα για αυτές τις βουλευτικές εκλογές, δεν θα υπάρχουν μόνο άνθρωποι από την Εθνική Συσπείρωση. Θα είναι επίσης άνθρωποι από τους Ρεπουμπλικάνους».

Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο σύνολο του Δεξιού κόμματος: «Καλώ τους Ρεπουμπλικάνους να πάψουν να είναι το πολιτικό δεκανίκι του Εμανουέλ Μακρόν, […] ελάτε να εργαστείτε μαζί μας, σας απλώνω το χέρι μου όπως έκανα πάντα».

Σημειώνεται πως στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες και ο βουλευτής σε κάθε μια από αυτές εκλέγεται μέσα από μια εκλογική διαδικασία δύο γύρων. Υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, ο οποίος εν προκειμένω θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, είναι οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου (30 Ιουνίου).

Στο εσωτερικό όμως των Ρεπουμπλικάνων επικρατεί διχασμός για την ιστορική απόφαση, που ανατρέπει μια βασική αρχή δεκαετιών στην πολιτική της Γαλλίας σχετικά με τη συνεργασία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, ώστε να μην ανέλθει η ακροδεξιά στην εξουσία.

Ο Φιλιπ Γκοσελίν, βουλευτής του LR, δήλωσε στο Reuters πως θα αποχωρήσει από το κόμμα λόγω των δηλώσεων του Σιότι και ότι και μαζί με άλλους βουλευτές θα ανεξαρτητοποιηθούν. «Είναι αδιανόητο για μένα (και πολλούς βουλευτές του LR) ότι θα μπορούσε να υπάρξει η παραμικρή συμφωνία, η παραμικρή συμμαχία, ακόμη και τοπική ή προσωπική, με το RN», τόνισε.

Άλλοι βετεράνοι πολιτικού του LR συμπαρατάχθηκαν απορρίπτοντας οποιαδήποτε συμφωνία με την ακροδεξιά. Μια κοινοβουλευτική πηγή της LR, από την πλευρά των αρνητών του Σιότι, εκτίμησε ότι μόνο το 1/6 περίπου των νομοθετών της LR θα αποδεχόταν μια τέτοια συμφωνία. «Ο Σιότι εκφράζει μόνο τον εαυτό του και πρέπει να φύγει από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων», είπε ο Ολιβιέ Μαρλεΐ, επικεφαλής του LR στην κάτω βουλή.

Ο Σιοτί, που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, φαίνεται πως δεν εκφράζει το σύνολο του κόμματός του. Βουλευτές του κόμματος ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν λόγω της απόφασης του Σιοτί και να δημιουργήσουν μια νέα ανεξάρτητη ομάδα.

Κληρονόμος της παραδοσιακής κεντροδεξιάς των Σαρλ Ντε Γκωλ και Ζακ Σιράκ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα βρέθηκε για χρόνια στην εξουσία της Γαλλίας, ωστόσο σήμερα είναι μια σκιά του παρελθόντος του.

Λαϊκό Μέτωπο: Κεντροαριστερά και Αριστερά ανακοίνωσαν συνεργασία

Ενιαίο μέτωπο για τις πρόωρες εθνικές εκλογές στη Γαλλία της 30ης Ιουνίου σχηματίζουν η κεντροαριστερά και η Αριστερά, όπως ανακοινώθηκε με κοινή δήλωση των τεσσάρων μεγαλύτερων παρατάξεων του χώρου.

Οι εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων, της Ανυπότακτης Γαλλίας και των Κομμουνιστών, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός «Λαϊκού Μετώπου», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα προτείνουν σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες και ο βουλευτής σε κάθε μια από αυτές εκλέγεται μέσα από μια εκλογική διαδικασία δύο γύρων. Υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, ο οποίος εν προκειμένω θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, είναι οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου.

Ζοφερές οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον Μακρόν

lepen 1 d28e6

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τον Εμανουέλ Μακρόν από τις πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Γαλλία.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το M6 και το RTL, η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει το 34% στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο και ακολουθεί η αριστερή – κεντροαριστερή συμμαχία «Λαϊκό Μέτωπο», η οποία συγκεντρώνει το 22% και τρίτο κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση» με 19%.

Σημειώνεται πως το «Λαϊκό Μέτωπο» απαρτίζεται από τους Σοσιαλιστές, την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.744 άτομα με περιθώριο σφάλματος μεταξύ 1,4 και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες και ο βουλευτής σε κάθε μια από αυτές εκλέγεται μέσα από μια εκλογική διαδικασία δύο γύρων. Υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, ο οποίος εν προκειμένω θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, είναι οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου.

Στην εκτίμηση εδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για τον δεύτερο γύρο, η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει από 235 έως 265 έδρες. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα από τις σημερινές 88 έδρες που έχει στο κοινοβούλιο, αλλά αυτός ο αριθμός υπολείπεται των 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.  

Το «Λαϊκό Μέτωπο» θα μπορούσε να κερδίσει 115 έως 145 έδρες, ενώ η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να χάσει ακόμη και τις μισές έδρες από αυτές που κατέχει σήμερα, πέφτοντας από τις 250 σε έναν αριθμό που εκτιμάται από 125 έως 155.

Δεν παραιτείται ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από τη συντριβή του στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Η «Εθνική Συσπείρωση» με επικεφαλής υποψήφιο τον Ζορντάν Μπαρντελά κατέγραψε έναν εκλογικό θρίαμβο επικρατώντας με 31,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση», που περιορίστηκε μόλις στο 14,6%.

«Δεν είναι η Εθνική Συσπείρωση που γράφει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Figaro .

«Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, όπως και η θέση του προέδρου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα», τόνισε, καθώς πολλοί προβλέπουν πως η «ζαριά» των πρόωρων εκλογών για να ανακοπεί η προέλαση της ακροδεξιάς μπορεί να οδηγήσει στο πολιτικό του τέλος και να φέρει την Λεπέν στην εξουσία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε αυτήν την κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ευελπιστώντας πως οι πολίτες όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την προοπτική μιας ακροδεξιάς διακυβέρνησης θα συσπειρωθούν γύρω του για να την αποτρέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πιο νωρίς κλείνουν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη - Η απόφαση για το ωράριο
Survivor 2024 11/4: «Η Δαλάκα ξεσπά σε μας μετά την ήττα, το έχει κάνει 10 φορές»
Chevron Right