BREAKING NEWS

«Γιατί δεν κουνιέται;» - Νέα ερωτήματα για την πνευματική διαύγεια του Τζο Μπάιντεν (βίντεο)

Νέο ντοκουμέντο που δείχνει για ακόμα μια φορά τον Τζο Μπάιντεν εκτός τόπου και χρόνου
«Γιατί δεν κουνιέται;» - Νέα ερωτήματα για την πνευματική διαύγεια του Τζο Μπάιντεν (βίντεο)

07:36 - 11/06/2024
Τελευταία ενημέρωση: 07:52 - 11/06/2024

Μπορεί σε κάθε ευκαιρία ο Λευκός Οίκος να προσπαθεί να διαλύσει κάθε φήμη για την πνευματική διαύγεια του Τζο Μπάιντεν, έρχεται όμως πάντα ο Αμερικανός πρόεδρος να τον διαψεύσει.

Τελευταίο ντοκουμέντο που δημιουργεί ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προέδρου είναι ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντια από μια εκδήλωση για τον εορτασμό της Juneteenth στον Λευκό Οίκο που δείχνει τον Αμερικανό πρόεδρο κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ενώ όσοι βρίσκονται δίπλα από τον Μπάιντεν, ανάμεσά τους και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, κινούνται στον ρυθμό της μουσικής, ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει «παγωμένος» σαν να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του.

Την παρατεταμένη ακινησία του Μπάιντεν φαίνεται να αντιλήφθηκε πρώτος ο αδερφός του αδικοχαμένου από αστυνομική βία Τζορτζ Φλόιντ, Φιλονίζ, ο οποίος ακούμπησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον... ξαναέβαλε στην πρίζα.

Αφού του μίλησε για λίγα δευτερόλεπτα, ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε αρχικά πιάνοντας το σαγόνι του και στη συνέχεια ανταλλάσσοντας μπουνίτσα με τον αδερφό του Τζορτζ Φλόιντ.

Στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάντως σχολίαζαν «γιατί δεν κινείται ο Τζο Μπάιντεν;»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

{https://twitter.com/RNCResearch/status/1800317831029907900}

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της WSJ

Πάντως προ ημερών, ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της πνευματικής διαύγειας του Τζο Μπάιντεν.

Στην εφημερίδα, μίλησαν πολλοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, στελέχη και μέλη του Κογκρέσου. Αρκετοί επισήμαναν πως η γνωστική έκπτωση του 81χρονου προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιου για μια νέα θητεία στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου ήταν άμεσα εμφανής. Άλλοι πάλι, κυρίως οι Δημοκρατικοί, υποστήριξαν πως ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει κανένα πρόβλημα. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος, όπως σημειώνει στο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, παρακολουθούσε στενά ορισμένες από τις συνεντεύξεις.

Τα γραφεία αρκετών Δημοκρατικών μάλιστα έδωσαν στον Λευκό Οίκο είτε μια ηχογράφηση της συνέντευξης είτε λεπτομέρειες σχετικά με το τι ζητήθηκε και ορισμένοι από αυτούς τους μίλησαν τελικά στη Wall Street Journal για δεύτερη φορά, επαναλαμβάνοντας πως «δυνατός» πνευματικά είναι ο Μπάιντεν. «Απλώς, ξέρετε, είπαν ότι πρέπει να σας ξανακαλέσω», σημείωσε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, αναφερόμενος στον Λευκό Οίκο.

Η εικόνα του εδώ και αρκετούς μήνες προκαλεί έντονη ανησυχία, η οποία ενισχύεται από όσα διαρρέονται από ανθρώπους που τον έχουν συναναστραφεί κατ’ ιδίαν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πως ο Τζο Μπάιντεν έχει τις λιγότερες συναντήσεις με νομοθέτες στο τελευταίο χρόνο της θητείας του από κάθε άλλο Πρόεδρο εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως δείχνουν τα αρχεία καταγραφής επισκεπτών. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του, ακόμη και με περιορισμούς πανδημίας, πραγματοποίησε περισσότερες από 35 συναντήσεις τουλάχιστον 20 νομοθέτες. Ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε περίπου 20 στο δεύτερο έτος του και τον τελευταίο χρόνο σε περίπου δέκα.

Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στις εν λόγω συναντήσεις περιέγραψαν έναν άνθρωπο που μιλάει τόσο αργά, σε σημείο που δυσκολεύονταν να τον παρακολουθήσουν και να τον καταλάβουν. Άλλοι ανέφεραν πως η συμπεριφορά του και η αντίληψη του για καίρια θέματα πολιτικής άλλαζε από μέρα σε μέρα και συχνά βασιζόταν σε σημειώσεις και τους βοηθούς του για να πάρει θέση κατά τη διάρκεια των διασκέψεων.

