Κόσμος

Πρώτοι θάνατοι από κορονοϊό στη Σανγκάη μετά την επιβολή του ακραίου lockdown

Καταγράφηκαν θάνατοι από Covid-19 παρά το απάνθρωπο lockdown που έχει επιβληθεί στη Σανγκάη στη λογική του «zero covid»

Η Σανγκάη έχει γίνει το επίκεντρο του μεγαλύτερου ξεσπάσματος της νόσου που έχει καταγραφεί στην Κίνα αφότου ο ιός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην Ουχάν και έχει καταγράψει περισσότερες από 320.000 μολύνσεις με Covid από τις αρχές Μαρτίου που άρχισε η αναζωπύρωση.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σανγκάη αφότου επιβλήθηκε lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, στα τέλη Μαρτίου.

Ο ασιατικός γίγαντας, όπου οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορονοϊού, επισήμως έχει καταγράψει 4.641 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου ταυτοποιήθηκε ο SARS-CoV-2 στο έδαφός της, στην πόλη Γουχάν, στα τέλη του 2019.

Στη Σαγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, και 2.417 συμπτωματικούς ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.

Στη μητρόπολη έχουν γίνει πλέον πάνω από 200 εκατομμύρια εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος από τη 10η Μαρτίου, στην προσπάθειά των αρχών να ελέγξουν το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα μέχρι σήμερα.

Οι δύο προηγούμενοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα είχαν ανακοινωθεί στα μέσα του Μαρτίου στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα.

https://twitter.com/UCastellotti/status/1515891453511229441

Στόχος της Σανγκάης τα μηδενικά κρούσματα μέχρι τις 20 Απριλίου

Ο νέος στόχος της Σανγκάης για «μηδενικά κρούσματα Covid στο επίπεδο της κοινότητας» μέχρι τις 20 Απριλίου ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες στα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και σε οργανισμούς όπως σχολεία, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι η πληροφορία δεν έχει κοινοποιηθεί.

Ο κινεζικός ορισμός των μηδενικών κρουσμάτων Covid στο επίπεδο της κοινότητας σημαίνει πως δεν εμφανίζονται νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα

Σε μια ομιλία του, ο γραμματέας του κόμματος στην περιφέρεια Μπαοσάν της Σανγκάης περιέγραψε το νέο στόχο ως διαταγή που ήρθε επειδή η κατάσταση της πόλης έφθασε σε «κρίσιμο σημείο», με την ανησυχία του κόσμου να αυξάνεται και τις πιέσεις στον εφοδιασμό με τρόφιμα.

«Η Ομάδα Εργασίας του Κρατικού Συμβουλίου, η δημοτική επιτροπή του κόμματος και η δημοτική κυβέρνηση ζήτησαν το σημείο καμπής στην επιδημία να υπάρξει την 17η και το επίπεδο των μηδενικών κρουσμάτων Covid να επιτευχθεί την 20η (Απριλίου)», δήλωσε στην ομιλία του ο Τσεν Τζίε.

«Αυτή είναι μια στρατιωτική διαταγή, δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, μπορούμε μόνο να σφίξουμε τα δόντια και να δώσουμε τη μάχη για τη νίκη. Μπορεί επίσης να λεχθεί πως αυτή είναι μια ολική επίθεση, μια ύστατη μάχη για να αναστρέψουμε την τάση της επιδημίας», πρόσθεσε στην ομιλία του.

Η κυβέρνηση της Σαγκάης και το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό. Σήμερα δεν κατέστη δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με την περιφερειακή κυβέρνηση της Μπαοσάν εκτός των εργάσιμων ωρών.

Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τη Σαγκάη στο ακραίο lockdown

Μιλώντας στο Onlarissa.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα και ξεκαθάρισε το τοπίο, δίνοντας τους τρεις λόγους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, για όλο αυτό το άγριο σκηνικό που λαμβάνει χώρα στην Κίνα το τελευταίο διάστημα με το σκληρό lockdown.

«Εγώ δεν φαντάζομαι σενάρια συνομωσίας. Θα σας παραθέσω μερικούς λόγους που κατά την εκτίμησή μου γίνονται στην Σαγκάη όλα αυτά», τόνισε, αρχικά, ο κ. Γουργουλιάνης και εξήγησε:

«Πρώτον οι Κινέζοι ξεκίνησαν με την λογική του covid zero, δηλαδή να μην έχουν κανένα κρούσμα κορονοϊού. Η Κίνα για πάρα πολύ καιρό δεν είχε μολύνσεις. Βρεθήκαν λοιπόν με μια συνταγή που είχαν και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Δηλαδή ξαφνικά με την Όμικρον έχουν πολλά κρούσματα χωρίς όμως να έχουν εισαγωγές και νοσηλείες, καθώς η Όμικρον είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Οπότε έχουν το σενάριο τους και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Κάπως έτσι είναι όμως και γενικά η νοοτροπία των Κινέζων. Οπότε η πολιτική τους απέτυχε και ήταν λογικό να αποτύχει με μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.

Δεύτερον έχουν ένα εμβόλιο, το Κινέζικο, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί όλοι αλλά δεν ξέρουμε πόσο δραστικό είναι.

Τρίτον έχουν πολύ κόσμο σε μεγάλη ηλικία, από 80 ετών και άνω, ανεμβολίαστους. Και επειδή η Κίνα έχει πολύ πληθυσμό, με πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιθανότατα να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και θα μπλοκάρουν τα νοσοκομεία τους».

Ο κ. Γουργουλιάνης πρόσθεσε σχετικά: «Θεωρώ ότι ο πρώτος λόγος της λογικής που έχουν δηλαδή του covid zero είναι ο πιο σημαντικός που συμβαίνουν όλα αυτά στη Σαγκάη. Βλέπουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εύκολα κολλάει ο ένας τον άλλον, οπότε η πολιτική τους να μην υπάρχουν καθόλου μολύνσεις απέτυχε. Και επειδή είναι ένας λαός κολλημένος γενικά και δύσκολα ξεκολλάει από τακτικές που υιοθέτει, εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, ενώ εδώ στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική έχουμε αποφασίσει ότι θα ζήσουμε τον κορονοϊό».

«Οπότε φυσικά και δεν υιοθετώ τίποτα από όλα αυτά για νέες μεταλλάξεις και νέους ιούς. Για μένα οι λόγοι είναι το σενάριο της εκρίζωσης που δεν δούλεψε, το εμβόλιό τους που είναι αμφίβολο και ότι πολύ κόσμος πάνω από 80 ετών είναι ανεμβολίαστος», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εορτολόγιο Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μ. Δευτέρα 18/4
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: 7+1 συμπεράσματα και μηνύματα Τσίπρα
Chevron Right