Κόσμος

Μέρκελ – Μακρόν: Η Τουρκία αυξάνει τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

Οι πρώτες δηλώσεις των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε..

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. επανέλαβε την υποστήριξη της Ένωσης προς την Κύπρο και την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ παράλληλα εξέφρασε και πάλι την προθυμία της να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.

Ο Μακρόν πρόσθεσε, εξάλλου, πως η Ε.Ε. εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήσαμε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή, τόνισε από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Η βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία είναι επωφελής τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για την Άγκυρα, τόνισε η καγκελάριος.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το Oruc Reis σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ένωση θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.

Μητσοτάκης: Ζητήσαμε ρητή αναφορά για αποδοκιμασία της Ε.Ε. στις ενέργειες της Τουρκίας

«Το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη» της Συνόδου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των εργασιών της. «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις», συνέχισε.

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εκφράζω την ευχή μου ότι τα πράγματα στο μέτωπο του κορονοιού θα πάνε καλύτερα και το Δεκέμβριο θα ξαναβρεθούμε στις Βρυξέλλες».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τουρκικά ΜΜΕ: Εκτοξεύθηκε πύραυλος από το σημείο δοκιμών των S-400 (Βίντεο)
ΕΠΟ: Ανακοίνωση κατά του Αλέξη Κούγια
Chevron Right