«Είναι άβολο... Θα πω μόνο αυτό» - «Μιλήσουν οι συνεργάτες του για λογαριασμό του»

«Θα πω μόνο πως δεν γίνεται να είσαι παρόν και να μη νιώθεις άβολα» με την κατάστασή του, είπε στη Wall Street Journal στέλεχος που συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων σχετικά με την έγκριση του Κογκρέσου για το οικονομικό πακέτο υποστήριξης της Ουκρανίας, τον περασμένο Ιανουάριο.

Άλλοι συμμετέχοντες στις συσκέψεις, ανέφεραν πως χρειάστηκε περίπου 10 λεπτά από την είσοδο του στην αίθουσα για να ξεκινήσει η συνάντηση. Και όταν το έκανε, υπογράμμισαν, χρησιμοποίησε μια σειρά από κάρτες με σημειώσεις για τα πιο προφανή σημεία, με τα οποία όλοι συμφωνούσαν, ενώ οι συμμετέχοντες μετά βίας τον άκουγαν.

«Σε μεγάλο μέρος της συζήτησης δεν συμμετείχε», ανέφεραν αρκετές πηγές, που μίλησαν στη Wall Street Journal. Σημείωσαν μάλιστα πως ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους συνεργάτες του να απαντήσουν σε αρκετές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον ίδιο.

«Αυτοί οι άνθρωποι που συνεχίζουν να μιλούν για τον δυναμισμό του Τζο Μπάιντεν πίσω από τις κλειστές πόρτες, ίσως να πρέπει να τον βγάλουν μπροστά, γιατί εγώ δεν τον είδα», αρκέστηκε να σχολιάσει δηκτικά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζέιμς Ρις, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

«Μόνο με σημειώσεις μπορεί να μιλήσει. Ξεχνάει όσα έχουν ήδη ειπωθεί»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Φεβρουάριο όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, εξέφρασε στον Τζο Μπάιντεν την ανησυχία του για την πολιτική περιορισμού έργων για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και τον κίνδυνο να ωφελήσει αυτή η κίνηση τη Ρωσία, ο Πρόεδρος φάνηκε να μην γνωρίζει καν πως η εν λόγω πολιτική ήταν ήδη σε ισχύ. Ισχυρίστηκε ψευδώς πως πρόκειται «μόνο για μια μελέτη». Σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντα στις συζητήσεις, η παρουσία του Μπάιντεν «απογοήτευσε» τον Τζόνσον.

Εξαιρετικά ανησυχητική ήταν και η εικόνα του κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάιο, υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι. Τραύλιζε, μιλούσε ασυνάρτητα, μουρμούριζε και αδυνατούσε να συμμετάσχει και να οργανώσει τη συζήτηση, ενώ οι θέσεις του άλλαζαν ημέρα με την ημέρα. «Είχε πάντα κάρτες» μαζί του, ανέφερε ο ΜακΚάρθι, επισημαίνοντας την εξάρτησή του από σημειώσεις. «Δεν μπορεί να συζητήσει και να διαπραγματευτεί χωρίς αυτές. Συναντιόμουν συχνά μαζί του, όταν ήταν αντιπρόεδρος. Πήγαινα ακόμη και στο σπίτι του. Δεν είναι το ίδιο άτομο», τόνισε.

Στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, όταν οι βουλευτές που είχαν οριστεί από τον ΜακΚάρθι ως εκπρόσωποι στη συναντήσεις ζήτησαν από τον Μπάιντεν να συζητήσουν κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες του σχεδίου για το ανώτατο όριο του χρέους, η στάση του Τζο Μπάιντεν ήταν και πάλι απογοητευτική, όπως αναφέρουν. Αρκέστηκε σε γενικές απαντήσεις και διαρκώς εξέφραζε «αισιοδοξία για την επίλυση των πραγμάτων».

Επαναλάμβανε μόνιμα όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί και ήταν γνωστά από καιρό, δήλωσε ο ΜακΚάρθι στη Wall Street Journal σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο τελικό στάδιο, δείχνοντας σαν να έχει ξεχάσει πόσο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν στη φάση ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας. «Φάνηκε μάλιστα να σοκαρίστηκε, όταν κάποια στιγμή αντέδρασα και του είπε: “Όχι κύριε Πρόεδρε. Φτάνει. Έχουμε μιλήσει για αυτό σε προηγούμενες συναντήσεις. Τελειώσαμε με αυτό».

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν, ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, εάν επανεκλεγεί, θα είναι 86 ετών στο τέλος της επόμενης θητείας του.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων